Milliyet ExecutiveGirişim bankacılığı için tam destek

Girişim bankacılığı için tam destek

26.08.2024 - 14:22 | Son Güncellenme:

Girişim bankacılığı hizmetlerinden bugüne kadar 2500’ü aşkın startup ve teknogirişimin yararlandığı Akbank, yılın son çeyreğinde yine erken aşama girişimleri yatırımcılarla buluşturacak. Halen 3 ilde 6 şubede bulunan girişim bankacılığı ise bu yılı 27 şehre ulaşarak kapatacak.

Girişim bankacılığı için tam destek

EBRU SUNGUR/ "Akbank, Türkiye'nin ilk girişimleri arasında yer alan, Adanalı pamuk üreticilerini desteklemek için kurulmuş bir banka. Bir diğer deyişle, finansın gücü ile girişimciliğe güç katmak DNA'sında var. Bu doğrultuda 76 yıllık köklü deneyimimiz, yenilikçi yaklaşımımız ve finansal sağlamlığımızla Türk girişimcilik ekosistemini daha da ileri taşımak için çalışıyoruz." Söze böyle başlıyor Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz... Ve ekliyor:

Haberin Devamı

"Bankamızın inovasyon merkezi Akbank LAB çatısı altında imza attığımız iş birlikleri, kavram kanıtlama çalışmaları ve girişim hızlandırma programları ile girişimler, müşterilerimiz ve bankamız için değer yaratıyoruz. Bir yandan da KOBİ bankacılığı çatısı altında girişimleri geleceğe hazırlayan ürün ve hizmetler sunuyoruz."

2023 yılında iki önemli atılımda bulunduklarını belirten Oğuz, "Bunlardan ilki Akbank LAB liderliğinde Hollanda merkezli, Akbank Ventures BV unvanlı, 100 milyon dolar sermaye ile kurulan girişim sermayesi şirketimiz. Akbank Ventures ile Akbank'ın deneyimi ve finansal gücünü uluslararası girişimcilik ekosisteminin hizmetine sunuyoruz. 2023 yılının ikinci yarısında ise Türkiye girişimcilik ekosistemini büyüten banka olma vizyonu ile Akbank Girişim Bankacılığı'nı kurduk. Bu çatı altında startuplar ve teknogirişimler gibi kendine has dinamikleri olan yeni nesil kuruluşlara uçtan uca yenilikçi ürün ve hizmetler sunuyoruz" diyor. Bülent Oğuz, Milliyet Executive'in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

BUGÜNE KADAR GİRİŞİMCİLERE HANGİ DESTEKLER VERİLDİ?

Biliyoruz ki girişim bankacılığı tamamen farklı bir uzmanlık alanı. Teknogirişimlerin hem ihtiyaçları hem de hizmet anlayışları standart süreçlerin dışında işliyor. Bu farkındalık ile start-up ve teknogirişimlerin kuruluş aşamasından globale açılımına kadarki tüm aşamalarında yanlarında olmayı hedefliyoruz. Tasarladığımız Teknogirişim Paketi çatısı altında bankacılık, bankacılık dışı çözümler ve girişimlerin büyüme ve gelişimine odaklı iş birliği modelleri ile gelişim yolculuklarına eşlik ediyoruz.

Bu kapsamda teknopark ve teknokentlerde faaliyet gösteren girişimlerin kira ödemeleri için chip-para desteği, sanal POS'ta avantajlı komisyon oranları, özel maaş anlaşmaları, TÜBİTAK, KOSGEB, AB hibe ve fon desteklerinden yararlanan girişimlere özel teminat mektubu oranları, sıfır faizli artı para, yeni girişimlere özel chip-para desteği ve yıllık EFT/Havale masrafsızlıkları gibi birçok ürün ve avantajlar sunuyoruz. Ayrıca start-up ve teknogirişimcilere özel olarak kredi süreçlerimizi yeniden tasarladık; kredi notundan (rating) bağımsız olarak, iş planına dayalı kredi değerlendirmesi yapıyoruz.

