20.03.2024 - 12:57 | Son Güncellenme:
Kulak temizliği için, kulak kepçesini duş aldıktan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silebilirsiniz. Kulak çubuğunun olmadığı durumlarda ise kâğıt havlu, pamuk veya yumuşak bir bez kullanabilirsiniz.
Eğer bir kulak tıkanıklığı sorununuz yoksa kulak kanalından kendiliğinden çıkan kirleri temizlemek için kulaklarınızın kepçe kısmını ıslak bir bezle silebilir ya da kulağınızın dışını yıkayabilirsiniz. Kulak içine sokacağınız her türlü malzeme bu doğal kulak akıntısının sağlıklı şekilde atılamamasına neden olabilir.
Kulak kirinin temizlenmesi için pamuğu ıslatıp kulak kanalının girişinin temizlenmesi yeterli olacaktır. Çünkü insan vücudu, dışarı çıkması gereken kirin belli bir bölümünü kendiliğinden akıtıyor. Daha derinde kalan kulak kirini temizleyebilmek için de kulak damlaları da etkili olabilir. Gliserin damlatmak da kulak kirine karşı etkili olur. Ancak bu uygulamalar için mutlaka bir uzmana danışılmalı.
Kulağını temizleyip kaşırsanız iki kötü sonuca sebep olabilirsiniz. Bunlardan ilki, kulağın üzerindeki yağ tabakasını ortadan kaldırıp mikropların derinin içine girmesini tetikliyor. İkincisi ise kulak kirinin içeriye doğru itilmesin neden olup, kulağın daha çabuk tıkanması anlamına geliyor.
Öncelikle kulak kiri temizliği için ucunda pamuk bulunan çubuğun kulak içerisine sokulması son derece tehlikeli. Bu işlem, kulağın tıkanmasına dahi neden olabiliyor. Kulak kiri temizliği için bir KBB uzmanına başvurmak en sağlıklı çözüm olacaktır. Doktor, bir solüsyon yardımıyla kulak kirini (buşon) yumuşatıp temizleyerek rahatlamanızı sağlar.