13.11.2023 - 12:49 | Son Güncellenme:
Keçiboynuzu balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde sıklıkla kullanılır. Akciğerleri temizleyen besin, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya da yardımcı olur. Alerjik hastalıklara, özellikle astım ve bronşite iyi gelir. Keçiboynuzu nefes darlığı, soğuk algınlığı, öksürük gibi göğüs hastalıklarının tedavisinde de son derece etkilidir.
Keçiboynuzu, aynı zamanda kalsiyum deposudur. Kadınların ve büyüme çağındaki çocukların tüketmesi de son derece faydalıdır. Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine (osteoporoza) karşı kullanılması önerilir.
Antioksidan açısından zengin olan bu iki besin bir araya geldiği zaman solunum yolları rahatsızlıklarına, mide problemlerine, ağız içi yaralarına hatta kansere karşı da etkili bir ilaç niteliği taşıyor. Özellikle de kış hastalıklarından korunmak için keçiboynuzu ve bal gibi antioksidanca zengin olan besinleri tüketmek önemlidir.
Çinko bakımından zengin olan keçiboynuzu çekirdeğinin öğütülerek elde edilen tozundan bir kaşık bir su bardağı sıcak suya koyulup tüketildiğinde vücuttaki hormonlar düzenlenir. Keçiboynuzu çekirdeği süte göre yaklaşık 3 kat daha fazla kalsiyum içerir.
Keçiboynuzu meyvesinin severek tüketilmesinin yanında kalp damar sağlığı, kemik gelişimi, kolon sağlığı, vitamin ve mineral desteği, antioksidan içeriği gibi farklı pek çok faydaları da var. Keçiboynuzu, doğal bir besin olduğundan gün içerisinde en fazla 2-3 adet tüketilmesi gerekir. Sağlık açısından yararlı olması için çiğ tüketmeye alternatif olarak keçiboynuzu pekmezi ya da kür şeklinde de tüketilebilir.
Keçiboynuzu özünün yetişkinlerde sabah akşam aç karnına 2-3 yemek kaşığı, çocuklarda kahvaltıda 1-2 yemek kaşığı, bebeklerde kahvaltıda 2 çay kaşığı verilmesi öneriliyor.