07.01.2025 - 11:49 | Son Güncellenme:
Her gece yatağa farklı saatlerde girip farklı zamanlarda uyandığınızda beyniniz uyanmanıza veya gevşemenize yardımcı olan hormonları ne zaman salgılamaya başlayacağını bilemez. Bu durum uyandığınızda sersem ve yorgun hissetmenize sebep olur. Bu yüzden bir uyku programı yapmalı ve bu düzene uymalısınız.
Eğer uyanmak için sayısız alarm kuran biriyseniz bu durum yatakta daha uzun süre kalmanıza neden olur. İlk alarmı erteledikten ve ikinci alarmın gelmesini bekleyene kadar geçen o birkaç dakikada ekstra uyku ters tepebilir.
Alarmınız çaldıktan sonra tekrar uykuya daldığınızda, vücudunuz uykuyu bitirmeye vakit bulamadığı başka bir uyku döngüsü başlatır. Bu sizi daha sersem bırakır ve yataktan çıkmayı daha da zorlaştırır.
Karanlık bir odada uyanmak uykunuzu alamamışsınız gibi hissettirebilir. Hem sirkadiyen ritminizi harekete geçirmek hem de uyandığınıza ikna olmak için acilen perdeleri ya da ışıkları açın ve uyandığınızda karanlıkta olmadığınızdan emin olun.
İnsanlara yataktan çıkmaları için motivasyon sağlamanın bir yolu olarak dört gözle bekleyecekleri keyifli bir sabah rutini oluşturmaları öneriliyor. Bunun zaman alıcı veya karmaşık bir şey olması gerekmiyor.
Günlük tutabilir, müzik dinleyebilir, esneme egzersizleri yapabilir veya sıcak bir şeyler içerek güne başlayabilirsiniz.
Uzmanlar 30 dakikalık, orta yoğunlukta bir egzersiz seansının sabahları daha az sersem ve gün boyunca daha uyanık olmayı sağladığını söylüyor.
Fiziksel aktivite, derin uykuyu artırarak daha iyi uyku kalitesini teşvik eder ve bu da daha dinlenmiş bir şekilde uyanmanıza yardımcı olur.