08.04.2024 - 12:07 | Son Güncellenme:
Tütsü, odanın atmosferini iyileştirerek ruhsal bir huzur ve zindelik sağlar. Özellikle yoga ve meditasyon pratiği sırasında kullanıldığında tütsünün sakinleştirici etkisi, zihinsel odaklanmayı artırabilir ve stresi azaltabilir. Ancak tütsünün bütün bu etkilerinin yanında bazı zararları da var.
Tütsü yakılması sırasında yakılan tütsünün yapısında bulunan talaş ve uçucu yağlardan ortama salınan partiküler madde ve toksik gazların insan vücudunda mutajenik, genotoksik ve sitotoksik etkilere yol açtığı gözlemlendi.
Tütsüler bazı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bunlar arasında solunum sistemi yakınmaları (nefes darlığı, burun tıkanıklığı, öksürük, astım krizi), cilt belirtileri (egzama, kaşıntı, döküntü), bulantı, gözlerde kuruma/yaşarma, çift görme, kulak çınlaması, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk gibi sinir sistemi yakınmaları da bulunuyor.
Bilim insanları yaptığı araştırmada kapalı alanda yakılan tütsünün akciğere zarar verdiği belirlendi. Tütsülerin akciğere doğrudan zarar verebilen partiküller barındırdığı ve bu nedenle de tütsü yakılan yerin her zaman havalandırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Tütsü yakılması havaya küçük parçacıklar karışmasına neden olur. Bu parçacıklar da solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir. Hatta çok maruz kalınması durumunda kimi bilim insanlarına göre kansere de yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde evlerinde tütsü yakılan çocukların da ileride lösemi risklerinin arttığı iddia ediliyor.