Milliyet ExecutiveGeleceğin çalışma kültürünü ve becerilerini geliştirmeye öncülük ediyor

Geleceğin çalışma kültürünü ve becerilerini geliştirmeye öncülük ediyor

10.11.2023 - 03:38 | Son Güncellenme:

"Çalışanlarımızın esenliğini ve gelişimini önceliklendiren güçlü kurum kültürü ile çağdaş ve yenilikçi çalışma yöntemleri sunarak çalışanlarımızı yetkilendiriyoruz, geleceğin iş hayatına geleceğin becerilerine yatırım yapmayı sürdürüyoruz."

Geleceğin çalışma kültürünü ve becerilerini geliştirmeye öncülük ediyor

HSBC'nin bankayı ileriye taşıyan, çalışanı önceliklendiren ve sürdürülebilirlik bakış açısıyla 3 temel İK stratejisi olduğunu anlatan HSBC Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Funda Temoçin, "Destekleyici ve dinamik bir kültürü teşvik ediyoruz. Kapsayıcılığa ve geleceğin yeteneklerine yatırıma öncülük ediyoruz. Geleceğin becerilerini geliştirme yolculuğunu sürdürüyoruz" diyor. Funda Temoçin'le İK çalışmalarını konuştuk...

Haberin Devamı

Genel hatları ile İnsan Kaynakları (İK) stratejiniz nedir?

Çalışanlarımızı ve bankamızı ileriye taşıyan, çalışanlarımızın ve ailelerinin esenliğini önceliklendiren, sürdürülebilir bakış açıları ile güçlendiğimiz ve geleceğe kendimizi hazırladığımız bir kültürün parçası olarak 3 temel stratejimiz bulunuyor.

1 "Destekleyici ve dinamik bir kültürü teşvik ediyoruz": Çalışanlarımızın her anlamdaki esenliğini güçlendiren, psikolojik ve sosyal açıdan kendilerini güvende ve ait hissettiği bir ortamı geliştiren uygulamaları hayata geçiriyoruz. Çalışma modelimizi değişen dinamikler çerçevesinde güncelliyoruz. Çalışma ortamımızı ekip arkadaşlarımıza esneklik sağlayan, sürdürülebilir çalışma modelleri ile destekleyip daha da zenginleştiriyoruz.

Haberin Devamı

2 "Kapsayıcılığa ve geleceğin yeteneklerine yatırıma öncülük ediyoruz": Çalışma ortamının farklılıkların oluşturduğu zenginlikten beslendiği bilinci ile çalışanlarımızın sahip olduğu yetkinlikleri ve bakış açılarını sergileyebildiği; beklentilerini, geri bildirimlerini ve deneyimlerini açıklıkla paylaşabildiği katılımcı ve kapsayıcı bir kültürü güçlendiren platformları ve aksiyonları hayata geçiriyoruz.

3 "Geleceğin becerilerini geliştirme yolculuğunu sürdürüyoruz": Değişimin her yerde, her boyutta hayatlarımızı etkilediği gerçeğinden hareketle geleceğin çalışma modellerini, çalışma ortamlarını ve önceliklerini hayata geçirirken becerilerimizi de buna hazırladığımız programlarımız var. Geleceğin Becerileri programımızla çalışanlarımızın sahip oldukları becerileri ve öne çıkan, geleceği şekillendirecek becerileri dikkate alarak eğitim ve gelişim programlarını iç koçluk, tersine mentorluk gibi uygulamalarla zenginleştirerek hayata geçirdik.

Son dönemde çalışma modeli ile ilgili olarak nasıl yenilikler yaptınız?

Destekleyici ve dinamik bir kültür üzerine inşa ettiğimiz yeni çalışma modelimizde ana çalışma prensibimizi "evden, karma ve ofis" rollerimiz üzerinde oluşturup yan haklarımızı da bu modeli destekleyecek şekilde geliştirdik. Çalışma modelimizi değişen sosyo-ekonomik dinamikleri de dikkate alarak yeni esneklikler ile çeşitlendirmeye devam ediyoruz ki bu kapsamda iki yeni pilot uygulamayı daha hayata geçirdik. İlk uygulamada, evden ve karma çalışma modellerindeki roller için ikametgâhlarını İstanbul dışına taşıma imkânı oluşturduk. Bu kapsamda evden çalışma modelinde yer alan seçili pilot roller Türkiye'nin her yerinden, karma çalışma modelindeki seçili pilot roller ise Ankara ve İzmir'de yer alan ofislerden çalışmalarını sürdürebiliyordu. Başarılı sonuçlar aldığımız Ankara ve İzmir'deki pilot uygulamalarımızı mayıs ayı itibarıyla kalıcı olarak hayata geçirdik. Bir diğer pilot uygulamamızla da pilot roller için kısmi süreli çalışma imkânı sağladık. "İkametgâh adresi dışında çalışma" uygulaması da tüm çalışanlarımız için devam ediyor. Bu uygulamayı geçtiğimiz yaz zenginleştirdik. Yaz uygulamamızda 1 ay boyunca uygun rollerdeki çalışanlarımız Türkiye'de diledikleri ilden çalışıp ardından 1 hafta çalışma modeline uygun şekilde ofiste çalıştı ve yine sonraki 1 ay diledikleri yerden çalışmalarını sürdürdü. Önümüzdeki sömestr tatili süresince de yine farklı ilden çalışma imkânını sunuyor olacağız.

Haberin Devamı

Çalışan mutluluğu ve motivasyonu kapsamındaki uygulamalarınız nelerdir?

Haberin Devamı

Çalışanlarımızın ve ailelerinin 360 derece esenliğini önceliklendiren pek çok çalışma ve programımız bulunuyor. Zihinsel, duygusal ve entelektüel gelişim alanlarında seminer ve programlar çerçevesinde çalışanların öneri ve geri bildirimleri ile çeşitlendirilen, kapsamı genişletilen esenlik programı çerçevesinde son 2 yılda 200'ün üstünde farklı etkinlikte yaklaşık 5000 katılımcı ile bir araya geldik. Kişisel İhtiyaç Merkezi (KİM) çatısı kapsamındaki çalışan destek programımız altında da çalışanlarımız online olarak günlük yaşama dair, hukuki, psikolojik, finansal konularda destek almaya devam ediyor. HSBC'li çocuklara sağlanan online psikolojik destek seansları da 12 yaş ve üzeri tüm HSBC'li çocukları içerecek şekilde genişletildi. Dijital küresel takdir ve ödül platformu "At Our Best (AOB)" ve küresel teşekkür platformu "Thank you" çalışanlarımızın doğru davranışı birbirlerinde ödüllendirmeleri için kritik bir yöntem oldu.

Haberin Devamı

Çalışanlara yeni yetenekler kazandırmak, geleceğe hazırlamak da önemli. Bu konuda neler yapıyorsunuz?

Çalışanlarımızın yeteneklerini geleceğe hazırlayarak kurumun dinamik kültürünü ve sürdürülebilirliğimizi desteklediğimiz çalışmalarımızdan biri "Geleceğin Becerileri" yelpazesi altında başlayan kapsamlı bir program. Bugün sahip olduğumuz becerilerin 5-10 yıl sonra kariyerimizde bizleri desteklemekten uzak kalacağı noktasından hareketle, çalışanlarımızın mevcut becerilerini gözden geçirdik. Aynı zamanda, öne çıkan, geleceği şekillendirecek becerileri belirledik. Bu ikisi arasındaki beceri açığına bakarak bir eğitim programı oluşturduk. Bu eğitim programlarını ayrıca koçluk, mentorluk, birbirinden öğrenme, farklı deneyimleri tecrübe etme gibi küresel ve yerel kaynaklarımızla daha da zenginleştirerek sürdürüyoruz. Sürekli gelişimi desteklemek üzere "HSBC Türkiye İç Koçluk Programı"mızı, "Tersine Mentorluk" programlarımızla daha da pekiştirdik. Diğer bir yandan da sürdürülebilirlik konusuna liderlik eden bir kurum olmak hedefiyle yönettiğimiz sürdürülebilirlik ajandasını desteklemek amacıyla Sürdürülebilirlik Akademisi'ni oluşturduk. Akademi, dersler, makaleler, videolar, iç uygulamalar ve 7 modüllü bir e-ders akademi ile çalışanlarımızın farkındalığını artırmak için bir fırsat yaratıyor. Yine bizim için çok önemli olan bir diğer dijital uygulamamız, tüm çalışanların kariyer yolculuğunu onlara özel öğrenme yollarını AI ile sunan öğrenme platformumuz “Degreed”. Küresel bir dijital gelişim platformu olan “Degreed” uygulamamız da e-dersler, makaleler, videolar ile öğrenim yolculuğunu destekleyen önemli bir araç olarak hayatımızda yer alıyor. Bu platform sadece eğitim içeriklerini bireylere özel olarak sunmakla kalmıyor aynı zamanda pek çok dış kaynağı da bir öğrenme patikasında birleştirerek öğrenmenin kalıcı ve anlamlı olmasını sağlıyor. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz, küresel yetenek platformumuz Talent Marketplace bu alandaki son uygulamalarımızdan birisi. Farklı küresel projelerde part-time rol alarak kendini geliştirmek isteyen çalışanlarımız ile projelerini kısa dönemli yeni yeteneklerle, yeni fikirlerle geliştirmek isteyen proje sahiplerini bir araya getiren yapay zeka tabanlı bu küresel online platform çalışanlarımızın beceri, tecrübe ve gelişim planlarını mevcut projelerle eşleştiriyor. Proje sahipleri de tüm dünyadaki mevcut yetenek havuzundan faydalanma, farklı departmanlardaki yeteneklerle çalışarak projelerine yeni bakış açısı katma fırsatı yakalıyor. Talent Marketplace ile küresel olarak farklı pozisyonlara erişimin önündeki engelleri kaldırarak daha da çevik bir organizasyon yapısının önünü açtık. Hem Türkiye'de hem de farklı ülkelerde oluşan açık pozisyonlara çalışanlarımızın başvurusunu desteklemeyi sürdürüyoruz. Uygun rollerde öncelik verme prensibiyle ülke içindeki açık pozisyonların yüzde 36'sını ve özellikle orta ve üst seviye açık pozisyonların yüzde 71'ini iç adaylarımızla doldurduk. 2017'den bugüne 112 çalışanımız farklı ülkelerdeki pozisyonlara yerel çalışan statüsünde transfer oldu.

