13.04.2025 - 01:00 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN
DUYGU ERDOĞAN- İstanbul merkezli tasarım markası Uniqka, geleneksel zanaatkârlık geleneklerini çağdaş tasarımlarla karşımıza çıkarıyor. Uniqka kurucuları Merve Parnas ve Kerem Ariş, kolektif üretimlerini Uniqka Design House adı altında gerçekleştiriyorlar. Ariş ve Parnas uluslararası tasarımcılarla iş birliği yaparak Uniqka koleksiyonunu özgün ürünlerle zenginleştiriyor. Yaptıkları bu iş birlikleri, kültürel etkileşimi destekleyen yalın ve sofistike tasarımların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.
Bu açıdan her Uniqka ürünü Kerem Ariş ve Merve Parnas ile birlikte uluslararası tasarımcıların ve atölye ekibinin ortak vizyonu ve yaratıcılık tutkusunu yansıtıyor.
Dünya çapındaki tasarımcılarla iş birliği yaparak yaşam alanları için üretim yapan Uniqka’nın uzun ömürlü ürünlerle daha az tüketim ve zarif işçilik temasını yakından tanımak için sorularımızı yönelttik...
Uniqka hikâyeniz nasıl başladı? Bu oluşumu hayata geçirme fikri nasıl gelişti?
Uniqka, geleneksel zanaatın modern tasarımla buluştuğu bir marka olarak doğdu. Fikri geliştiren temel ilham kaynağımız Kerem’in (Kerem Ariş) babası Koray Ariş oldu. Elli yılı aşkın süredir deri malzeme kullanarak heykeller yapan sanatçıdan aldığımız ilhamla deri malzemeyi odağında tutan bir tasarım markası yarattık.
Bu süreçte, derinin zarafetini ve çok yönlülüğünü modern yaşamla birleştirerek, uzun ömürlü ve estetik tasarımlar üretmeyi amaçladık. Sadece tasarımlarımıza değil, üretimimize de bu yaklaşımı yansıttık. Bu, Uniqka’nın temellerinin atılmasına ve markanın doğuşuna yol açtı.
Tasarımların temelinde hangi ortaklıklar var?
Uniqka’nın tasarımlarının temelinde geleneksel el işçiliği ve modern tasarım felsefesi arasında güçlü bir bağ bulunuyor. Özgünlük, zarafet ve işlevsellik gibi unsurlar her ürünün tasarımında ortak payda olarak yer alıyor. Deri, markamızın imza malzemesi ve estetik açıdan çok yönlü bir materyal. Bununla birlikte, tasarımlarımızda kullanılan ahşap, metal ve cam gibi malzemeler de işlevsel ve estetik dengeyi sağlayarak Uniqka’nın çok katmanlı tasarım anlayışını yansıtıyor. Tasarımlarımızda her zaman sürdürülebilirlik ve zarif işçilik gibi değerlere öncelik veriyoruz.
Kendi tasarımlarınızın çerçevesini neler oluşturuyor? ‘Olmazsa olmaz’larınız nelerdir?
Geleneksel zanaatın zarif işçiliği ile modern tasarımın yenilikçi ve fonksiyonel yapısı, Uniqka’nın ürünlerini hem estetik hem de işlevsel açıdan değerli kılıyor. Bu birleşim, sadece görsel bir denge değil, aynı zamanda zamanla daha da değer kazanan ürünler ortaya çıkarıyor.
Uniqka’nın modern, rafine ve sofistike yaşam anlayışını her tasarımında hissettirmek çok önemli. Her bir tasarımda hem günümüz ihtiyaçlarını karşılayan işlevsellik hem de zamanın ötesine geçebilecek bir estetik yaratmayı hedefliyoruz.
Tasarımlarınız deri etrafında şekilleniyor, neden deri ile üretimi tercih ediyorsunuz?
Uniqka olarak deri malzeme ile çalışma fikrinin çıkış noktası Koray Ariş’ten gelen ilhamdır. Deri, hem estetik hem de işlevsel özellikleriyle tasarımlarımız için mükemmel bir malzeme. Modern tasarımlara adapte edilebilen bir malzeme olması, onu son derece çok yönlü kılıyor. Ayrıca, deri, çevre dostu bir malzeme olarak, gıda endüstrisinin yan ürünü olan atıklardan elde ediliyor, yani aslında bir nevi ileri dönüşüm.
Bitkisel tabaklanmış deri kullanarak, hem çevre dostu bir yaklaşım sergiliyoruz, hem de malzemenin doğal güzelliklerini sergileyen, sofistike tasarımlar ortaya koyuyoruz. Derinin el işçiliği ile birleşmesi, her bir tasarımda eşsiz bir zarafet ve derinlik yaratıyor.
