02.05.2024 - 12:39 | Son Güncellenme:
Soğuk algınlığında ve saman nezlesinde çok fazla mukus gözlenir. Düzenli olarak sümkürmek burunda mukus birikmesini engellese de hastalığın ilerleyen evrelerinde ve sinüzit durumunda burunda biriken mukus biraz daha koyu, yapışkan ve temizlemesi zor bir hale gelebilir.
Burunda sürekli kalan mukus, bakterilerin büyümesi için harika bir yerdir. Ayrıca mukusun burunda kaldığı süre içerisinde gırtlağa doğru ilerlemesi de mümkün. Bu da öksürüğe ve boğazda meydana gelen rahatsızlıklara neden olabilir.
Çok nadir de olsa, şiddetli sümkürmeden dolayı kişilerin kendilerine ciddi zarar verdikleri görülüyor. Bu vakalarda, kişilerin kronik sinüziti veya bu zararı yaratacak başka sebeplerin olması ise önemli bir detay. Bu yaralanmalardan bazıları göz çukurunda hafif kırıklar, iki ciğer arasına hava kaçması, kafatasına yapılan basınç kaynaklı baş ağrısı, yemek borusu yırtığı olarak özetlenebilir.
Yapılan araştırmaya göre insanların burunlarını temizlerken yaptıkları hareketlerin meydana getirdiği basınç özellikle sinüzit hastası kişiler için 130 Pascal olarak ölçüldü. Buna göre sinüzit hastaları burun temizliği sırasında diğer insanlar içinde en yüksek basıncı uyguluyor. Uzmanlar, bir burun deliğinin açık olması durumunda uygulanan basıncın azaldığını söylüyor.
Başka bir araştırma ise burun temizleme, hapşırma ve öksürme hareketlerinin uyguladığı basınçları birbiriyle kıyasladı ve burun silme hareketinin diğer aktivitelere göre daha fazla basınç uyguladığını ortaya koydu. Bazı durumlarda ise burun sıvıları dikkatsiz burun silme sonucu olarak sinüs boşluklarına gidebiliyor. Böylelikle nazal bakteriler, yeni sinüs enfeksiyonlarının oluşumuna zemin hazırlanmış oluyor. Özetle, sürekli olarak burun silmek de faydadan çok zarar getirebilir.