18.10.2024 - 14:59 | Son Güncellenme:
Genellikle taze sebze ve meyveler kesildikten sonra hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekir. Brokoli de bahsedilen faydalı sebzelerden biridir. Beslenme uzmanları kış aylarında brokoli tüketmeyi ihmal etmemeniz gerektiğini hatırlatıyor. Ancak bolca vitamin ve mineral içeren sebzeyi yanlış pişirdiğinizde tüm faydası yok olabilir. İşte nedenleri ve doğru teknikleri.
Brokolinin tadı birçok kişi için sevilecek bir noktada olmasa da, sağlık faydaları düşünüldüğünde sofradan eksik olmaması gereken bir sebze. İçerisindeki vitamin ve mineral bolluğunun yanı sıra, sülforafan enzimi de oldukça önemlidir. Peki, nedir bu sülforafan?
Brokoli, yalnızca protein kaynağı olarak görülmez, en faydalı özelliklerinden biri de sülforafan kaynağı olmasıdır. Sülforafan enzimi ise normal şartlarda brokoli filizinde bulunmuyor. Ancak buna rağmen brokoli tüketerek sülforafan elde edilebiliyor. Nasıl mı?
Yapılan bir araştırmaya göre, sebzeleri çiçekleriyle birlikte kestiğinizde glikozitleri sülforafana dönüşüyor. Kesimden sonra beklediğinizde ise sülforafan oranı giderek artıyor. Bu bitki maddesi, özellikle kanser karşıtı etkileri ve iltihaplanmaya karşı koruyucu özellikleriyle biliniyor. Ancak sülforafanın faydalı etkilerini vücuda alabilmek için doğru pişirme tekniklerinin kullanılması şart.
Uzmanlar, brokoliyi çok az su ile buharda pişirmeniz gerektiğini söylüyor. Hem çiğ, hem de pişirilerek tüketilen sebzenin içerisindeki faydalı bileşenler pişirme aşamasında suya geçtiği için faydalarını yitirebilir. O nedenle su miktarının iyi ayarlanması gerekir. Pişirme suyunu ziyan etmeden farklı bir yiyecekte kullanmak da alternatif çözümler arasında.
Yapılan çalışmalara göre brokoliyi bütün halinde pişirmek yerine küçük parçalara ayırmak sağlık için daha faydalı. Sülforafan maddesini harekete geçirmek için brokoliyi ezmek veya kesmek gerekiyor. Bütün pişirmelerde veya farklı işlemlerde sülforafanı ortaya çıkarmak neredeyse imkansız.
2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre araştırmacılar mümkün olduğu kadar fazla faydalı madde elde etmek için brokoliyi 2 milimetrelik parçalara ayırdı. Bu numuneleri ise aralarında 3 gruba böldü. İlk gruptaki brokoli çiğ bırakıldı, ikinci grup kesme işleminin hemen sonrasında 4 dakika kızartıldı, üçüncü grup ise doğrandıktan sonra 90 dakika bekletildi.
Araştırmadan elde edilmek istenen sonuç, brokoliyi pişirmeden önce yeterince bekletmenin ne gibi faydalar sağlayacağı hakkında. Bileşiklerin gelişip gelişmeyeceğini görmek isteyen araştırmacılar, sonucun olumlu olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarına göre bekletilen brokoli çok daha sağlıklı etkiler veriyor.
Araştırmada 3 gruba ayrılan brokolilerden hiç beklemeden kızartılan brokoli, 90 dakika bekletilene göre 2,8 kat sülforafan içeriyordu. Araştırma ekibi brokoli çiçeklerinin küçük parçalara ayırdıktan sonra bekletilip pişirilmesi gerektiğini belirtti. 90 dakikanın sonunda pişirip tüketeceğiniz brokoli, çok daha sağlıklı olacak.