‘İmza malzemesi’ deri zamanın izini taşıyor
Kerem ve Merve yaratıcılık konusunda büyük bir tutkuya sahip. İki isim kurucu değil... Aynı zamanda nitelikli zanaatkârlar olarak tüm Uniqka ürünlerini İstanbul’daki atölyelerinde Uniqka ekibi ile birlikte üretiyorlar. Bu yaratıcı süreç her parçanın kalitesini sağlayıp incelikli el işçiliği ve sürdürülebilirlik ruhunu da yansıtıyor.
Deri, Uniqka’nın imza malzemesi olarak tasarımın odak noktasında yer alıyor. Deri için Uniqka ekibi şu tanımı yapıyor:
“Tabiatın güzelliğini özünde taşıyan deri, doğal, dayanıklı, onarımı ve yeniden kullanımı mümkün olan bir malzeme. Çevreye duyarlı bir şekilde üretilmiş deri, yılda yaklaşık 10 milyon ton atığın doğaya bırakılmasını engelleyen değerli bir malzeme. Deri, gıda endüstrisinin bir yan ürünü olarak elde ediliyor. Bu eşsiz ve çok yönlü malzeme çöpe gitmek yerine onlarca, hatta yüzyıllarca kullanılabilecek tasarım ürünlerine dönüşerek ileri-dönüşümün çok önemli bir örneği haline geliyor. Uniqka olarak derimizi denetime tabi olan, seçilmiş ve onaylanmış tedarikçilerden temin ediyoruz.”
Bitkisel tabaklama
Bitkisel tabaklamanın bilinen en geleneksel tabaklama yöntemi olduğuna işaret eden Uniqka ekibi üretim süreci hakkında şu bilgileri paylaşıyor:
“Tarihi çok eskilere dayanan bu tabaklama yönteminde, postları deriye dönüştürmek için bitkisel tanen adı verilen bitki özleri kullanılır. Meşe, kestane ve mimoza bitkilerinden elde edilen özler, bu süreçte kullanılan yüzlerce bitkiden birkaçı. Bitkisel tabaklanmış derinin en temel özelliği, orijinal ham maddenin maksimum dayanıklılığını ve organik görünümünü koruması ve zararlı kimyasal bileşenleri içermiyor olması.
Bitkisel tabaklanmış deri, bugün piyasada bulunan derilerin yalnızca yüzde 10’luk bir kısmını kapsıyor. Uniqka olarak ürünlerimizde etik prensipler ile üretilmiş, bitkisel tabaklanmış deri kullanıyoruz. En çok kabul gören deri türü olan bitkisel tabaklanmış deri hem çevre dostu, hem de organik hissiyata sahip olmasının yanında yüksek dayanıklılığa sahip. Zaman geçtikçe bozulmuyor, aksine zamanın izlerini taşıyarak güzelleşiyor. Bitkisel tabaklama sayesinde deri, zamanla kendine özgü bir doku ve görünüşe sahip oluyor ve kullanıcısı ile birlikte yaşıyor.”
Anadolu’ya açılma planı var
El işçiliği, Anadolu coğrafyasının en değerli miraslarından birisi. Ancak maalesef, bu gelenek giderek kayboluyor. Uniqka olarak, bu değerli mirası korumak ve yaşatmak adına zanaatın gücünü modern tasarımlara entegre etmeyi sürdürüyoruz. Projelerimizde, el işçiliğini korumaya yönelik farkındalık yaratmayı ve yerel ustalarla işbirliği yaparak onların bilgi ve becerilerinden faydalanmayı hedefliyoruz. Gelişen teknolojilerin ve modern üretim yöntemlerinin de el işçiliği ile harmanlanması gerektiğine inanıyoruz. Gelecek projelerimizde, Anadolu’nun geleneksel işçilik teknikleriyle tasarımlarımıza yeni boyutlar katmayı ve bu değerleri daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyoruz.
Satış kanallarınız neler?
Hem online platformlar (web sitemiz, e-ticaret platformları gibi) ve iç mimari projeler üzerinden hem de perakende mağazalar, müze mağazaları aracılığıyla ürünlerimizi sunuyoruz. Uniqka ürünleri Japonya’dan Amerika’ya kadar pek çok ülkedeki tasarım mağazalarında, mobilya mağazalarında, müze mağazalarında ve konsept mağazalarda satılıyor.
'Kızılcık Şerbeti'nde 'Pembe' karakterini canlandıran oyuncu Sibel Taşçıoğlu'na veda paylaşımı yapmayan Evrim Alasya'dan sert açıklama geldi.