05.08.2024 - 11:25 | Son Güncellenme:
Güneş alerjisi, güneşle temas edildikten sonra ciltte kızarıklık belirtisiyle ortaya çıkar. Ciltte kızarıklığa kaşıntı, ağrı, deri sıcaklığının artması, deride döküntü, ciltte yanma, şişlik, ateş, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıktıysa muhtemelen güneş alerjisinden muzdarip olabilirsiniz.
Güneşe alerjisi olanlar için yaz tatilini düşünmek bir azap olmuştur. Güneş alerjisine karşı henüz kesin bir çözüm olmasa da bazı doğal yöntemlerle sorunları hafifletmek mümkün olabilir. Güneş alerjisi deride kızarıklık, kabarcık ve kaşıntıya neden olduğunda devamında iltihaplanma da görülebilir.
Güneş ışığında bulunan UVB deri üzerinde ve alt tabakalarında serbest radikallerin oluşumunu neden olduğundan alerjik reaksiyonlar tetiklenebilir ve histamin salgılanmasına neden olur. Histamin salgılanmasıyla deride kaşıntıya bağlı olarak da ödem gelişebilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na göre, çinko, aynı zamanda serbest radikalleri nötralize ederken (antioksidant), histamin salgılanması üzerinde de anti-histaminik etkisini göstererek güneş alerjisinin gelişmesine engel olabiliyor. Ayrıca güneş alerjisine karşı çinko yönünden oldukça zengin kabak çekirdeği yağı kullanılabilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, “Çinko esansiyel bir mineraldir. Günlük tükettiğimiz gıdalar üzerinden düzenli olarak almak zorundayız. Çünkü çinko vücudumuzda depolanmaz. İnsan vücudunun ortalama günlük ihtiyacı 15mg. Bu miktarda çinkoyu düzenli olarak tüketeceğimiz gıdalar üzerinden almak zorundayız. Hamileler, emziren anneler ve yoğun stres altında çalışanların günlük çinko ihtiyaçları 25 mg olmalı. Bunun dışında ağır spor yapanlar, ileri yaşta olanlar, diyabetikler, östrojen hormonu içeren ilaç kullanan kadınlar ve sık sık alkol tüketenlerin yeterli düzeyde çinko alımlarına dikkat etmeleri gerekebilir” diyor.
Yaraların iyileşmesinde kanda bulunan fibrin, file yapılı oluşumu kurarak deri üzerindeki yaranın hızlı iyileşmesini sağlar. Deri üzerine sürülen bazı kremlerin çinko içermesinin en önemli sebeplerinden biri budur.
Çinko eksikliği şikâyeti olanlar özellikle bazı tahıllara karşı tüketimlerinde ölçülü olmaları gerekir. Bunun sebebi fitik asit bakımından zengin olan buğday, soya, mısır gibi gıdaların çinko, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi minerallarin emilimini azaltmasıdır. Badem, ceviz, fındık gibi yüksek oranda fitik asit içeren gıdaların tüketilmesinde de ölçülü olmak gerekiyor.