17.01.2025 - 13:08 | Son Güncellenme:
Şarj aletlerinin ısınması, aslında belirli bir düzeye kadar normal kabul edilir. Çünkü elektrik, cihazınızı şarj ederken ısıya dönüşür, ısı yayar ve bu da adaptörün ısınmasına yol açar. Ancak, aşırı ısınma hem cihazınıza hem de size zarar verebilecek potansiyel bir tehlikedir. Peki, bunun nasıl önüne geçebiliriz?
Cihazınızı uzun süre şarjda bırakmanız veya sürekli olarak hızlı şarj özellikli adaptörler kullanmanız, şarj aletinizin aşırı ısınmasına, hatta patlamasına neden olabilir. Özellikle cihazınız yüzde 100 şarj olduğunda bile prizde bırakmaya devam etmek adaptörün gereksiz yere çalışmasına ve ısınmasına yol açar. Ayrıca, bu durum hem adaptörün hem de bataryanın ömrünü de azaltabiliyor. Cihazınız tamamen şarj olduğunda, prizden çekmelisiniz.
Cihazının modeli için üretilmemiş, orijinal olmayan veya düşük kaliteli şarj cihazları ve kablolar kullanmakta şarj aletinizin hatta telefonunuzun aşırı ısınmasına yol açabilir. Bu tür ürünler, genellikle cihazınıza uygun voltaj ve akımı sağlayamaz. Uzun süreli kullanımda ise cihazınızın şarj süresini de uzatır.
Telefonunuzu yastık, battaniye veya kapalı alanlar gibi hava akışının kısıtlı olduğu yerlerde şarj etmek de ısının düzgün bir şekilde dağılmasını engeller. Adaptörün ve hatta cihazınızın bataryasının aşırı ısınmasına neden olabilir. Şarj aleti etrafı açık açık bir şekilde prizde takılı olmalı, üzerinde veya altında herhangi yük olmamalı.
Tabii ki sorun her zaman şarj aletinde olmaz. Telefonunuzun ya da şarj ettiğiniz cihazın şarj soketinde aşınma veya yıpranmalar varsa, kısa devrelere neden olarak adaptörün ısınmasına yol açabilir. Bu sebeple, cihazınızın şarj girişini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Evinizdeki prizler veya genel elektrik hattıyla ilgili problemler de şarj aletinizin aşırı ısınmasına, elektronik cihazlarınızın zarar görmesine neden olabilir. Eğer ki bu durumdan şüpheleniyorsanız, farklı bir ortamdaki prizlerde şarj işlemi yaparak sorunun elektrik tesisatından kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlayabilirsiniz.
Her elektronik cihaz bataryasının bir ömrü vardır. Zamanla cihazın bataryası eskir ve verimliliğini yitirir. Bu durum ise şarj sırasında daha fazla enerji çekmesine ve dolayısıyla daha çok ısınmasına neden olur. Eğer cihazınızın bataryası eskiyse, değiştirmeyi düşünebilirsiniz.