02.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Milliyet Sanat, ekim sayısının kapağına bugünlerde hem “Ezo Gelin” dizisi hem de Fatih Akın’ın önümüzdeki günlerde Türkiye’de gösterime girecek olan Oscar aday adayı filmi “Yaşamın Kıyısında” ile gündemde olan Nurgül Yeşilçay’ı taşıdı. TV dizileriyle sınırlı kalmayıp sağlam bir filmografiye sahip olan Yeşilçay ile Alin Taşçıyan konuştu. Oyuncunun kapakta ve iç sayfalarda yer alan fotoğraflarını Zeynel Abidin Ağgül çekti.
Sinema sayfalarında ayrıca Atilla Dorsay’ın bu ay yapılacak olan 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali öncesinde Türk sinemasının yeni eğilimleri üzerine değerlendirmesini bulabilirsiniz.
Festivalin yerli belgeselleri hakkındaki kapsamlı yazı da bu sayfalarda.
Ekimde sinema gündeminin İstanbul ayağını filmekimi ve 10. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali oluşturacak. Biletlerinizi almadan önce bu festivallerdeki filmlerin mercek altına alındığı yazılara da bir göz atın deriz. 1956 yapımı kült bilimkurgu filmi “Invasion of the Body Snatchers”ın Nicole Kidman’lı yeniden çevrimi olan “Invasion / İstila”dan hareketle, dünyadaki uzaylı istilasını konu alan filmleri Kaya Özkaracalar yazdı. Türk sinemasında birlikte çalışan kardeşler ve ayın yeni filmleri de bu sayıda yer aldı.
Kültür sayfalarının bu ayki konuğu Doç. Dr. Hülya Tanrıöver, pek çoğumuzun hayatında önemli bir yer tutan yerli TV dizilerinin gördüğü büyük ilginin sosyolojik nedenlerini yazdı.
Milliyet Sanat’ın plastik sanatlar sayfalarında bienal mekanlarındaki dikkat çekici işler ile santralistanbul’da devam eden “Modern ve Ötesi”, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde süren “Habersiz Buluşma” ve İstanbul Modern’in 1987’den bugüne düzenlenen İstanbul bienallerini konu alan “Şimdiki Zaman, Geçmiş Zaman” sergilerini bulabilirsiniz. Bu konuyla bağlantılı olarak Halil Altındere ile Süreyya Evren’in editörlüğünde hazırlanan “Kullanma Kılavuzu: Türkiye’de Güncel Sanat 1986 - 2006” adlı kitapla ilgili yazıyı yeni yayınlar sayfalarında okuyabilirsiniz.
Ekim sonunda kitapseverleri ve sanatseverleri Beylikdüzü TÜYAP’ta buluşturacak olan 26. TÜYAP Kitap Fuarı ve 17. İstanbul Sanat Fuarı / ARTİST 2007 hakkında bilmek istediğiniz her şey ekim sayısında yer alıyor.
Bu yıl 'Akdeniz’ temasıyla düzenlenen Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Metin And ile yapılan düşündürücü söyleşiyi keyifle okuyacaksınız. Elif Şafak’ın kaleminden dünyadaki edebiyat festivalleri, Türk şiirinde yeni kuşak, “Mağdurun Dili” adlı yeni kitabından hareketle Nurdan Gürbilek, Semih Gümüş ve Ömer Türkeş’in yazıları ile Ayşe Kulin’in yeni romanı “Veda” da edebiyat sayfalarında.
Fatih Özgüven’in 13 öyküden oluşan son kitabı “Hiç Niyetim Yoktu” ve Türk edebiyatının değeri yeterince bilinememiş yazarlarından Fikret Ürgüp de bu sayının konukları arasında.
Sahne sanatları sayfalarında bu sezon 43 yeni oyun sergileyecek olan Ankara Devlet Tiyatrosu ve çağdaş dansla ilgilenenlere hitap eden iDANS Festivali yer alıyor. Prof. Dr. Sevda Şener’in tiyatroda oyalanma ve eğlenme isteğinin yaygınlaşmasını konu alan yazısı ise tiyatroyla ilgilenen herkesin dikkatini çekecek.
Ekim ve müzik denince akla gelen ilk etkinlik olan Akbank Caz Festivali, bu yıl 17. kez cazın ustalarını İstanbul’a getiriyor. Festivalin ağır toplarını ve kaçırmamanız gereken konserleri bu sayıda bulabilirsiniz. Naim Dilmener’in Müzikal Güncesi gene ilginç ayrıntılarla dolu. Hintli sitar üstadı Ravi Shankar’ın kendisi gibi usta bir sitarcı olan kızı Anoushka Shankar ve Karsh Kale de ortak çalışmaları “Breathing Under Water”ı Milliyet Sanat’a anlattılar.
Hilmi Tezgör’ün müzikseverler için arşivlik niteliğindeki yazı dizisi Sesteki Söz’de bu ay Albert Camus’nün Robert Smith ve Nick Drake gibi müzisyenler üzerindeki etkisi inceleniyor.İstanbul’un en güzel konser mekânlarından biri olan, Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Albert Long Hall’da bu sezon izleyebileceğiniz konserleri ise Ufuk Çakmak yazdı. Uzun ve bunalımlı bir dönemden sonra kasım ayında yeni albümünü yayımlayarak moral bulmayı hedefleyen Britney Spears’ın kariyerindeki yükseliş ve düşüş de ilgiyle okunacak yazılar arasında.