07.07.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Serginin çıkışı çok eski zamanlara uzanıyor. Sanatçının Osmanlı döneminde Venedik ile İstanbul arasında yapılan ticari ilişkilere dair rastladığı araştırma hikâyenin başlangıç noktasını oluşturuyor ve Flora Manzanetto’nun “İstanbul ve Venedik Arasında Bir Tek Boynuzlunun Hikâyesi” adlı araştırma tezi üzerine kurgulanıyor. Osmanlı sultanının Venedik doçesinden hediye olarak tek boynuzlu at talep ettiği olağandışı bir diyaloğun ayrıntıları serginin ilham noktalarından biri oluyor. Bu hikâye sanatçıyı görünenin ardındakini araştırmaya itiyor ve Casaretto, tek boynuzlu at imgesinin yarattığı zengin çağrışımların peşine düşüyor.
Sanatçının araştırmalarına göre Venedik Cumhuriyeti Osmanlı İmparatorluğu’na iki adet unicorn heykeli satışı yapmış. İlgili metin satışa dair resmi yazışmalara ek olarak heykelin adrese ulaşana dek geçirdiği süreci de kapsıyor.
Bir kopyası sergide
19.YY’da İtalya’dan Türkiye’ye getirilmiş bronz döküm kalıplarının bir kopyası YUNT’un sergi mekânına yerleşiyor ve sanatçı YUNT’un çevresinden toplayarak biriktirdiği atık malzemelerle at heykellerinin üretimine başlıyor.