08.02.2024 - 10:48 | Son Güncellenme:
Bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde ilk akıllara gelen antibiyotik, çocuklar için büyük bir tehlike olabilir. Çünkü çocuklar iki yaşlarından itibaren antibiyotik aldıklarında bağırsak floraları kalıcı olarak değişiyor.
Bağırsak florasının değişimi ise çocuklarda astım ve şişmanlık gibi risk faktörlerini büyütüyor. Nature Communications dergisinde yapılan bir araştırma antibiyotiğin bağırsak florasını bozduğu ve sürekli zarar verdiği tespit edildi.
Antibiyotik bakterileri öldürürken sadece hastalık etkenlerini değil, bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirimi düzenleyen hatta astımı önlemeye yardımcı olan bakterileri de yok ediyor.
Helsinki Üniversitesi'nde 2-7 yaş arası 142 çocukta yapılan bir araştırmada, çocuklardan bir kısmına iki yaşından önce bir kez, hatta bazılarına birkaç kez antibiyotik verildi. Geriye kalanlar ise hiç antibiyotik tedavisi görmedi.
Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında antibiyotik verilen çocukların bağırsak florasının değiştiği görüldü. Bu çocuklarda aktinobakteri grubundaki faydalı mikroplar iyice azalmış hatta bazılarında tamamen yok olmuştu. Bunun yerine bol miktarda proteobakteri ve bakteroidetes tespit edildi.
Antibiyotik verilmeyen ya da sadece penisilin alan çocuklarda bu durum görülmedi. Çocukların bağırsak florası antibiyotik tedavisinden sonra çok yavaş yenilendiği de gözlemlendi.
Öte yandan antibiyotik alan çocukların belli başlı sindirim enzimleri de uzun bir süre düşük miktarlarda salgılandığı tespit edildi.
Çalışmanın gösterdiği sonuçlardan biri de bağırsak florasının antibiyotik tedavisinden en az bir yıl sonra düzeldiği. Ancak bu durum çocuklarda kalıcı etkilere sebep olabiliyor.
Çok erken yaşlarda çocuklara birkaç kez antibiyotik verildiğinde mikroplara yenilenmek için zaman kalmıyor ve bağırsak florasındaki değişim de kalıcı oluyor.
Uzmanlar antibiyotik tedavisi uygulamak zorunluysa, en azından çocuklara Erythromycin veya Azithromycin gibi makrolidlerden kaçınılmasını öneriyorlar.