Kültür Sanatİstanbul kitapla 26. kez buluştu

İstanbul kitapla 26. kez buluştu

28.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

526 yayınevinin katıldığı, 35 ülkeden yayıncı ve yazarların konuk olduğu 26’ncı TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı dün Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açıldı.

İstanbul kitapla 26. kez buluştu

M.Zeynep Özkartal

K ültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 26. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nı   törenle açtı. Açılışta, 2008’de Türkiye’nin konuk ülke olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı’nın Direktörü Juergen Boos da hazır bulundu.

Tören, TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Kavukçuoğlu ilk kez 35 ülkeden yayıncı ve yazarların katıldığı fuarın Türkiye’den de 526 yayınevini ağırladığını belirtti. TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise 26 yıldır izleyicisi olduğu fuarın her geçen yıl çıtasını daha da yükselttiğini belirtti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner ise konuşmasında yayıncılığın sorunlarından söz etti. Türkiye’de hâlâ düşünce ve ifade özgürlüğü sorunu bulunduğunu söyleyen Tüzüner, açıkça eylem çağrısı yapmayan her fikrin özgürce ifade edilmesinin gerekliliğini vurguladı. Tüzüner’in korsan yayıncılıkla ilgili sözleri ise acıydı:

“Eğer vatandaş olarak gerekli duyarlılığı göstermezsek, gelecek sene buradaki bazı yayınevlerini göremeyebiliriz.”

'Kitap okumuyorum!’

Konuşma sırası fuarın Onur Yazarı Metin And’a geldiğinde Bakan Günay dahil herkes yazarı ayakta alkışladı. Metin And, Onur Yazarı seçilmesine çok şaşırdığını söyleyerek başladı sözlerine ve “Kendimi taçlandırılmış hissediyorum” dedi. En büyük sürpriz ise And’ın son 15-20 yıldır hiç kitap okumadığını itiraf etmesiydi. And kitap okumama sebeplerini şöyle açıkladı:

“Artık hafızam kayıyor. Kitap okursam üzerinde düşünmeye başlayacağım. Böyle bir lüksüm yok. Ne kadar aklım kaldıysa yayımlarıma harcayacağım” dedi.

Açılış töreninin son konuşmacısı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dı. İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk kez düzenlendiği 1982 yılının kuşatıcı ortamına göndermede bulunan Günay, fuarın 50. yılında da burada olmayı dilediğini söyledi. “Marifetlerin kitabını yazan yazar” olarak nitelediği And için ise şöyle konuştu: “Bu ödül, gecikmiş bir teşekkürdür.”

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’na konuk ülke olması konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Günay, düşünce özgürlüğü hakkındaki bir soruya “Askeri rejim döneminde kabul edilen anayasa hâlâ yürürlükte. Ondan kurtulmamız gerekiyor. Temel hak ve özgürlüklerden korkmayan bir anlayışla yeni bir anayasa yapıldığından kültür, yayın dünyası derin bir nefes alacak” yanıtını verdi.Günay, Çin ve Rus stantlarını açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fuara bu yıl ilk kez katılan Çin ve Rusya standlarının da açılışını gerçekleştirdi. Uluslararası Çin Yayıncılar Grubu’nun standını, Bakan Günay ve Çin’in Ankara Büyükelçisi Sun Guoxiang birlikte yaptılar. Fuar süresince, hem İngilizce basılmış Çin kitaplarının satışı gerçekleştirilecek hem de Türk yayıncılarıyla kitap ve telif hakları satışı için görüşmeler yapılacak.

Çin hükümeti, Çin kitaplarının dış ülkelerde basılması durumunda yabancı yayıncılara çeviri için mali destek programı uyguluyor. Çin yayıncılar heyeti, bugün 18.30’daki seminerde Türk yayıncılarıyla buluşacak ve söz konusu çeviri desteğiyle ilgili olarak bilgiler verecek.

Sanat Fuarı da başladı

Kitap Fuarı ile eşzamanlı olarak 17. İstanbul Sanat Fuarı / Artist 2007 de açıldı. 216 sanat kurumu ve galerinin 500 yapıtla katıldığı Sanat Fuarı ilk kez Kitap Fuarı ile ortak temada buluşuyor: “Akdeniz”. Fuarda bu yıl Onur Sanatçısı Ödülü’ne heykeltıraş Saim Bugay değer görülürken, Onur Eleştirmeni Ödülü Enis Batur’a, Sanatsever Kurum Ödülü NTV’ye, Koleksiyoner Kurum Ödülü ise Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’ne verildi.