21.09.2023 - 16:11 | Son Güncellenme:
Öncelikle hangi besinlerin glüten içerdiğini aşağı yukarı öğrenmekte fayda var. Sıkça tükettiğimiz ekmek, makarna, bulgur, irmik, kek, pasta, börek gibi hamur işlerinde; buğday ve arpa içeren içeceklerin tamamında glüten bulunur. Anlayacağınız gündelik yaşantımızda sıkça tükettiğimiz, ulaşımı kolay olan çoğu besinde glütenle karşılaşmak mümkün.
Glütene duyarlılığı olan kişilerin sindirim sistemlerinde farklı bozukluklar olabilir. Bazıları ishal olurken bazılarında ise kabızlık problemi kendini gösterir. Araştırmalara göre bunun nedeni glütenin besin emiliminin zayıf olmasına neden olabilmesidir. Diyetisyenler sık sık kabızlık yaşayan kişilere gluten intoleransı olup olmadığını kontrol etmelerini ve buna karşı glüteni bırakmaları gerektiğini iletiyor. Eğer siz de kabızlık sorunu yaşıyorsanız glüten içeren besinlerden birkaç gün uzak durmayı deneyin. Farkı görmeniz sorunu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Uzmanlar, herhangi bir bağışıklık bozukluğunuz olmasa bile bazen glütenli yiyecekler yedikten sonra kendinizi hasta hissedebileceğinizi işaret ediyor. Kendinizi şişkin veya gazlı hissedebildiğiniz bu durumda vücudunuz, glütene karşı pek de dostane olmayan bir tavır sergiliyor demektir. Böyle bir durumda glütensiz bir diyet uygulayarak rahatlayabilirsiniz. Faydasını görmeniz durumunda ise sorunu tamamen çözmek için hemen bir uzmana başvurmanız gerekir.
Bazen bulanık bir kafaya ve belirsiz bir zihne sahip olabiliriz. Genellikle bunu strese veya yeterince uyku alamama durumuna bağlarız.
Ancak bilim insanları, beyin bulanıklığının nedeninin aslında yemeğinizdeki glüten olabileceğini iddia ediyor. Ancak bu sadece genlerinde glüten intoleransı bulunan kişiler için geçerli gibi görünmektedir, dolayısıyla beyin bulanıklığı bir doktorla konuşmanız gereken ilk semptom olabilir.
Bilim insanlarına göre glütenin bir başka etkisi de üreme sistemi üzerinde. Açıklanamayan kısırlığın nedeninin glüten olabileceğini iddia eden uzmanlar, bazı kadınların hamile kalamamasının sebeplerinden birinin glüten duyarlılığından kaynaklanıyor olabileceğinin altını çizdi. Çalışmalar aynı zamanda düşük yapan kadınların glüten intoleransı testi yaptırmaları gerektikleri konusunda da uyarıyor.
Bilim, vücudumuzda belirli bir bağırsak-beyin bağlantısının olduğunu kanıtlayalı hayli zaman oldu. Bilim insanlarına göre bizi mutlu ettiğini sandığımız glütenli yiyecekleri bırakmamız durumunda daha az kaygılanabileceğimizi ve ruh halimizdeki değişimlerin ortadan kalkabileceğini tespit etti. Mutlulukla doğrudan ilgisi olan glüteni hayatımızdan çıkarmak bizi daha az stresli bir insan yapıyor.
Glütene duyarlı olmanın vücutta yarattığı etkilerden biri de 5 duyu organımızdaki hislerin zedelenmesi. Bilim insanları bazı kişilerin işitme, tat ve koku alma duyularıyla ilgili yaşadıkları sorunların glütenden kaynaklanabileceğini tespit etti.
Bu sorunları yaşayan bir kişi eğer glüteni bırakırsa duyularında meydana gelen zedelenmelerden kurtulabilmesi oldukça yüksek.