04.04.2024 - 17:43 | Son Güncellenme:
Koyu halkalar, göz altındaki damarlarda oluşan kan akışıyla ilişkilendirilir. Çocuklarda zaman zaman belirginleşmeye başlayan halkalar sıklıkla fark edilebilir. Damarlarındaki koyu kan, derilerinde daha görünür olabilir. Ancak halkaların görünür olmasına endişelenecek bir durum bulunmuyor. Koyu halkaların genetik olabileceğini düşündünüz mü?
Yapılan araştırmalara göre çocuğunuzda görünen koyu halkalar genetik olabiliyor. Genetik taşımalar ince cilt, çil ve belirgin damarları da beraberinde getirebilir. Bu nedenle oluşan koyu halka görünümünün ebeveynlerden kaynaklı olma ihtimali mevcut.
Saman nezlesi çeken çocukların gözlerinin altında genellikle alerji belirtilerinden dolayı oluşan koyu halkalar bulunur. Üst solunum yollarına giren alerjenlere tepki olarak histamin gibi kimyasallar salınır. Bu durum mukus üretimine ve kan damarlarının şişmesine yol açar.
Burun çevresinde oluşan tıkanıklık yüzdeki kan damalarının şişmesine neden olur. Böylece göz altındaki halkalar belirginleşir. Çocukların göz altında oluşmaya başlayan halkalar saman nezlesinin habercisi olabilir. Ancak burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırma beraberinde gelir.
Aynı zamanda genel tıkanıklığın devam ettiği soğuk algınlığı, grip ve genişleyen geniz eti problemleri koyu halkalara yol açabilir. Dehidrasyon, gözlerin altındaki hassas dokulardaki nemi emerek gözlerin daha batık ve koyu görünmesine neden olur.
Bahar mevsimiyle birlikte ortaya çıkan alerjik belirtiler, yetersiz uyku ve soğuk algınlığı problemleri gözlere, göz altlarına yansıyacaktır. Göz çevresini kuvvetlice ovalamak da şişkinliğe yol açacaktır. Çocuklar pek çok nedenden dolayı gözlerini ovuşturabilir.
Uzun zaman boyunca güneşe maruz kalmaları çocuklardaki göz altı halkalarının belirginleşmesini sağlayabilir. Bronzlaşmanın verdiği kararma etkisi göz altını etkileyecektir. Aynı zamanda havuz veya denize girerken uzun süre boyunca kullanılan gözlükler göz altındaki hassas cildin morarmasına neden olabilir.