29.12.2024 - 13:56 | Son Güncellenme:
Mevsim geçişleriyle birçok kişi geniz akıntısı sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında sıkça görülen geniz akıntısı, kışın da insanların günlük yaşamını etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, bu sorunun önlenmesi ve hafifletilmesi için alınacak 6 önlem var.
Uzmanlara göre, geniz akıntısı, burun ve boğazın arka bölgesinde oluşan, burun salgılarının boğaza doğru akması sonucu ortaya çıkan bir durum. Soğuk havaların etkisiyle burun içi zarları kurur ve bu da akıntının artmasına neden olabilir. Mevsim geçişlerinde geniz akıntısı gibi sorunlara karşı önlem almak, yaşam kalitesini artırır ve sağlığı korumaya yardımcı olur. Uzmanların önerilerine uyarak, bu rahatsız edici durumun etkilerini en aza indirmek mümkün.
İç mekânlardaki havanın nem oranını korumak, burun ve boğazın kurumasını engelleyecek en önemli unsurlardan biri. Bunu sağlamak için nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz yerin havasını temiz ferah ve uyun nemde tutmak işe yarayacaktır.
Yeterli su tüketmek, pek çok konuda olduğu gibi bu noktada da son derece önemli. Vücudunuzun nem dengesini korumasına yardımcı olan su tüketimi, kuruma riskini azaltacaktır.
Vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek sizi geniz akıntısına karşı koruyabilir. Bu nedenle almanız gereken vitamin ve minerallere özen göstermelisiniz.
Buhar solumak, burun ve boğazın nemlenmesine yardımcı olacak işlemlerden biri. Bunun için sıcak suya başınızı eğerek buharı solumak etkili ve yeterli olacaktır.
Burun içini tuzlu suyla temizlemek, burun salgılarının düzenlenmesine ve akıntının azalmasına yardımcı olabilir. Böylece geniz akıntısı ve burun akıntısı şikâyetinizden kurtulmak da mümkün.
Düzenli egzersiz yapmak, vücut direncini artırabilir ve geniz akıntısı riskini de azaltabilir. Güçlü bir bünye, pek şarta ve hava koşuluna daha kolay adapte olur. Böylece burun ve geniz akıntısı daha az gözlemlenir.