01.09.2023 - 14:06 | Son Güncellenme:
Yetişkinlerde sivilce genellikle 25 yaşından sonra ortaya çıkar. Akne kalıtsal olabilir ve ebeveynlerinizden birinde veya her ikisinde de yetişkin sivilcesi varsa, o zaman sizde de görülme olasılığı daha yüksektir.
Kadınların regl döneminde geçirdiği hormon değişiklikleri, hamilelik ve polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir. Kadınlarda yetişkin sivilcelerinin görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır.
Aknenin farklı nedenleri olsa da en belirginleri arasında, yiyecekler, kir, stres, kalıtım, ilaçlar ve makyaj malzemeleri bulunuyor. Aknenin önlenmesi ve tedavisinde bitkisel ilaçların yanı sıra diyet değişikliği de büyük bir rol oynuyor.
Fast food, derin yağda kızartılmış yiyecekler veya baharatlı yiyecekler gibi işlenmiş yiyeceklerden uzak durmak önemli. Ayrıca alkollü içecekler, şekerli yiyecekler ve tatlıdan da kaçınmak gerekiyor.
Rafine karbonhidrat ve şeker yediğinizde vücudunuz insülin ve insülin benzeri büyüme hormonu salgılar, bu da gözeneklerinizin sebum salgılamasına ve gözeneklerin tıkanmasına neden olur.
Akneden kurtulmak için ve diyet değişikliğinizin yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de önemlidir. Düzenli egzersiz, terleme yoluyla toksinlerin vücudunuzdan atılmasını sağlayabilir.
İyi bir gece uykusu vücudunuzun dinlenmesine, gençleşmesine ve iyileşmesine olanak tanır.
Çay ağacı yağı, Aloe Vera, Salatalık, Karahindiba, Hanımeli ve Yabani Kasımpatı çiçeği akne tedavisinde kullanılan şifalı bitkiler olarak görülmektedir.
Bakterilerle savaşma ve tahrişi azaltma yeteneğiyle bilinir; bu nedenle, birçok ürünün yapabileceği şekilde cildin kurumasını ve tahriş etmesini önlerken aynı zamanda rahatlamaya da yardımcı olur.
Bakterilere karşı büyük bir savaşçıdır ve aynı zamanda yara izine yol açan tahrişin bastırılmasına yardım eder. Ayrıca sivilceye neden olan fazla yağın kurumasına da katkı sağlar.
Salisilik asidin lekeleri tedavi etmede son derece etkili olduğu da iyi bilinmektedir ve aloe veranın içinde doğal olarak bulunan bu madde onu sivilce için mükemmel bir ilaç haline getiriyor.