Haberin Devamı

Bankacılık ürün ve hizmet gruplarının yanında, bankacılık dışı hizmetlerde de farklılaşıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı şirket kurulumu ve büyüme desteği, ortak ve esnek ofis kullanımı, dijital pazarlama desteği, ön muhasebe çözümü ve e-fatura hizmeti, e-ticaret ödeme altyapısı, hukuk danışmanlığı gibi birçok ürün ve hizmetten girişimcilerimiz özel indirimli fiyatlarla yararlanıyor. Akbank Mobil üzerinden gerekli şartları sağlayan müşterilerimize ise tüzel dijitalizasyon paketleri kapsamında, ücretsiz bankacılık dışı avantajlar sunuyoruz.

Ayrıca girişimcilere özel hizmet veren müşteri temsilcisi, şube ve ürün yapılanma çalışmalarımız sürüyor. İstanbul ve Ankara'nın ardından İzmir'de de Girişimci Müşteri İlişkisi Yöneticilerimiz hizmet vermeye başladılar.

GİRİŞİMLERİ DESTEKLEMEK İÇİN BAŞKA HANGİ PROJELER ÜRETİLDİ?

Tüm bu yenilikçi çözümleri uçtan uca hizmet olarak sunmak üzere ise özel bir servis modeli tasarladık. Burada banka, yatırım, mentorluk ve network odaklı güç birliği kuruyoruz. Yatırım tarafında, Akbank iştiraklerimizden Ak Portföy ile Girişim Bankacılığı müşterilerine özel olarak ayrılan 20 milyon dolar büyüklüğündeki girişim sermayesi fonu ile beraber ekosistemde girişimlerin hem yatırım hem de finansman erişimine destek oluyoruz. Ak Portföy Birinci Teknoloji Girişim Sermayesi Fonu kapsamında, daha çok tohum sonrası minimum 500 bin dolar yatırım arayan Akbanklı girişimlere yatırım yapmayı planlıyoruz. Mentorluk ve network kapsamında ise, Arya Yatırım Platformu iş birliğinde girişimleri güçlendiren ve ileriye taşıyan kapsayıcı bir hizmet ağına sahibiz. Teknogirişimlerin büyüme süreçlerinde mentorluk, eğitim ve ağ etkisini yıl boyunca en etkili şekilde girişimcilerimiz ile buluşturmayı amaçlıyoruz.

Haberin Devamı

BU DESTEK VE PROJELERDEN KAÇ START-UP YARARLANDI?

Bugüne kadar girişim bankacılığı ağımıza erişen, ürün ve hizmetlerimizden faydalanan 2500'ün üzerinde startup ve teknogirişim oldu. 500'ün üzerinde girişimi gerçekleştirdiğimiz Girişimci Atölyelerimizde ağırladık. Arya Yatırım Platformu iş birliğinde düzenlediğimiz Girişimci Akademimizden 23 girişim mezun oldu. Yıl sonunda ise Yatırıma Hazırlık Programımız ile birlikte 15 girişimi destekleyeceğiz.

Haberin Devamı

BU YIL İÇERİSİNDE GİRİŞİMCİLERE VERİLECEK YENİ DESTEKLER NELERDİR?

Yılın son çeyreğinde ilk satışını gerçekleştirmiş veya gerçekleştirmek üzere olan erken aşama girişimlere yönelik Yatırıma Hazırlık Programı düzenleyeceğiz. Arya Yatırım Platformu iş birliğinde gerçekleştireceğimiz bu programın sonunda program mezunlarımızı farklı yatırımcı ve yatırım grupları ile bir araya getireceğiz. Bu programımızın yatırım süreçleri ile taçlanmasını umuyoruz.

