Gebelik Hesaplama20. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

20. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10.05.2022 - 11:19 | Son Güncellenme:

Boyu 17 cm. civarında olan bebeğinizin 20. hafta gelişimine göz atalım.

20. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

20. hafta yolu yarıladığınızın işaretidir. Bebeğinizin doğumu için bu kadar daha beklemeniz gerekecek. Bir muz boyutlarına ulaşan minik mucizenin sindirim sistemi de hızla gelişiyor. Sürekli beslenen ve yutkunan bebeğinizin vücudu için bu iyi bir pratik. Bebeğinizin bağırsaklarında meconium adı verilen siyah, yapışkan bir madde birikiyor. Bu madde, bebeğinizin ilk dışkısıyla atılacaktır. Bazı bebeklerde ise bu madde rahme atılır veya doğum sırasında da bırakılabilir. İkiz bebekler bu ahftalarda tam olarak ying ve yang konumunda bulunur. Ultrason görüntülerinden bebeğin duruşunu görebilirsiniz.

Haberin Devamı

 

Gebelik Hesaplama



Hayatınız ne yönde değişiyor?

Yolu yarıladığınız için derin bir oh çekebilirsiniz. Bundan sonraki aşamalar daha az düşük tehlikesiyle geçecek. Bu haftadan itibaren her hafta yarım kilo almayı hedeflemelisiniz. Hamile kaldığınızda aşırı zayıf değilseniz fazlası gerekli değildir. Ne kadar kilo almanız gerektiğini kesin olarak doktorunuz sizinle paylaşacaktır.

20. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Demir alımına dikkat edin

Hamileliğin bu evresinde özellikle demir alımına çok önem verin. Demir, oksijen taşıyan hemoglobin isimli kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynayan bir mineraldir. Aynı zamanda kaslara ve bağ dokulara oksijen sağlayan yapıların, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde de önemlidir.

Demir normal şartlarda zaten ihtiyacınız olan bir mineraldir. Ancak hamilelikte önemi bir kat daha artmaktadır. Hamilelik esnasında vücuttaki kan yoğunluğu artar. Hamile bir kadının vücudunda normal zamandakine oranla %50 daha fazla kan bulunmaktadır. Kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olan demir miktarı da hamilelikte artar. Özellikle ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemlerde bebeğin gelişimi ve plasenta için demir hayati önem taşır. Demir eksikliğine bağlı anemi erken doğum , düşük kilolu doğum ve hatta ölü doğum riskini arttırır.

Hamilelikte günde 27 mg demire ihtiyaç duyulur. Hamilelik söz konusu olmadığında bu ihtiyaç 18 mg’dır.

Demir içeren besinler

Kırmızı et demir açısından en zengin besinlerdendir. Özellikle karaciğerde bol miktarda demir bulunur. Ancak güvenli olmayan miktarlarda A vitamini içerdiği için hamilelikte karaciğer tüketiminden kaçınmak önemlidir. Eğer hayvansal gıdalar tüketmiyorsanız baklagiller, tahıllar ve sebzelerden demir ihtiyacını giderebilirsiniz.İki çeşit demir kaynağı besin bulunur. Hayvansal olanlar ve bitkisel kaynaklar. Hayvansal kaynaklardaki demirin vücut tarafından alımı daha kolaydır. Et dışında baklagiller, soya içeren besinler, ıspanak, erik kurusu, yemişler ve demir destekli kahvaltılık gevrekler de tüketilebilir.

Haberin Devamı
20. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Hamilelikte uyku problemleri

Hamileliğiniz ilerledikçe gece uykularının bölünmesi de sıklaşacaktır. Hayatınızda ilk defa horlayabilirsiniz. Hamilelikte horlama artan östrojen oranıyla ilgilidir. Östrojen burundaki mukus zarlarının şişmesine ve bu nedenle horlamanıza yol açar. Horlamadan kurtulmak için başınız yüksekte veya yan yatarak uyumayı deneyin.

Midenizdeki yanmalar ve hazımsızlık uzanmayı çileli bir hale getirebilir. Midenizin yanmasına sebep olacak besinlerden kaçının. Akşam yemeği ile yatma saati arasında en az 3 saat olmasına özen gösterin.

Bacak krampları da uykuları kaçıran bir sorundur. Bacaklarınızı sabit tutmaya çalışarak kramplardan kurtulamazsınız. Ayağa kalkıp biraz dolaşır ve esneme hareketleri yaparsanız ağrılardan kurtulup uykunuza devam edebilirsiniz.

Gecenin yarısında terler içerisinde uyanıyor ve uyumakta zorluk çekiyorsanız bu oldukça normal bir durum. Hamilelerin metabolizması, hormonları ve kilosundaki değişiklikler sıcak basmasına sebep olur. Yatak odanızı üşümeyeceğiniz bir sıcaklığa ayarlarsanız bu sorunu çözebilirsiniz.

Seçtiğiniz çamaşırların üretildiği malzeme de rahatınız için önemlidir. Pamuk gibi doğal malzemelerden üretilmiş pijamalar ve çamaşırlar tercih edin. Bu sayede vücudunuz rahat bir şekilde nefes alabilir.

Bu haftanın aktivitesi

Hamileliğin yarısına gelişinizi kutlamak sizin en doğal hakkınız. Biraz şımartılmayı da hak ettiğinizi söyleyebiliriz.

Doğum öncesine özel olarak yapılan bir masaj seansına katılabilirsiniz. Ya da küvetinizi doldurup, kokulu mumları yakıp rahatlatıcı bir banyo saati geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı


Kaynak: Babycenter.com

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar