14.02.2025 - 16:14 | Son Güncellenme:
Evde reçel yapmayı sevenler iyi bilir, bazen büyük bir emekle hazırlanan reçeller zamanla şekerlenir ve kristalleşmeye başlar. Bu durum hem reçelin kıvamını bozar hem de lezzetini etkiler. Peki, reçelin şekerlenmesi neden olur? Bunu önlemek için hangi yöntemleri kullanabiliriz?
Reçel yaparken kullanılan şeker, kaynama sürecinde tam olarak çözünmediğinde ya da belirli hatalar yapıldığında, zamanla kristalleşerek sertleşir. Şeker yeterince kaynatılmadığında, reçelin içinde tamamen çözünmez ve zamanla sertleşir.
Reçeli çok yüksek ateşte kaynatmak, şekerin hızlıca karamelize olmasına ve sonrasında şekerlenmesine neden olabilir. Tarifin gerektirdiğinden fazla şeker eklemek, şekerin yoğunlaşmasına yol açabilir. Ayrıca nemli ve sıcak bir ortamda saklamak, içindeki şekerin katılaşmasına sebep olabilir.
Şimdi gelelim her zaman kıvamında, parlak ve uzun ömürlü bir reçel için yapılması gerekenlere. Öncelikle şekeri tek seferde değil, azar azar eklemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Böylece şekerin reçele daha iyi karışmasını sağlarsınız. Ekledikten sonra karıştırarak tamamen eritin.
Limon suyu veya limon tuzu, reçelin şekerlenmesini önleyen en önemli malzemelerden biridir. Kaynama sırasında reçele eklenen 1 yemek kaşığı limon suyu veya tuzu reçelin katılaşmasını şekerlenmesini önleyecektir. Alternatif olarak, sitrik asit kullanabilirsiniz.
Reçeli pişirirken yüksek ateşte hızlı kaynatmak yerine orta-kısık ateşte yavaş yavaş pişirmelisiniz. Karışımı sürekli kontrol halinde olun. Kaynama sırasında yukarı çıkan köpükleri mutlaka kaşık yardımıyla alın.
Reçel kaynarken içine küçük bir parça tereyağı ekleyebilirsiniz. Tereyağı da şekerlenmeyi büyük ölçüde azaltabilir. Ayrıca bu yöntem, reçelin hem daha parlak hem de tam kıvamında olmasını sağlar. Tereyağı, reçel tadında herhangi bir probleme neden olmaz.
Reçeli tamamen soğuduktan sonra kavanozlara koymayı unutmayın. Aksi olduğunda hemen yapısı bozulabilir. Plastik kaplarda veya hava alan kapaklı kavanozlarda sakladığınız zaman hızlıca bozulduğunu fark edebilirsiniz.