16.11.2023 - 13:55 | Son Güncellenme:
Geleneksel yemeklerimiz arasında yer alan sarma, üzüm yapraklarının içine pirinç eklenen bir dolma çeşididir. Genellikle zeytinyağlı bir şekilde tüketilen sarmayı pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunuyor.
Kış mevsiminde sarma tüketmek isteyenler genellikle önceden hazırlanan yaprakları kullanmaya başlar. Havalar soğumaya başladıkça taze üzüm yaprağı bulmak zorlaşır. İç harcı hazırlanan sarmalar, sofraların vazgeçilmezidir.
Yaprak sarmasının yumuşak olabilmesi için pişirmeden önce bir adet sade sodanın tencere içine dökülmesi öneriliyor. Böylece sert yapraklar yumuşacık oluyor. Bu yaprak sarması tarifi sayesinde bazı adımlara dikkat ederek yaprak sarmasını o şekilde hazırlayabilirsiniz.
- 500 gr asma yaprağı
- 1/2 kıyma
- 1/2 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı ince bulgur
- 1 büyük boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1,50 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Nar ekşisi ya da sumak
Yaprak sarmasını hazırlamak için ilk olarak asma yapraklarını kaynar suda haşlayarak süzmeniz gerekiyor. Ardından yıkadığınız pirinci tencereye alın. Su, tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Sonrasında suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.
Soğanları doğradıktan sonra kalan zeytinyağını bir tavaya ekleyerek kavurmaya başlayın. Gerekli baharatları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız soğanlı harç ve pirinci bir kabın içerisinde birleştirip karıştırın.
Yaprakların kötü kısımlarını bıçak yardımıyla ayıklayabilirsiniz. Saplarını ve damarlı kısımlarını ayıklamayı unutmayın. Piştiğinde rahatsız edici olabilir. Ardından yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı harç koyup kenarlarını içeri katlayarak sarmaya başlayın.
Yaprakları sarma işlemi bittiğinde tencereye düzgün bir şekilde dizmeniz gerek. Üzerine limon suyu ve sıcak su ilave ettikten sonra tencerenin üst kısmına bir tabak kapatın. Kısık ateşte pişmeye başlayan yaprakların yumuşamasını bekleyin. Ilıklaşınca tüketmeye başlayabilirsiniz.
Hazırlanan iç harç ve yaprak hazırlığı birçok kültürde çeşitli hallerde kullanılıyor. Ancak yaprakların daha yumuşak ve esnek olması için sarma hazırlanmadan önce yaprakların haşlanması gerekir.
Sarmanın piştiğini anlamak için ise örttüğünüz tabağı açıp çatalla sarmayı kontrol edebilirsiniz. Üst taraftaki pirinçler pişmişse, ocaktan çekebilirsiniz.
Yaprak sarması piştikten sonra yaprakların kararmaya başladığını görürüz. Bu durumda lezzet katan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Sarmaların üzerine taze sıkılmış limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu, sarmanın hem daha lezzetli olmasını hem de parlak görünmesini sağlayacaktır.
Kurumasını önlemek için ise piştikten sonra üzerine nemli bir bez örtebilirsiniz. Ayrıca pişen yaprak sarmaları buzdolabında saklamak sakıncalı değildir. Ancak hava almayan bir kapta saklamak çok daha iyi olacaktır.