24.09.2024 - 14:40 | Son Güncellenme:
İncir reçeli kahvaltı sofralarında en çok tüketilen reçel çeşitlerinden biridir. Hem lezzetiyle hem de göze hitap etmesiyle öne çıkan incir reçelini evinizde yaparken lezzetine lezzet katacak 5 püf nokta bulunuyor.
İncir reçeli için, incirin üzerine toz şeker ve limon suyu eklenir. Kıvamı ayarlanarak kısık ateşte pişirilen incir reçeli, piştikten sonra kavanozlarda muhafaza edilir. Tabii ki bilmeniz gerekenler bunlarla sınırlı değil.
Lezzetli bir incir reçeli dikkat edilmesi gerekilenlerin başında doğru incir seçimi gelir. Reçel için incir seçimi yaparken mutlaka taze incirler seçilmelidir. Ezilmiş ve çürük olanlar kesinlikle ayırılmalıdır. Çünkü ezilmiş incirler, incirin hem tadında hem de görüntüsünde bozulmaya neden olacaktır.
İncirler saplarından ayırıldıktan sonra dilerseniz bütün dilerseniz de bölerek tencereye alabilirsiniz. Tencere de üzerine şeker döktüğünüz incir için 1 gece bekleyin. 1 kilo incir için genellikle 3 su bardağı şeker kullanılır. Fakat siz çok tatlı olsun istemiyorsanız mutlaka daha az şeker kullanın.
Bir gece şekerde beklettiğiniz incirler bir sonraki gün suyunu salmış olacaktır. Suyunu salan, şekerde beklemiş incirlerinizi artık kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. Su miktarı damak tadınıza göre az gelirse yarım su bardağı su ekleyebilirsiniz. Ara ara karıştırarak 40 dakika pişirmek incir reçeli için ideal olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken kesinlikle pişirme sırasında tahta kaşık kullanmaktır.
İncir reçelini pişirirken, her reçelde olduğu gibi üzerinde köpükler oluşur. Fakat bu köpüklerin mutlaka üzerinden alıp atılması gerekir. Çünkü köpükler reçelin üzerinden alındığı takdirde, reçel daha parlak ve lezzetli olur. Kıvam almaya başladığınız da ise birkaç damla limon suyunu unutmayın.
Hazır olan reçellerinizi sterilize edilmiş kavanozlarda saklamaya dikkat edin. Kavanozların kapağını kapattıktan sonra ters çevirip vakumlanmasına olanak tanıyın. Soğuyan reçellerinizi artık karanlık ve kuru bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.