11.09.2023 - 11:05 | Son Güncellenme:
Vücuttaki kolajen üretimi genç yaşlarda daha fazlayken yaşlanmaya bağlı olarak azalıyor. Bu da yaşlanmanın, ciltte oluşan kırışıklıkların doğal bir sürece bağlı olarak devam ettiğini gösteriyor. Ancak zamanla azalan kolajen üretimini çeşitli yiyeceklerle geri alabilirsiniz.
Zamanla azalan kolajeni artırmak için kolajen içerikli besinleri çorba, salata, püre ve çok daha fazla yiyeceğe ilave ederek tüketebilirsiniz. Vücutta gerçekleşen kolajen artışı genç görünümü ve canlılığı koruyor.
Cildin genç kalmasını sağlayan kolajen takviyelerinin kişiler üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak 4-8 hafta aralığında düzene girdiği belirtiliyor. Pek çok kişi kolajen takviyelerinin sağlıklı olup olmadığını merak ediyor. Araştırmalara göre orta dozlarda kolajen takviyesi almak insan sağlığı için güvenli bir seviye.
Kolajen, insan vücudunda bulunan tüm proteinlerin üçte birini kapsar. Özellikle kemik ve cilt yapısında çeşitli değişiklikler sağlayabilir. Cilt elastikliğini iyileştirerek cildin yaşlanmasını yavaşlatabilen etkilere sahiptir.
Kolajen takviyeleri farklı alternatiflerle kullanılabilir. Ancak günlük hayatımızda farkında olmadan tükettiğimiz kolajen deposu bir gıdalar bulunuyor. Kolajen üretimine iyi gelerek sağlığa pek çok fayda sağlıyor.
Kolajen takviyelerinin tablet, toz, sıvı versiyonları mevcut. Ancak kolajen takviyesi almaya başlamadan önce vücutta oluşan kolajen eksikliğini iyi çözümlemek gerekir. İhtiyaç dışında bu tür takviyeler almak kötü etkilere yol açabilir.
Kolajen eksikliğini cilt yapısından anlayabilmek mümkün. Cilt sarkmaları, kırışıklıklar, nem kaybı, cilt üzerindeki renk eşitsizlikleri, dokulardaki iyileşme süresinin artması, kolajen üretimi eksikliğini gösterir. Bağ dokusu ve eklemlerde oluşan problemler de ortaya çıkabilir.
Kolajen takviyeleri farklı alternatiflerle kullanılabilir. Ancak günlük hayatımızda farkında olmadan tükettiğimiz kolajen deposu bir gıda bulunuyor; barbunya. Kolajen üretimine iyi gelerek sağlığa pek çok fayda sağlıyor.
Barbunya, kolajen sentezinin oluşması için yeterli miktarda protein içeren bir besindir. Barbunyayla birlikte kuru fasulye tüketerek de aynı etkiyi sağlamak mümkün.
Kolajeni doğal yollardan artırmak isteyen kişiler kemik suyu tüketerek bu etkiyi sağlayabilir. Kemik suyu, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kolajen ve pek çok besin öğesini içinde barındırır. Bu popüler alternatif sayesinde kolajen takviyesi kullanmadan kolajen üretimi sağlamak mümkün.
Kabuklu deniz hayvanları da kolajen üretimini destekleyen bağlar içerir. Kolajen üretimi için özellikle balığın pulları, fazla tüketilmeyen başı ve gözbebekleri kolajen açısından yüksektir. Ancak bu, balık tüketiminde hassasiyete önem veren kişilerin çok sıcak bakamayacağı bir seçenek olabilir.
Cildinizdeki genç ve sağlıklı görünümü kaybetmemek için kemik suyu, barbunya, yumurta akı, balık, tavuk, çilek, ahududu, böğürtlen ve yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verebilirsiniz. Düzenli tüketim sayesinde herhangi bir takviyeye gerek kalmayacak.