Yeni yetenekleri bankanıza çekmek için hangi projeleri hayata geçiriyorsunuz?

Aramıza önümüzdeki dönemlerde katılabilecek geleceğin yeni yetenekleri için çalışmalarımız online platformlar ve fiziksel etkinliklerle sürüyor. Son 2 yılda 60'a yakın etkinlikte yaklaşık 15.000 öğrenci ile online buluşmalarda bir araya geldik. Bu online kariyer etkinliklerinde öğrenciler bankamızdaki çalışma hayatını ve merak ettiklerini doğrudan farklı rollerdeki yöneticilerimizden dinleyerek geleceğe dair sorularını birlikte tartışma imkânı elde etti. "HSBC Türkiye Ideathon" Yarışması'nı, geçtiğimiz sene üniversite öğrencilerinin iş fikirleri ve ürün konseptleri üretebilecekleri, gerçek zamanlı iş sorunlarına çözüm bulabilecekleri ve aynı zamanda bankamız ile bağlantı kurabilecekleri yeni bir online fırsat olarak gerçekleştirdik. 2023'te üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz StepUp Adım Adım Bankacılık programında, kariyerlerini bankacılık alanında sürdürmek isteyen 1.808 üniversite öğrencisi 5 hafta süren online etkinliklere katılarak bankacılığa dair kapsamlı bilgiler edinme imkânına sahip oldu. 2023'te de Virtualent Yaz Öğrenci Programı'nın 4.sünü tamamladık. HSBC mentorlarımız 3 hafta boyunca 19 gencimize bankacılığın farklı alanlarını tanıttı. 2023'te Young Guru Academy (YGA) iş birliğiyle, gençlere finansal okuryazarlığın yanı sıra geleceğin yetkinliklerini kazandırmayı amaçlayan "Skills for Future Geleceğin Yetkinlikleri" programını da hayata geçirdik. Başta 250 üniversiteli gencimizin katılımını hedeflediğimiz programımızı 418 öğrenciye çıkardık. Programa seçilen öğrenciler 8 hafta boyunca çok güçlü bir eğitim programından geçti. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen bilim insanları ve HSBC liderleriyle bir araya geldi. Program mezunlarımız paylaşım seansları kapsamında depremden etkilenen illerimizdeki 102 öğrenciye finansal okuryazarlık eğitimleri verdi, onlarla bilim atölyesi gerçekleştirdi. Programı en yüksek dereceyle tamamlayan 22 öğrenci de, projeleriyle Ideathon'da yarıştı. Bu projelerde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında önceliklendirilen sorunlara çözüm geliştirdiler. Program gençler için birbirlerinden ve rol modellerden öğrendiği, liderlerden ilham aldığı, çözüm ve etki odaklı bir eğitim ve gelişim yolculuğu oldu. Kendini besleyen, büyüten, öğrenenlerin yeni yetişen gençleri eğittiği, erişimi ve sosyal etkisi yüksek bir projeye dönüştü.

Yazarlar