Genel SağlıkDiyabet cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir

Diyabet cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir

05.06.2017 - 12:47 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde 200 milyon kişiden fazlasını etkileyen diyabet ile ilgili ölümlerin önümüzdeki 10 yıl içinde %50 oranında artması bekleniyor.

Diyabet cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir


Diyabet yani şeker hastalığının tedavisinde diyet değişikliği ve oral ilaçların bazı hastalarda yetersiz olduğu kanıtlanmışken, insülin tedavisi sorunu geçici olarak çözüyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, diyabetin cerrahi yöntemler ile kalıcı olarak tedavi edilmesini anlattı.

Diyabet rahatsızlığının etkileri
Diyabet; artmış kardiyak ve inmeye bağlı ölümler, böbrek yetmezliği, körlük ve travmaya bağlı olmayan alt ekstremite ampütasyonlarının %60'ı ile ilişkilidir. Kalp cerrahisinde, preoperatif risk faktörü olarak diyabet, önceki miyokardinfarktüsü oranına göre daha fazla morbiditeye sahiptir.

Araştırmalar, diyabetin gelecek kuşağın küresel sağlık krizi olacağını göstermesine rağmen, gerçek patofizyolojisi henüz tanımlanamamış durumdadır.

Bu hastalığın farklı modellerini hedef alan alternatif tedaviler dikkatli ve sorumlu bir muayene gerektirir.

Günümüzde diyabet cerrahisiyle, özellikle tip 2 diyabet rahatsızlığı ortadan kaldırılabiliyor. Bariatrik cerrahi ile elde edilen veriler, gastrointestinal bypass ameliyatlarından sonra kazanılan diyabet kontrolünün etkililiğini ve dayanıklılığını ortaya koymaktadır. "Metabolik cerrahi", özellikle diyabet tedavisine yönelik cerrahi prosedürlerin uygulandığı bir alandır.”

Haberin Devamı

Diyabet cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar


Diyabet cerrahisi ile şeker hastalığı iyileştirilebiliyor
Metabolik ve bariatrik cerrahi, obezite nedeniyle ortaya çıkan tip 2 diyabet için en etkili tedavi yöntemidir ve neredeyse tüm vakalarda hastalık belirtisi kaybolur veya iyileşme ile sonuçlanabilir. Ameliyatsız diyabet tedavisi; diyet, egzersiz ve kilo verme gibi yaşam tarzı değişikliği ve kontrolü ile anti-diyabet ilaçları içerir. Tıbbi kontrol ve reçete edilen diyabet tedavisine sıkı sıkıya bağlı kalmak, ilaçların düzenli kullanımı ve yaşam tarzı değişiklikleri hastalığın hafifletilmesine ve kan şekeri düzeylerinin aşırı yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir. Ancak kronik ve ilerleyici bir hastalık olan tip 2 diyabet zamanla kötüleşir ve kan şekerini kontrol altına almak için daha fazla ilaç veya daha yüksek dozaj gerekebilir.

Diyabet cerrahisi en etkili tedavi yöntemidir!
Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Diyabet cerrahisi özellikle tip 2 diyabet rahatsızlığında en etkili tedavi yöntemi olarak kabul edilir.

Metabolik cerrahi geçiren hastaların neredeyse tamamında düzelme görülür. Diyabet cerrahisinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Uygulanan cerrahi yöntemler arasında gastrik bypass ameliyatı, sleevegastrektomi (tüp mide ameliyatı), transit bipartisyon ve duodenalswitch teknikleri sayılabilir.

Diyabet cerrahi prosedürleri; midenin hacmini küçültmek, besin maddelerinin emilimini azaltmak, mideyi kısıtlamak amacıyla uygulanır. Diyabet cerrahisi günümüzde minimal invaziv teknikler ve kapalı teknik kullanılarak yapılır.

Böylece ameliyatta enfeksiyon kapma riski düşer, hastanın iyileşme süreci hızlanır. Diyabet rahatsızlığından kurtulmak istiyorsanız, durumunuza özel ayrıntılı bilgi almak için alanında uzman bir cerraha başvurabilirsiniz.”

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar