31.01.2019 - 09:39 | Son Güncellenme:
Muşmula, gülgiller familyasına ait olan bir bitkinin kırmızımsı kahverengi yenilebilir meyveleridir. Türkiye’nin Kuzeyi ve Kafkasya'dan Trans-Kafkasya bölgesine ve kuzeydoğu İran'a kadar, güneybatı Asya ve güneydoğu Avrupa'ya özgüdür. İran'ın kuzeyindeki Hazar Denizi bölgesinde de 3.000 yıldan bu yana muşmula yetiştirilmektedir. Yüksek besin öğesi içeriği ile bir süper besindir; bağışıklık, dolaşım, kas, sinir ve sindirim sistemlerine faydalıdır. Muşmulanın detoksifikasyon özellikleri idrar ve boşaltım sistemlerini destekler, ayrıca muşmula hem erkek hem de dişi üreme sistemleri için de faydalıdır. Orta miktarda tüketilmelidir, muşmulaya alerjisi olanlar tüketmemelidir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini bakımından yüksektir, skorbüt hastalığının başlangıcını ve kanamaları önler. • Hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan mükemmel bir güçlü antioksidan kaynağıdır.
Olgunlaşmamış muşmulaların çeşitli cilt yaralanmalarını gidermeye yardımcı olan kanamayı kesici özellikleri içerdiği bilinmektedir.• Muşmulanın; boğaz apsesi gibi oral abseler, mide şişkinliği, ateş düşürülmesi, yağlanma, iç kanama, cildin güçlendirilmesi, sinir ve bağırsak iltihabını tedavi edici etkileri mevcuttur.
Muşmula sindirim ve bağırsak hareketini kolaylaştıran diyet lifi ile doludur. Laksatif etki gösterir, özellikle kabızlık, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarını hafifletmekte yardımcı olur. Çekirdekleri mesane ve böbrek taşlarının düşürülmesinde faydalı olmaktadır. • Muşmulalardaki yüksek lif içeriğinin vücudun kan kolesterol seviyelerini düzenlediği ve karaciğer ile böbreklerin detoksifikasyonunda oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Muşmula hem erkek hem de dişi üreme sistemlerini desteklemektedir. Kadınlarda adet döngüsünü düzenlediği ve aylık döngüden önce ağrılardan ve bulantıdan kurtulduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, muşmulanın özellikle doğurganlığın arttırılmasında ve erkeklerde prostat kanserinin önlenmesinde yardımcı olduğu saptanmıştır.• Muşmulanın yüksek miktarda demir içeriğinin yorgunluğu gidermek ve kasların elastikiyetini ve tonunu iyileştirdiği görülmektedir. Aynı şekilde, huzursuz bacak sendromunun tedavisinde de fayda sağladığı bilinmektedir. Ayrıca muşmula vücudun ısısını düzenlemede yardımcı olur.
Muşmula ekşi, buruk tadı olan bir meyvedir, dolayısıyla diğer meyveler gibi çoğunlukla çiğ yemek tercih edilmeyebilir. Kurutulmuş olarak, jölelerde, meyve şekerlerinde, reçel, marmelat ve tatlı yapımında kullanılabilir.Genellikle tatlı olarak muşmula peynirle yenilmektedir;muşmula peyniri yumurta, muşmula özü ve tereyağı ile yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, muşmula meyve şarapları yapımında bir aroma maddesi olarak kullanılır. Öte yandan olgunlaşmamış muşmulalar şeker ve sirke ile turşu haline veya yeşil olanları çay haline getirilebilir.
Muşmulanın bilişsel sağlığı arttırdığı, Alzheimer hastalığı ve demans gelişme olasılığını azalttığı bilinmektedir. Beyine giden kan akışını arttırdığı ve vücudun bilişsel performansını iyileştirdiği gösterilmiştir.