Buna ek olarak, yeni ürün ve servis modelimizi tasarlamaya yönelik girişimcilerimiz ve ekosistem paydaşlarımız ile Persona Çalıştayı düzenleyerek bir ilki daha gerçekleştirdik. Bu doğrultuda çalıştayımızda çıkan iş fikirlerine yönelik çalışmalarımıza başladık. Mobil ve dijital bankacılık alanında teknogirişimlere özel menü yapılandırılması ve girişimcilere özel farklı hizmet modelleri ile önümüzdeki yıl karşınızda olacağız.

Mevcut durumda 3 il ve 6 şubemizde hizmet verdiğimiz girişim bankacılığı modelimizi, yıl sonuna kadar 27 ilimizi de dâhil ederek hibrit olarak sunmaya başlayacağız.

GİRİŞİMCİ KADINLARA 211 MİLYON $ DESTEK

GİRİŞİMCİ KADINLAR İÇİN ÜRETİLEN PROJELERİ ANLATIR MISINIZ?

Akbank olarak, çeşitlilik ve kapsayıcılığı kurum kültürümüzün temel taşlarından biri olarak benimsiyoruz. Bu doğrultuda, geniş bir yelpazede tüm kadınların gelişim yolculuklarında yanlarında bulunarak onları desteklemeyi hedefliyoruz. Finansal çözümlerimizle girişimci kadınlara ve KOBİ’leri destekliyor, özel eğitimler ve programlar aracılığıyla onların yanında yer alıyoruz. Bu kapsamda girişimci kadın işletme sahiplerini ve girişimcileri desteklemek ve onların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla, EBRD ve KGF ile birlikte harekete geçtik. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı kapsamında, EBRD kaynağı ve yüzde 80 KGF teminat desteği ile Girişimci kadınlara KOBİ Paketimizi sunduk. Ayrıca, IFC, Proparco ve DFC gibi farklı kaynaklardan aldığımız fonlarla oluşturduğumuz çeşitli finansman seçenekleriyle onların yanında olmaya devam ediyoruz. Bu fonlardan temin ettiğimiz toplam 211 milyon dolar ile girişimci kadınları destekledik. Önümüzdeki dönemlerde farklı finansal enstrümanlarla girişimci kadınları KOBİ’lere destek olmak öncelikli hedefimiz.

KAPISINDAN GİREN KOBİ DİJİTALLEŞİYOR

AKBANK'IN KOBİ BANKACILIĞINA YAKLAŞIMINI ÖZETLER MİSİNİZ?

Akbank olarak bankacılığın güven işi olduğuna inanıyor, 76 yıldır paydaşlarımızın Akbank'a duyduğu güven ile ilkleri ve yenilikleri hayata geçiriyoruz. Bu doğrultuda KOBİ'lerin de tüm ihtiyaçlarında en güvenilir çözüm ortağı olmak en temel hedefimiz. Böylece ihracat, üretim ve istihdam alanları başta olmak üzere ülkemizin gelişiminde kritik bir rol üstlenen KOBİ'lerin büyüme yolculuklarında yanlarında yer alıyoruz. İçinde bulundukları zorlu dönüşüm sürecinde, KOBİ'lerin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı onlara yaratmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda sektörümüze önemli yenilikler getiren KOBİ hareketimizi 2022'de başlattık ve KOBİ'leri hem bankacılık hem de bankacılık dışı çözümlerle, her alanda destekliyoruz.

KOBİ'LERİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN HANGİ DESTEKLERİ VERİYORSUNUZ?

Bahsetmiş olduğum KOBİ hareketi kapsamında, en önemli görevlerimizden birini KOBİ'lerin tüm finansal süreçlerini dijitalleştirmek ve işlerini kesintisiz bir şekilde devam ettirmelerini sağlamak olarak belirledik. KOBİ'lerimizin bankamızdan alacağı tüm temel ürün ve hizmetleri dijitalleştirmeyi hedeflerken, aynı zamanda kendi iş yapış şekillerini de daha dijital hale getirebilmeleri için gerekli çözümler ve iş birlikleri sunuyoruz.
Bu doğrultuda yaptığımız geliştirmeler ile özellikle şahıs firmalarının dijitalleşme süreçlerinde çok büyük bir gelişim gösterdik. Şahıs firmalarının uçtan uca dijitalden müşteri olabilmesi, müşterilerimizin bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketlere mobil kanal üzerinden hızlı ve kesintisiz bir deneyimle erişimini sağladık. Akbank mobil üzerinden POS, Ticari Kredi Kartı veya Ticari Kredi başvurusu yapan KOBİ'lerimiz, sadece tek bir ürün yerine 19 farklı paketten yararlanabiliyor.

