04.11.2024 - 15:06 | Son Güncellenme:
Derin dondurucunun doğru bir şekilde temizlenmesi için yalnızca görünürdeki kirlerin temizlenmesi yetmez, içte biriken buzlanmanın giderilmesi ve kötü kokuların da ortadan kaldırılması gerekir. Özellikle donmuş gıdalarda bakteri üremesi olmasa bile, yiyeceklerin tat ve doku kalitesini etkileyebilecek çeşitli kalıntılar ve kokular birikebilir. Bu kokular kasaba girdiğinizde aldığınız o kötü kokuyu hatıralarda canlandırabilir. Ayrıca, düzenli temizlikle dondurucudaki buzlanmayı en aza indirerek cihazın enerji tüketimini düşürmek ve performansını en üst seviyede tutmak da mümkündür.
Temizliğe başlamadan önce, dondurucudaki tüm yiyecekleri dikkatlice çıkarın ve cihazın fişini çekin. Çıkardığınız yiyecekleri geçici olarak güvenli bir şekilde saklayabilmek için ise büyük bir buzluk veya soğutucu kullanabilirsiniz. Derin dondurucunun fişini çektiğiniz zaman cihazın iç sıcaklığı hızla yükselmeye başlayacak, bu sayede cihazın duvarlarında biriken buzların çözülme süreci ise hızlanmış olacak. Bu adım, buzların daha kolay temizlenmesini sağladığı gibi, yüzeylerin çizilme riskini de en aza indirmiş oluyor.
Derin dondurucunun fişinin çektikten sonra mevcut buz tabakalarını temizlemek için buzların doğal olarak erimesini bekleyebilir veya bir kabın içine sıcak su koyarak dondurucuya yerleştirip buzların daha hızlı erimesini sağlayabilirsiniz. Sıcak su buharı, buzların daha hızlı çözülmesini sağlayarak temizlik işlemini kolaylaştırır. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, derin dondurucu yüzeyine veya buzlara, kesici aletlerle müdahale etmemelisiniz, bu esnada cihaza zarar verebilir, daha büyük bir sorun var edebilirsiniz.
Derin dondurucun içini temizlemek için hafif bir temizlik deterjanı veya sirke-su karışımı kullanabilirsiniz. Bir sünger veya yumuşak bir bez yardımıyla iç yüzeyleri dikkatlice silin. Sirke, güçlü bir temizlik ürünü olmasının yanı sıra, kötü kokuları gidermede de son derece etkilidir. Son olarak, suyun içeride birikmemesi için temizlik bittikten sonra kurulama yapmaya özen göstermelisiniz.
Derin dondurucudaki rafları ve çekmeceleri çıkartarak ayrı ayrı temizlemek, detaylı bir hijyen var etmenizi sağlar. Çıkarılabilir parçaları sabunlu, deterjanlı suyla iyice yıkayın ve durulayın. Kuruladıktan sonra tekrar dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Eğer ki yeterli şekilde kurutmazsanız, derin dondurucuyu çalıştırdığınız zaman fazla miktarda buzlanma oluşabilir. Bu durum ise cihaz güvenliği açısından sorun var edebilir.
Eğer ki derin dondurucunuzda çeşitli ürünler kullanmanıza rağmen geçmeyen, kokuşmuş et gibi ağır kokular oluşmuşsa, karbonat veya aktif kömür gibi doğal çözümler kullanarak bu kokulardan kurtulabilirsiniz. Temizlik sonrası dondurucuya bir kap karbonat koymanız, bu kötü kokuların emilmesine yardımcı olur. Ayrıca limon kabukları da kullanabilir ve hoş bir kokunun oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Dondurucu temizlendikten sonra, içinin tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Islak bırakılan yüzeyler, yeni buzlanmalara neden olabilir. Tamamen kuruyan dondurucunun fişini tekrar takarak çalıştırın ve soğumasını bekleyin. İdeal sıcaklığa ulaştığında ise yiyecekleri tekrar yerleştirebilirsiniz.
Derin dondurucuyu uzun ömürlü bir şekilde kullanabilmek için düzenli olarak temizlik yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Yılda en az bir veya iki kez derin temizlik yapmak, derin dondurucunun performansını korumanın yanı sıra enerji tasarrufuna da katkı sağlar.