Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkFazlası da eksikliği de tehlikeli! İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Fazlası da eksikliği de tehlikeli! İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    25.10.2021 - 13:21 | Son Güncellenme: 25.10.2021 - 16:46

    #d vitamini yararları#d vitamini zararları#D vitamini alabileceğiniz besinler neler?#d vitamini böbreklere zarar verir mi#d vitamini eksikliği belirtileri#d vitamini ilacı#d vitamini olan besinler#plus
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    D vitamini, özellikle koronavirüs pandemisi sürecinde sıkça gündeme gelip uzmanlar tarafından en çok tartışılan, en merak edilen konular arasında yer aldı. Yetersiz D vitamini alımı sağlığımızı büyük oranda etkilese de yapılan bilimsel araştırmalara göre fazla D vitamini alımı da farklı sağlık sorunlarına yol açıyor. Peki, D vitamininin fazlası vücudumuza nasıl zarar veriyor? Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, D vitamininin özelliklerine dikkat çekerek, bilinmesi gerekenleri paylaştı. İşte detaylar...

    1/23Gülşah Karaman - Milliyet.com.tr

    Gülşah Karaman - Milliyet.com.tr

    D vitaminiyle ilgili en çok merak edilen soruların başında, "Sağlıklı bir vücut için günlük kaç doz D vitamini almalıyız?" geliyor. Tıp Enstitüsü ve Gıda ve Beslenme Kurulu, D vitamini miktarını 70 yaş altı yetişkinlerin günde 600 IU (15 mcg), 70 yaş üstü yetişkinlerin ise 800 IU (20 mcg) olarak belirliyor. Peki, fazla D vitamini almanın zararları neler?

    2/231. HİPERKALSEMİ YARATABİLİR

    1. HİPERKALSEMİ YARATABİLİR

    Hiperkalsemi, kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olması anlamına gelmektedir. D vitamini, vücudunuzda kalsiyum emilimine yardımcı olan yağda çözünen bir vitamindir. Kalsiyumun kemiklerinizi güçlendiren bir mineral olduğu göz önüne alındığında, uzmanlar özellikle yaşlıların D vitamini tüketmesinin ne kadar önemli olduğunu vurgular. Ancak aşırı kalsiyumun Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre vücudunuzda hiperkalsemi geliştirme riski vardır.

    3/232. MİDE BULANTISINA YOL AÇABİLİR

    2. MİDE BULANTISINA YOL AÇABİLİR

    Bilim insanlarına göre D vitamininin fazlası mide bulantısına yol açıyor. Özellikle mide bulantısı ve kusma, çok fazla D vitamini ve hiperkalsemiyle birlikte ortaya çıkıyor.

    4/233. KENDİNİZİ YORGUN HİSSEDEBİLİRSİNİZ

    3. KENDİNİZİ YORGUN HİSSEDEBİLİRSİNİZ

    Gün içerisinde kendinizi çok mu yorgun hissediyorsunuz? Bunun nedeni, fazla D vitamini alımı olabilir. Çok fazla D vitamini almak, aynı zamanda hiperkalsemi ile bağlantılı olan yorgunluk hissine neden olabilir.

    5/234. SİNİR VE STRESE SEBEP OLABİLİR

    4. SİNİR VE STRESE SEBEP OLABİLİR

    Sinirlilik aynı zamanda hiperkalseminin ve çok fazla D vitamini almanın yaygın bir belirtisidir. D vitamini takviyesi alırken bu durumu sürekli yaşıyorsanız D vitamini tüketiminizi değerlendirmeye başlamanın ve aşırıya kaçmadığınızdan emin olmanın zamanı gelmiş olabilir.

    6/235. BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU TETİKLEYEBİLİR

    5. BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU TETİKLEYEBİLİR

    Son olarak hiperkalseminin en büyük yan etkilerinden biri böbrek taşı geliştirmesidir. The New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir araştırma, vücudun orta düzeyde D vitamini ile kalsiyumda (günde yaklaşık 2 bin100 miligram) bir artış yaşadığında, böbrek taşı geliştirme riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koydu.

    7/23YA YETERİNCE D VİTAMİNİ ALAMIYORSAM

    YA YETERİNCE D VİTAMİNİ ALAMIYORSAM?

    Bir kişinin yeterli D vitamini alamadığı birçok durum olabilir. Birincisi, güneşe maruz kalması sınırlı olabilir, hatta güneş kremi kullanarak UV ışınlarından korunma bile günde yeterli miktarda D vitamini almasına engel olabilir. İkincisi, D vitamini sağlayan besinlerin az tüketmesidir. Yumurta, balık, mantar, soya sütü, portakal suyu ve üt ürünleri D vitamini kaynaklarıdır.

