13.05.2024 - 13:11 | Son Güncellenme:
Bitki çayı tüketim miktarı herkes için farklı olsa da kronik hastalığı olan kişiler, gebeler ve emziren anneler mutlaka doktorunun bilgisi dâhilinde bu çayları tüketmeli. 6 aydan küçük çocuklara ise kesinlikle bitkisel çay içirilmemeli.
Bazı bitki çaylarının kullanılan ilaçların etkinliğini artırabileceği ya da azaltabileceği dikkate alınarak tüketilmesi son derece önemli. Bu nedenle ilaç kullanan hastaların da günlük bitkisel çay miktarı değişebilir.
15 gramın üstünde tüketilen adaçayı çarpıntı, kramp, denge bozukluğuna yol açabilir ve rezene çayının fazla tüketilmesi konüzyonlara, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle ne kadar faydalı da olsa sınırlı miktarda bitki çayı tüketilmeli.
Bitkisel çay karışımları, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ürünler kullanılarak hazırlanmalı. Aktarlarda satılan çaylar tercih edilmemeli. Aksi takdirde gerekli denetimlerden geçip geçmediği bilinmeyen bitkilerle, bilinçsizce hazırlanan karışımlar çok daha büyük sağlık sorunları doğurabilir.
Siyah çay sevmeyenler ya da siyah çay içtiğinde uykusuzluk, hazımsızlık gibi sağlık sorunu yaşayanlar antioksidan etkinliği daha yüksek olan yeşil çay ya da mate çayını rahatlıkla tüketilebilir. Bu çaylar hem sindirim sisteminde hem de beyninizde rahatlama ve dinlenmeyi sağlayacaktır.
İlk bitki çayı tarifinde 40 gram ebegümeci çiçeği, 20 gram çuha çiçeği kökü, 20 gram oğul otu yaprağı ve 20 gram alıç çiçeği homojen biçimde karıştırılır. 2 tatlı kaşığı karışımı 150 cc kaynar suya ilave edilir. 10 dakika ağzı kapalı demleyin. İkinci tarif ise şöyle, 10 gram anason meyvesi, 10 gram sinirotu yaprağı, 30 gram kekik, 30 gram meyan kökü, 10 gram ıhlamuru karıştırın. Karışımdan 1 çay kaşığı 1 su bardağı kaynar suya konulup demlenir. Günde 2-3 kez içilebilir.