Kültür SanatYaşama ve insana verilen sözler

Yaşama ve insana verilen sözler

14.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaşama ve insana verilen sözler

Yaşama ve insana verilen sözler





Yaşama ve insana verilen sözler
"Söz Veriyorum". Yazan: Aleksei Arbuzov. Yönetmen: Yıldırım Urağ. Işık Tasarımı: İbrahim Karahan. Dekor / Kostüm Tasarımı: Suar Şeylan. Oynayanlar: Özlem Baykara, Murat Danacı, H. Basri Albayrak.

skişehir Şehir Tiyatroları sezonu, Aleksei Arbuzov’un "Söz Veriyorum" adlı oyunuyla açtı. Leningrad’da, küçük bir apartman dairesinde buluşan üç gencin yaşam öyküsünü anlatan oyun, İkinci Dünya Savaşı ve sonrasını içeren geniş bir zaman dilimini kapsıyor. Arbuzov oyun kişileri Marat, Lika ve Leonidik’in, 1942’den başlayıp 1960’lara uzanan süreçte nasıl değiştiğini gösteriyor. Zaman içinde; bireysel bağlamda çocuk yaşta başlayan dostluklar, anlatılan / anlatılamayan aşklar, toplumsal bağlamda ise yaşama karşı verilen sözler sınanıyor.
"Söz Veriyorum" Yıldırım Urağ tarafından sahneleniyor. Urağ seyirciye oyun kişileri aracılığıyla şu soruları soruyor: "...Yaşantımızı nasıl kullanıyoruz hep bunu düşünüyorum... Şimdiye dek ne yapabildik?.. Ve... Hâlâ yaşadığımıza göre... " Toplumsal yaşama yönetilen bu sorular rejinin ana temasını belirtiyor. Tema etrafında olaylar geriye dönüşler biçiminde ele alınıyor ve böylece oyunun doğrusal zaman akışı kırılıyor. Bu dramaturji çalışması metinde, karakterlerde dönüşüme neden olan karşılaşmalar, onların yaşama karşı tavırlarını belirleyen kaçışlar ve dostluk / aşk sorgulayışlarındaki katlanmalar daha da vurgulu bir biçime dönüşüyor. Metindeki kesme ve birleştirmelerin sürprizleri belirginleştirecek biçimde yapılması seyirci açısından genç / yaşlı ya da deneyimli / deneyimsiz olma karşıtlığını da vurguluyor. Zaman geçişlerini dekor değişimiyle gerçekleştirmek, zamansal akışı mekânsal akışla bütünleştiriyor. Kullanılan simgeler oyunun yapısına uygun bir görsel zenginlik yaratıyor. Buna siyah beyaz akan savaştaki kırmızı çiçek, Marat’ın Lika ve Leonidik arasında oluşturduğu köprü, doğum günlerinde yakılan tek ve iki mumun oyun kişileri arasındaki ilişkiyi vurgulayan yanı örnek verilebilir. Işık tasarımı, savaş sahneleri ve bu sahnelerin geriye dönüşlerle birleştirilmesinde yaratıcı bir çalışma sergiliyor. Rejiyi destekleyen yürekli çaba için oyuncuları da kutlamak geriyor. Oyunun genç kadrosu başarılı bir performans ve iyi ekip çalışması gösteriyor.
"Söz Veriyorum", özverili bir çalışmayla elde edilen başarıyı görmek için izlenmesi gereken bir oyun ..

Eskişehir Belediye Tiyatrosu
(0222) 220 21 35