    8/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    Güneşten yeterli miktarda D vitamini almak için, haftada 2 kez 30 dakika süreyle, güneşin en güçlü zamanları olan sabah 10.00 ve akşam 16.00 arası güneşlenebilirsiniz. Böylece takviye almanıza ihtiyaç kalmayacaktır.

    9/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    Bilimsel olarak paylaşılan bu verilere ek olarak Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, D vitamini hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bizimle paylaştı:

    10/23D VİTAMİNİ DÜZEYİ NE OLMALI

    D VİTAMİNİ DÜZEYİ NE OLMALI?

    D vitamininin bilimsel verilerine göre günlük dozunu belirtmiştik. Peki, bu oran kaç olmalı? Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes şöyle açıklıyor: "Kan tahlilinde ölçülen D vitamini normal değerleri 30- 100 ng/ ml’dir. Optimal yani olması istenen aralık 60-80 ng/ ml’dir."

    11/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    D vitaminini güneş ışınları ve takviye dışında besinlerden de almak mümkün. Peki, hangi besinler D vitamini içeriyor? Uzm. Dr. Demet Erciyes D vitamini içeren besinleri tek tek sıraladı:

    12/23D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR

    D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

    D vitamininin esas kaynağı güneş. Ancak mantar, ay çekirdeği, maydanoz, tahıl gibi bitkisel besinlerden D2 yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer gibi hayvansal besinlerden D3 şeklinde gıdalardan da çok az miktarda alınabiliyor. Magnezyum, A ve K vitamini, D vitamininin emilimini kolaylaştırıyor. Bu nedenle D vitamini alırken beslenmenize bu mineral ve vitaminleri içeren kuru yemişleri, ıspanak, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, havuç, bal kabağı gibi besinleri katmamız faydalı olacaktır.

    13/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    Güneşten faydalanırken D vitaminin üretiminde etkili olan birçok özellik daha vardır. Örneğin ten renginiz koyu ise D vitamini için güneşten faydalanma oranınız açık renk tenlilere göre daha düşüktür. Güneş yanığı konusunda şanslı olan bu kimselerin yeterli D vitamini üretmek için daha uzun süre güneş ışığına maruz kalmaları gerekir.

    Bu nedenle D vitaminini kazanmak için güneşlenirken daha çok avuç içlerini ve kolların beyaz kalmış ince deriye sahip iç taraflarını güneşlendirmenizi öneririz.

    14/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    Bu arada kilo ve yaş da etkili faktörler arasındadır. Bulunduğunuz bölgenin ekvatora uzaklığı, içinde bulunduğunuz mevsim, güneşlenilen saat aralığı, hava kirliliği de ışınların size doğru şekilde ulaşmasına etkendir. Artık sonbahar mevsimindeyiz. Duygu durumumuza da iyi geldiği için güneşi gördüğümüz her zaman maksimum faydalanmaya dikkat etmeliyiz. Yavaş yavaş kandaki miktarı düşmeye başlayan D vitaminine kan tahlilinde baktırarak eksik ise yerine koyma zamanı geldi. Yeri geldiğinde ilaç gibi alınan bu vitaminin neden bu kadar önemli olduğuna gelin bir göz atalım.

    15/23BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

    BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

    D vitamini, 200’den fazla gen üzerinde güçlü etkileri olan önemli bir vitamindir. Özellikle bu pandemi döneminde koronavirüs ile mücadelede D vitamini son derecede önemlidir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda D vitamini düzeyi normal olanlar, eksikliği olanlara oranla hastalığı daha hafif geçiriyorlar. Hatta verilen tedavinin bir parçası da D vitaminini kapsıyor. Yani normalse bile miktarı normalin üst sınırlarındaki yüksek seviyelere yaklaştırmak daha iyi geliyor.

    16/23D VİTAMİNİ DÜŞÜK OLANLAR SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNA DAHA KOLAY YAKALANIYOR

    D VİTAMİNİ DÜŞÜK OLANLAR SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNA DAHA KOLAY YAKALANIYOR

    D vitamininin bağışıklık sistemine olumlu etkisi sadece koronavirüse değil, diğer virüs ve bakterilere karşı da koruyucudur. Aynı zamanda vücutta kronik enflamasyonla ilgili romatoid artrit, crohn hastalığı, lupus, enflamatuvar bağırsak hastalıkları, fibromiyalji gibi hastalıklarda da D vitamini faydalı olur.

    D vitamini seviyeleri düşük olan çocuklar ve yetişkinler astım, alerjik hastalıklar, soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonları için daha yüksek risk taşır. D vitamini vücutta enfeksiyonun işaretlerinden biri olarak artan CRP yüksekliğinin düzelmesine yardımcı olur.

