09.04.2019 - 12:36 | Son Güncellenme:
Muz kabuğu potasyum içerdiği için gübre yapımında kullanılabilecek en iyi besinlerden biridir. Bu özel mineral, nitrojenden sonra bitkileriniz için en önemli maddelerden biridir. Fotosentezde ve dayanıklı dokuların oluşumunda önemli bir rol oynar. Bunun dışında solgun görünen çiçeklerinizin ve bitkilerinizin yeniden canlanmasına yardımcı olur.
Muz kabuklarını parçalara ayırıp su dolu bir kapta 15 dakika boyunca kaynatın. 15 dakika sonra, altını kapatın ve soğumaya bırakın. Son olarak, gübreyi bitkilerin etrafına sıkın. Eğer isterseniz, kabukları suyun içinde bırakabilirsiniz.
Elma sirkesinin içinde bulunan asetik asit, bitkileriniz için iyi bir gübre görevi üstlenebilir. Bu besin sayesinde, bitkileriniz sağlıklı bir şekilde büyür ve yapraklarının yanıksı bir görünümü engeller.Elma sirkesi gübresi nasıl yapılır?Bitkilerinizi sulamak için kullanacağınız suyun içerisine bir kaşık kadar elma sirkesi ekleyin. Bu karışım ile bitkilerinizi sulayın ve bunu en az haftada bir kez tekrar edin.
Yumurtanın içinde bulunan fazla kalsiyum sayesinde yumurta kabukları domates, biber ve patlıcan gibi bitkilerde çiçeklerin çürümesini engeller. Yumurta kabuğu gübresi nasıl yapılır?Birkaç yumurta kabuğunu ezip bitkinizin kök kısmına yerleştirin. Yumurta kabuklarını kurutup ezerek toz haline getirerek de buişlemi yapabilirsiniz. Sonrasına ise bu tozu bitkinizin etrafına serpin.
Kuru ve taze olarak bulunabilen yosun, yetiştikleri topraklarda “yararlı” mikropların yaşadığı güçlü iz elementlerini içerir. Yosun gübresi sayesinde bitkileriniz daha sağlıklı bir görünüm kazanacak ve solmaktan kurtulacaktır.
-Yosunları doğrayıp bir kova suya koyun.-Kovanın üzerini kapatın ve gübreleri 2-3 hafta bekletin.-2-3 hafta sonra bu suyu bitkilerinizin üzerine püskürtün.-Küçük bir bitkiye 2 bardak su püskürtmek yetecektir.-Eğer bitki orta -boy ya da büyük boy ise 4-6 bardak su püskürtebilirsiniz.
Ağaç kabuğu çok fazla potasyum ve fosfor içerir. Bu bakımdan toprağın zenginleşmesi için oldukça gerekli maddedir. Diğer yandan, içerdiği maddeler sayesinde karınca ve böcekleri uzaklaştırır. Ancak bu maddeyi asidik toprakta yetişen bitkilerde kullanmamalısınız. Çünkü toprağın pH dengesini değiştirebilir.
Bolca odun külü alıp suda seyreltin. Daha sonra sıvıyı istediğiniz bitkilere dökün. Eğer tercih ederseniz, külleri de köklerden 2 ya da 3 santimetre öteye serpin.