10.12.2024 - 17:05 | Son Güncellenme:
Lezzetli bir hamur işi hazırlamak, yalnızca tarife sadık kalmaktan çok daha fazlasını gerektirir. Hamurun dokusunu doğru ayarlayamamak, mayalama aşamasında yapılan eksiklikler ya da fırınlama sürecindeki ufak yanlışlıklar, tarifinizin bir hayal kırıklığına dönüşmesine yol açabilir. Ne kadar basite alınıyor olsa da hamur işi hazırlarken de her bir aşama, dikkat ve özen ister. İşte dikkat etmeniz ve yapmamanız gerekenler...
Farklı un türlerinin yapısı, protein ve gluten oranları değişiklik gösterir. Tariflerde belirtilen un yerine farklı un kullanmak, istenilen sonuca ulaşmanızı engelleyebilir. Ancak, sağlık nedeniyle beyaz un yerine tam buğday unu kullanacaksanız, su miktarını artırmanız gerekiyor.
Hamur işi yaparken kullanacağınız tereyağı, süt ve yumurta gibi malzemeleri bir süre oda sıcaklığında bekletmeniz gerekiyor. Aksi halde, hamurun kıvamı düzgün olmayabilir, sert olabilir ve istediğiniz şekilde kabarmayabilir.
Hamurun doğru şekilde kabarması için mayalanma süresine dikkat etmelisiniz. Çok kısa süre ya da çok fazla bekletilen hamur, ideal dokuyu vermez. Ayrıca, mayayı direkt sıcak suya koymak da mayayı öldürebilir.
Suyu ya da sütü bir anda eklemek, hamurun kıvamını bozabilir. Bunun yerine, azar azar eklemeli ve hamurun dokusunu kontrol etmelisiniz. Ayrıca, aşırı sıvı eklemek de hamurun yapışkan olmasına neden olabilir.
Hamuru gereğinden fazla yoğurmak da unun gluten yapısını etkileyerek hamurun sertleşmesine yol açabilir. Özellikle kurabiye ve tart hamurlarında bu hata, istenmeyen bir kıvama yol açabilir.
Hamuru açarken çok fazla un kullanmamalısınız. Bu hamurun kısa sürede kurumasına ve sertleşmesine neden olabilir. Bunun yerine, hamuru yoğururken ya da açarken yapışmaz bir yüzey kullanabilirsiniz.
Fırının gerçek sıcaklığı çoğu zaman ayarlanan dereceyle uyuşmaz. Bu nedenle, bir fırın termometresi kullanabilirsiniz. Ayrıca, fırının önceden ısıtılmış olması gerekir, bu ısıtma sürecini çok kısa tutmamaya özen gösterin.