GündemSon Dakika || Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem! Naci Görür ve Şükrü Ersoy'dan peş peşe açıklamalar

Son Dakika || Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem! Naci Görür ve Şükrü Ersoy'dan peş peşe açıklamalar

16.10.2024 - 12:11 | Son Güncellenme:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Malatya'nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan peş peşe açıklamalar geldi. Prof. Dr. Görür, Elazığ’daki ve Malatya’daki vatandaşları ise uyardı.

Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından, “Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

NACİ GÖRÜR’DEN 2 KENTTEKİ VATANDAŞLARA UYARI

Naci Görür, “Elazığ’daki ve Malatya’daki hemşerilerime duyuru: Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir. Geçmiş olsun” dedi.

Son Dakika ||  Malatyada 5.9 büyüklüğünde deprem Naci Görür ve Şükrü Ersoydan peş peşe açıklamalar

'ARTÇI DEPREM DEĞİL'

CNN TÜRK canlı yayınına katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verebilecek bir deprem. 6 ve 5.9 iki farklı açıklama var. Artçı bir deprem değil. Merkez üssü Doğu Anadolu fayı ile Malatya fayı arasında kale bölgesinde yakın bir yer. Başlı başına bir deprem. Zaten böyle bir depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçıların dışında çok sayıda deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok depremler meydana geliyordu bunları artçı mı müstakil mi olduğunu söylemede zorlanıyordu. Bu müstakil bir deprem, artçı değil" dedi.

Haberin Devamı

‘5’E KADAR ÇIKABİLİR, DİKKATLİ OLMAKTA YARAR VAR’ 

Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: "Devamı gelmeyebilir. Zaten başlı başına büyük bir deprem sayılır. Kırsal kesimde, köy evlerinde hasar verebilecek büyüklükte bir deprem, inşallah can kaybı yaralanma yoktur. 20 saniyeye yakın bir sürede hissedildiğini düşünüyorum. Bunun da artçıları olacaktır. Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var. Resmi yetkililerin söylemlerine dikkat etmek gerekir. Benim tavsiyem bir süre dışarıda olmakta yarar var. Biraz açık alanlarda durmakta yarar var. 6 büyüklüğündeki depremin artçıları olacaktır. Tamamen başka bir fay. Çok büyük bir deprem doğrusu beklemiyorum. 2023 depremlerinden sonra en çok bu şoklardan etkilenen bölge Malatya. Hasarlı, az hasarlı olsa bile yapılar daha fazla hasar görebilir. Artçılar da peşinden gelecektir. Bir şey dikkatimi çekti sokakta vatandaşlar arasında, özellikle çocuklar var. Apartman önlerinde oynatmamaları gerekiyor.

'7 ÜZERİDE DEPREM ÜRETME POTANSİYELİNE SAHİP'

"Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye uzanan bölgedir. Bu bölgelerde de 6 ve üzeri depremler olması olağan"

Haberin Devamı

'BU FAYDA 6.8'E KADAR BİR DEPREM BEKLİYORDUK'

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. 6 sınırındaki depremlerin Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, "Türkiye'de 6 büyüklüğünden sonraki depremlerde can ve mal kaybı yaşanabiliyor. Muhtemelen bu depremde can kaybı olmayacaktır ancak binalarda hasara neden olabilir. Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8'e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçıların da 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var. O bölgedeki resmi makamların ne diyeceği önemli. Halkın binalara girip girmemesi yönünde, yetkililerin sözlerine kulak vermesi gerekiyor. Bölgedeki deprem hareketliliği ise birkaç ay sürer" dedi.

Haberin Devamı

Depremin çevre illerde hissedilmesine de değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Türkiye'deki depremin neredeyse tamamı sığ odaklı. 10 ile 15 kilometre aşağıda oluyor. Buradan yüzeye geliyor. Sığ odaklı depremler geniş alanlarda hissedilir. Ülkemizin jeolojik yapısı da buna uygun. En az 100 kilometre yarıçapındaki alan etkileniyor. Burada önemli olan bölge halkının AFAD ve diğer yetkilerin söylemlerine göre hareket etmeleri" dedi. (Kadir ÖZEN, Tekin GÜRBULAK / İZMİR, DHA)