14.09.2020 - 11:00 | Son Güncellenme:
Yeniden yükselişe geçen corona virüs salgınına sonbaharla birlikte artan grip vakaları da eklendi.
Hapşırma, burun tıkanıklığı ya da akıntısı corona virüs ile grip hastalığı arasındaki en temel benzerliklerden.
Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü bu konudaki benzerlikleri şöyle açıkladı:
"Grip ve corona virüs semptomları çok benziyor. Bunları ayırt etmek kolay değil.
Gripte burunla ilgili semptomlar biraz daha ön planda olabilir.
Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burundan konuşma dediğimiz semptomlar grip belirtisidir."
Sadece şikayetlere bakarak corona virüs-grip ayrımı yapmanın mümkün olmadığını da belirten Özlü, nedenini ise şöyle anlattı:
Çünkü birbirine benzer akciğer tutulmaları olduğu zaman zatürre tablosu ve kan tahlilleri benzer.
Grip ile COVID-19’u birbirinden ancak PCR testi ile ayırt edebiliriz. Bu da laboratuvar yükümüzün artması demek."
Özlü, tam da bu noktada grip aşısını işaret ederek şunları söyledi: "Aslında grip aşısı COVID-19'dan korumaz ama gripten korur.
Sağlık sistemi üzerinden grip hastalarına bağlı oluşan talebi azaltmış oluruz. Böylece sağlık çalışanları hastaneler de rahatlamış olur."
Grip aşısı sadece sağlık sisteminin yükünü hafifletmiyor, virüs bulaşan hastanın süreci daha hafif geçirmesini de sağlıyor.
Özlü, en geç ekim ayı içinde gelmesi beklenen grip aşısının yaptırılmasını önerdi ve ekledi:
"Grip aşısı olmayan bazı kişilerde grip ve COVID-19 aynı anda görülüyor. Bu durumda hastalık tablosu daha ağır seyrediyor."
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Sibel Gündeş şöyle anlattı: "PCR ( Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu), kişinin vücudundaki virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona nasıl yanıt verdiğini gösteriyor.
PCR test corona virüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilir.
Test, vücutta virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebiliyor.
PCR testi sadece corona virüsü tespit etmek için değil, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanıllıyor.
PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınıp incelenir.
Corona virüs için kullanılıyorsa hastalığın ilk dönemlerinde PCR testi için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur.
Ancak ilerleyen dönemde hava yollarından örnek alınması gerekir. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir.
Antijen testleri, kişinin hasta olup olmadığını yani akut enfeksiyonun varlığını ortaya koyan testlerdir. Antikor testleri ise kişinin daha önce enfeksiyonu geçirip geçirmediğini ve virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanılmadığını tanımlamaya yöneliktir. Yani kişinin test yapıldığı anda hasta olup olmadığına dair bilgi vermez.
PCR testi de virüsün genetik bilgisini, corona virüsün ya da farklı bir virüsün hastayı enfekte edip etmediğinin sonucunu verir. PCR yöntemi enfekteyken yani hastalığın antikoru oluşmamışken sonuç verir.
Antikor testi, Covid 19’a yol açan SARS CoV-2 virüsüne karşı vücudun bağışıklık sisteminin oluşturduğu total IgG tipi antikorları ölçmektedir. Yani bu hastalığa karşı bağışıklık olup olmadığını gösteren bir testtir.
Boğaz ya da burundan örnek alınarak yapılan testten farklıdır, koldan kan alınarak çalışılır. Parmak ucundan alınan kan ile çalışılan testlerden daha güvenilirdir.