Ayrıca, KOBİ'lerin finansal farkındalıklarını artırmak ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak amacıyla Akıllı Finans Teknolojisi ürününü entegre ettik. Bu teknoloji sayesinde KOBİ'lerimiz günlük finansal işlemleri üzerinden oluşturulan iç görü ve grafiklerle finansal işlemlerini daha iyi anlayabiliyorlar, nakit akışlarını ileriye ve geriye dönük grafiklerle izleyerek finansal takvimlerini daha kolay yönetebiliyorlar.
Tüm bu çalışmalarımızla, bugün her 10 KOBİ müşterimizin 8'i dijital kanalları kullanıyor. Benzer şekilde, bankamızdan kredi kullanan her 10 KOBİ müşterimizin 9'u, kredi kartı talep eden her 10 KOBİ müşterimizin 5'i, POS talep eden her 10 KOBİ müşterimizin 2'si dijital kanalları tercih ediyor.

7 ÜRÜNLE KARBON AYAK İZİNİ SİLİYOR

KOBİ'LERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN HANGİ DESTEKLERİ VERİYORSUNUZ?

Günümüzün değişen dinamiklerinde KOBİ'lerin rekabet güçlerini koruyabilmek için operasyonlarını dijital ve sürdürülebilir kılmaları gerekiyor. Başta Avrupa Yeşil Mutabakatı olmak üzere yeni düzenlemeler de bu dönüşümü hızla hayata geçirmelerini gerektiriyor.

Bu doğrultuda Akbank KOBİ Hareketi'nin bir diğer temel önceliğini sürdürülebilirlik oluşturuyor. Sektörde sürdürülebilirlik kapsamında KOBİ'lere özel tasarlanan ilk ve en kapsamlı paket olan "KOBİ Eko Dönüşüm Paketi"mizle KOBİ'lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve enerji giderlerini düşürmeye yönelik tüm faaliyetleri teşvik ve finanse etmeyi hedefliyoruz. Bu paket ile dönüşüm kapsamında farklı amaçlara hizmet eden çeşitli kredi ürünleri ile KOBİ'lere finansman sağlamayı amaçlıyoruz.

Bu paket altında 7 ürünümüz var. İşletmelerin karbon ayak izlerinin azaltılması odağında "Yenilenebilir Enerji Kredisi", yeşil ve temiz enerjiye geçişi için "Enerji Verimliliği Kredisi", çevresel ayak izinin azaltılmasına yönelik "Atık Yönetimi Kredisi", "Su Yönetimi Kredisi", "Atık Su Yönetimi Kredisi", "Sürdürülebilir Tarım Kredisi" ve mobilitenin düşük karbon ekonomisine geçişine teşvik için ise "Temiz Ulaşım Kredisi"ni KOBİ'lerin hizmetine sunuyoruz.

Ayrıca Finance in Motion, Proparco ve IFC'den temin ettiğimiz 80 milyon dolar tutarında kaynak ile yeşil projelere uygun şartlarda finansman sağlamayı hedefliyoruz. Öte yandan, KOBİ'ler için İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) kefaletiyle "İGE-Akbank Yeşil Dönüşüm Kefalet Destek Paketi"ni sunuyoruz. Böylece mal ve hizmet ihraç eden KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesine ve yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlanmasına hizmet ediyoruz. Bu paket ile KOBİ'ler yeşil dönüşüm yolculuğunda yüzde 80 İGE kefalet desteği ile 18.8 milyon TL ve 24 aya kadar kredi alabiliyorlar.

Yazarlar