07.09.2023 - 12:06 | Son Güncellenme:
Geçmişte kalan kötü süreçler günümüzde kişilerin ruh haline yansıyarak olumsuz etkilere neden olabilir. Kötü tecrübe olarak adlandırabileceğimiz anlardan kalanlar genellikle insanları derin bir üzüntüye sürükler.
Kötü anıların veya kötü hislerin mevcut olduğu bir yaşantının ardından normal bir hayata devam edebilmek birçok kişi için zor olabilir. Üzerinden zaman geçmesine rağmen kişiler kendilerine karşı psikolojik bir savaş vermeye devam eder. Bilim insanları da bu psikolojik savaşın önüne geçebilecek çeşitli yöntemler geliştirdi.
Dışarıdaki insanların düşüncelerini, hafızasını ve hafıza gücünü algılamak epey zorlayıcı olabilir. Hafıza karmaşık bir süreci oluşturuyor. Ancak bilim insanları hafızayı daha basit bir şekilde çözümleyebilmek için üç ana aşamadan geçtiğini belirtiyor; Kodlama, depolama ve geri çağırma.
Kişilerin zihinsel sağlığı iyi olduğu halde işin içine hali hazırda yaşanan kötü anılar girdiği zaman sağlıklı zihin veya iyi ruh hali kötüleşmeye başlar. Bu nedenle kötü durumları hatırlatan anılardan kurtulmak isteyebiliriz. Uzmanlara göre kötü anıları hafızadan atmak kolay olmasa da bunun için uygulanan farklı teknikler mevcut.
Kötü anıları hafızadan tamamen silmek mümkün olmayabilir. Ancak son dönemde açıklanan teknikler sayesinde zihni rahatlatmak ve bu problemi en aza indirgemek mümkün.
Kişiler üzerinde travma yaratan anılarla baş etmek sandığınızdan çok daha zor bir durum olabilir. Bu nedenle bir uzman yardımına ihtyaç duyabilirsiniz. Terapi yardımıyla kötü anıları hafızanıza daha iyi bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda terapi yardımı duygusal yüklerinizi paylaşabileceğiniz güvenli bir alandır.
Zihinsel sağlığı kötü anılardan veya travma sebebi olan noktalardan uzaklaştırmak için çeşitli bilinçaltı çalışmalarına yönelebilirsiniz. Bunun için Hipnoterapi veya EMDR tekniklerini uygulayabilirsiniz. Bu sayede geçmişten günümüze gelen kötü zihinsel parçalar için daha sağlık bir düşünce sistemi oluşturulabilir.
Son dönemlerde popülerleşen meditasyon yöntemleri de bilim insanları tarafından önerilen bir başka teknik. Kötü anılar insanlarda çeşitli psikolojik rahatsızlıklara, stres veya kaygıya neden olabilir.
Bu durumlardan arınmanın en kolay yolu meditasyon yapmaktır. Meditasyon yapma aşaması kişiler için zorlayıcı olabilir. Ancak zamanla ve düzenli bir şekilde meditasyon yapanlar zihin sağlığına olan katkılarını fark edebilir. Meditasyon yaparken bir süre sonra geçmişin kötü anılarında değil, anı yaşamaya odaklanırsınız.
Günlük hayatınıza yerleştireceğiniz aktiviteler yaşadığınız içsel sıkıntıları giderebilecek güçtedir. İlk etapta zaman aralıklarıyla kötü anıların gelip gittiğini hissederken kötü anların yerini artık aktivitelerin doldurduğunu fark edebilirsiniz. Spor, yürüyüş, yoga vb. aktiviteler sayesinde yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Duygusal deneyimler ve kötü anılar hakkında hisleri bir yazıya dökmek her zaman iç rahatlatıcı bir uygulamadır. Bu durum kendinizi ifade etme biçmine bağlı olarak değişebilir. Duygu ve düşüncelerinizin yazıya dökülmüş halini somut bir şekilde karşınızda görmek, kendinizi daha iyi anlamanızı sağlayabilir.
Hayatınızın şu anını geçmişteki kötü anılara harcayarak kaybetmemek için olumlu aktivitelere yer verebilirsiniz. Olumsuz düşünceleri ve ara ara gelip giden anıları bastırmak yerine deneyimlediğiniz aktiviteler pozitif bir bakış açısı oluşturmanıza yardımcı olsun.
Bilim insanlarına göre kötü anıların tamamen yok olması mümkün değil. Ancak bu teknikleri uzun süreli ve düzenli uygulayan kişilerde kötü anılara karşı olan hatırlama oranı aza indirilebilmiş. Gözden kaçmaması gereken en önemli nokta ise profesyonel destek almaktır. Bu sayede uygulayacağınız adımlara kendi yaşantınız özelinde daha fazla emin olabilirsiniz.