Kültür SanatSanata destekte yeni dönem

Sanata destekte yeni dönem

28.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kültür ve sanatta sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği projesi CultureCIVIC’te yeni dönem başladı. Direktör Ayşe Erarslan bu yıl 170 projeye destek sağlayacaklarını söylüyor.

Sanata destekte yeni dönem

SERAY ŞAHİNLER- Bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, Türkiye’de kültür ve sanat alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarını, sanatçıları ve inisiyatifleri desteklemeye devam ediyor. Goethe-Institut Istanbul yürütücülüğünde 2021’de başlayan ve dört yılda 200 projeye destek veren program, ikinci dört yıllık döneminde ilk açık çağrısını Yerel Projeler Hibe Programı için yaptı. Kültürel çeşitlilik ve katılımcılık ağlarını geliştirmeyi hedefleyen programı direktörü Ayşe Erarslan ile konuştuk.

Haberin Devamı

Sanata destekte yeni dönem

CultureCIVIC’in serüveninde bugüne kadar ne yaşandı?

Toplam 1600 proje başvurusu aldık. 2024’e kadar 200 projeye finansman sağladık. Bu projelerin üçte ikisi İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerin dışındandı ve toplamda 52 farklı ilde gerçekleşti projelerin faaliyetleri. CultureCIVIC kendi topluluğunu oluşturdu. Proje sahipleri arasında yardımlaşmalar, iş birlikleri oluştu.

Önümüzde yeni bir faz var, CultureCIVIC dört yıl daha devam edecek, ne gibi değişiklikler var?

Hibe kategorilerimiz aynı şekilde devam ediyor. Hibe tutarları yükseltildi. Yerel Projeler Hibe Programı’nda 10 bin, Yapısal Destek için 20 bin, Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı için 30 bin, Sanatsal Üretim Fonu için ise altı bin euroya kadar destek sağlıyor. Toplamda 12 açık çağrı yapacağız ve 170 üzerinde proje desteği sağlayacağız. Hem başvuru formu hem proje yönetim süreci hem bütçe yönetimiyle ilgili çeşitli kolaylıklar sağladık. Bunu özellikle daha küçük bütçeli olan ve ağırlıklı olarak bireylerin ve genç kültürel girişimlerin başvurduğu Yerel Projeler Hibe Programı ve Sanatsal Üretim Fonu için uyguladık.

Haberin Devamı

Kapasite ve Ağ Geliştirme Programlarının genişletildiğini duyurdunuz, bu programlarda ne gibi yenilikler var?

Kapasite Geliştirme Programı üç farklı başlık çerçevesinde yeniden yapılandırıldı. Sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularının her biri için bir webinar içeriği oluşturulacak. Sivil katılımı güçlendirmeye yönelik atölyeler, sekiz farklı ilde gerçekleşecek. 120 katılımcı, sivil katılım kapasite geliştirme atölyelerine katılım sağlama fırsatı bulacak. Ağ Geliştirme Programı ise tamamen yeni bir program. CultureCIVIC kendi eko sistemini oluşturdu. Organik bir şekilde, kendiliğinden doğdu ve şekillendi bu ihtiyaç. CultureCIVIC’in ilk dört yılında bu programın bel kemiğini oluşturan, ortaklıklar kurabilecek kültür üreticilerini ve sanatçıları bir araya getirmiş olduk. Önümüzdeki dört yıl boyunca her yıl üç farklı ilde düzenlenecek ağ buluşmaları paydaşlar arasındaki diyaloğu ve ağ kurmayı teşvik edecek ve kolaylaştıracak.

Haberin Devamı

Dört yılın öyküsü kitapta

İlk dört yılın öyküsü bir kitaba dönüştü… Kitapta neler var?

Sadece bir durum tespiti değil aynı zamanda geleceğe dair düşünen ve öneriler sunulan bir yayın oldu. Kitapta Altuğ Akın, Sarp Keskiner, Çelenk Bafra, Ulaş Bayraktar ve Ezgi Bakçay, Sema Kaygusuz’un tematik yazıları ve Nihal Boztekin’in bu dört yıla dair geliştirdiği sözlü tarih çalışmasını bir araya getiriyor. Tüm dünyada mesele olan sanat ve sivil toplumu ilgilendiren başlıkları tartışan yazılardan oluşan bu kitabı önümüzdeki dönemde bize yol gösterecektir. Kitaba internet sitemizden www.culture-civic.org ulaşmak mümkün.

KEŞFETYENİ
Ev ev değil adeta müze! Aşk-ı Memnu'nun 'Hülya'sı emlak zengini çıktı
Ev ev değil adeta müze! Aşk-ı Memnu'nun 'Hülya'sı emlak zengini çıktı

Cadde | 27.04.2025 - 13:39

Kanal D'de ekrana gelen Aşk-ı Memnu'da Hülya karakterine hayat veren Zerrin Arbaş, evinin kapılarını açtı.

Yazarlar