20.04.2025 - 02:01 | Son Güncellenme:
Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nun öncülüğünde yürütülen ve 30 yıla yayılan kapsamlı çalışmanın bulguları, Nature Medicine dergisinde yayımlandı.
30 yıl boyunca takip edildi
Araştırmada, 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlarındaki 105 bin Amerikalının beslenme alışkanlıkları uzun yıllar boyunca takip edildi. Katılımcılar düzenli olarak 130’dan fazla gıdayı ne sıklıkla tükettiklerini raporladı. Araştırmanın sonunda sadece 9 bin 771 kişi, yani katılımcıların yüzde 9.3’ü 70 yaşına kronik hastalıklar olmadan, fiziksel, bilişsel ve zihinsel yetilerini koruyarak ulaştı.
Araştırmacılar, katılımcıların diyet alışkanlıklarını sekiz farklı sağlıklı beslenme modeline göre analiz etti. Bu modeller arasında Akdeniz diyeti, DASH, MIND ve bitki bazlı beslenme gibi bilimsel olarak faydaları kanıtlanmış yaklaşımlar da yer aldı.
Sebze ve baklagil öne çıkıyor
Araştırmanın sonucuna göre; sebze, meyve, kuruyemiş, baklagil, tam tahıl ve az yağlı süt ürünleri ağırlıklı beslenen bireylerin sağlıklı yaş alma ihtimali belirgin biçimde artıyor. Buna karşın, şekerli içecekler, işlenmiş et ürünleri, trans yağlar ve yüksek sodyum içeren gıdalar bu ihtimali düşürüyor.
Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan George Washington Üniversitesi'nde acil servis doktoru Dr. Leana Wen, “Bu çalışma bize sağlıklı yaşlanmanın sadece genetikle değil, genç yaşlarda ve özellikle orta yaşta yapılan beslenme tercihleriyle de yakından ilişkili olduğunu gösteriyor” dedi.