03.01.2025 - 11:45 | Son Güncellenme:
Narenciyelerin genelde suyu tüketilir ve kabukları ise çöp kutusuna atılır. Ancak narenciye kabuğunun parlak renkli kısmı meyvenin paha biçilmez en değerli kısmıdır çünkü birçok temel yağ ve besin maddesi burada bulunur.
Meyvenin bu değerli kısmı, yalnızca çeşitli tariflere lezzetli bir katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlığı da destekleyebilir ve hatta birçok ev ve temizlik ürününde kullanılabilir.
İşte narenciyelerinizin hem suyunu hem de kabuğunu tüketmeniz gerektiğine ve rendelemenin ne kadar önemli olduğuna dair ince bilgiler.
Turunçgillerin kabuğu bir besin deposudur. Aslında, turunçgillerin kabukları meyvenin toplam kütlesinin neredeyse yarısını oluşturur ve özellikle çok sayıda sağlık faydası sunan flavonoidler olmak üzere zengin bir biyoaktif bileşik kaynağıdır.
Narenciye kabuğunun aşağıdaki faydalarından yararlanmaya başlamak için narenciye rendesi veya sebze soyacağı satın alın ve bu aletleri kullanırken kabuğun acı beyaz kısmını aşırı derecede almamaya dikkat edin.
Limon kabuğu önemli miktarda lif, kalsiyum, potasyum ve C vitamini içerir. Ayrıca, flavonoidler gibi fenolik bileşikler ve D-limonen gibi uçucu yağlar da dahil olmak üzere fitonutrientler içerir. Bu besin profili limona özgü olsa da, hemen hemen tüm turunçgil meyvesi kabukları benzer besin değerlerine sahiptir.
Turunçgillerin kabuklarında bulunan C vitamini, bitki bileşikleri ve uçucu yağlar antioksidan görevi görerek sadece iltihabı azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hastalığa neden olan serbest radikal moleküllerini uzaklaştırır ve bağışıklık tepkisini önemli ölçüde artırır.
Narenciye kabuğunda bulunan besinlerin bir diğer önemli faydası da birçoğunun ağızda bulunan bazı sorunlu bakterilere karşı özellikle etkili olabilecek antimikrobiyal özellikler göstermesidir.
Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmada, limon kabuğunda antibakteriyel aktivite gösteren ve özellikle çürük ve periodontitis gibi diş sorunlarından sorumlu bakterilere karşı etkili olan dört farklı aktif madde izole edildi.
Turunçgillerdeki lif ve D-limonen kombinasyonu ayrıca daha iyi bağırsak ve sindirim sağlığına yardımcı olur.
Turunçgil kabuğu, sindirime yardımcı olan lifleri sağlar. Lifler, flavonoidlerle birlikte bağırsak mikrobiyomunda zaten mevcut olan sağlıklı bakterileri besleyen prebiyotikler gibi davranır. Bu da şişkinlik ve gazı önler.