    17/23KEMİK ERİMESİNİ ÖNLÜYOR

    KEMİK ERİMESİNİ ÖNLÜYOR

    D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm gibi kemik deformasyonuna, yetişkinlerde kemik ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir. D vitamini kemiğin yapı taşı olan kalsiyumun düzenlenmesinde etkilidir; bağırsaklardan kalsiyumu emmek ve böbrekler yoluyla atılan kalsiyumu geri almak için gereklidir. D vitamini kalsiyumun yanı sıra ayrıca vücuttaki fosfor dengesini de korur.

    18/23KANSERE BİLE KALKAN OLUYOR

    KANSERE BİLE KALKAN OLUYOR

    Birçok bilimsel çalışmalarda kanser hücrelerinin yok edilmesi ve kanserin ilerlemesini önlemede vücudun kanserden savunma mekanizmasına olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir. Özellikle kolon, prostat, pankreas ve meme kanserlerinin önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar.

    19/23

    DİYABET RİSKİNİ AZALTIYOR

    İnsülin seviyelerini düzenlemede olumlu etkisi vardır. Dolayısıyla diyabet tedavisinde kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olur. İnsülin direncinin düzelmesine de yardımcı olur. Bu sayede kilo vermede de yardımcıdır.

    20/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    Anksiyeteden depresyona kadar uzanan ruh halinin D vitamini eksikliğiyle ilişkisi olabilir. Kronik yorgunluk da D vitamini eksikliği belirtileri arasında sayılır. Sinir sisteminin sağlığı açısından da önemlidir. Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklarda D vitamini düzeylerinde eksiklik sık gözlenir.

    21/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarını taşıyan kimselerde genelde düşük seviyelerde olduğu gözlenen D vitamininin bu hastalıkların tedavisinde de yeri vardır. Ayrıca saç dökülmesinin nedenlerinden biri D vitamini eksikliği olabilir.D vitamini eksikliği olup olmadığı kanda bakılarak kolayca anlaşılabilir. Eğer eksiklik varsa içinde bulunduğumuz mevsim sebebiyle güneşten alamayacağımız bu vitamini ilaçla yerine koymak gerekir.

    22/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    D vitaminin fazlası zararlı olabilir. Bağışıklığımızı yükseltmek için ve hasta olmamak için, enerjimizi yüksek tutmak için vitamin takviyesi yapmak isteriz. Oysa hiç düşünmeden, kontrolü yapılmadan alınan bazı vitaminler vücutta birikir. Bir tür zehirlenme yapar. Faydalı olduğu bilinen bir vitamin fazla alındığında çok zararlı hale gelebilir. Yağda eriyen vitaminler fazla alındığında vücutta birikir. D vitamini de yağda eriyen ve vücutta depolanan vitaminler arasındadır. Bu nedenle takviye alırken zaman zaman kanda bakılarak kontrol edilmesinde ve alınacak dozun ona göre belirlenmesinde fayda var.

    23/23Fazlası da eksikliği de tehlikeli İşte D vitaminiyle ilgili gerçekler

    D vitamini fazla alındığı zaman kemikler için faydalı olan onları güçlendiren bu vitamin tam tersi olarak kemikleri porselen gibi kırılgan hale getirebilir. D vitamini fazlalığı böbreğin işlevini de olumsuz etkiler. Vücutta kalsiyum fazlalığı yaratır. Kemik ağrıları olur. Pankreasın çalışmasını bozar. Kalpte çarpıntılara sebep olabilir.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Güneş gözlüğü seçimine dikkat Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor
    Güneş gözlüğü seçimine dikkat! Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor
    Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı
    Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı
    Her yaşın hastalığı Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket
    Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket
    Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart ‘Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’
    Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’
    Yazarlar
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    İlgili Haberler
    Hünel kardeşleri kahreden haber Tarifi olmayan bir acı içindeyiz
    Hünel kardeşleri kahreden haber! 'Tarifi olmayan bir acı içindeyiz'
    Sıla Türkoğlu ve sevgilisinin yeni tatil rotası Kombini dikkatleri çekti
    Sıla Türkoğlu ve sevgilisinin yeni tatil rotası! Kombini dikkatleri çekti
    Usta sanatçı Ahmet Mekinden haber var İşte son sağlık durumu
    Usta sanatçı Ahmet Mekin'den haber var! İşte son sağlık durumu
    Ne yaşlanıyor ne değişiyor 100 yaşında da film çekecek: İşte Tom Cruiseun gençlik sırrı
    Ne yaşlanıyor ne değişiyor! 100 yaşında da film çekecek: İşte Tom Cruise'un gençlik sırrı

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo