GündemJapon deprem uzmanı Moriwaki'den Avcılar yorumu! 'Enerji birikti' dedi, bu ilçeleri uyardı

Japon deprem uzmanı Moriwaki'den Avcılar yorumu! 'Enerji birikti' dedi, bu ilçeleri uyardı

22.12.2024 - 16:35 | Son Güncellenme:

Büyüklüğünün '3' olmasına rağmen dün akşam merkez üssünün Avcılar olduğu depremin konumu birçok kişi tarafından merak edildi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası büyük Marmara depremini, İstanbul'daki riskli bölgeleri, Türkiye genelinde dikkat edilmesi gereken yerleri milliyet.com.tr'ye anlattı.

Japon deprem uzmanı Moriwakiden Avcılar yorumu Enerji birikti dedi, bu ilçeleri uyardı

Dün akşam saat 20.31 sıralarında merkez üssü Avcılar olan 3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin derinliğini 13.8 km olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Konumu itibarıyla dikkat çeken bu depremin ardından akıllara yeniden 'Marmara Denizi'nde beklenen büyük depremle bağlantısı olabilir mi?' sorusu geldi.

Milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 'Türkiye'de hangi bölgeler risk altında?' sorusuna da cevap verdi.

Japon deprem uzmanı Moriwakiden Avcılar yorumu Enerji birikti dedi, bu ilçeleri uyardı

Moriwaki'nin açıklamaları şöyle; 2019'dan sonra özellikle bu 5 sene Türkiye'de çok deprem oluyor. Özellikle Konya, Niğde'de de deprem olmaya başladı. Sadece Türkiye değil Japonya'da da 5 senedir çok depremler oluyor. Ben 32 senedir Türkiye'de yaşıyorum ama eskiden bu kadar deprem olmuyordu. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Güney Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı var.

5 senede her yerde şimdiye kadar biriken gücün rahat durması için deprem olduğunu söyleyebilirim. Bu dünkü İstanbul depremi için merak edilenler olabilir. Japonya gibi her gün değil ama bu ara 3-4 büyüklüğündeki gibi depremler Türkiye'de çok oluyor. Özellikle Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece o bölgenin zemini çok yumuşak. 1999'daki Gölcük depreminde İstanbul'da fazla hasar yoktu. Uzaklığa rağmen Avcılar'da çok bina çöktü zemin yumuşak olduğu için. Atatürk Havalimanı'ndan batı tarafta hemen hemen deniz kenarı komple yumuşak zemin. Deprem eğer yumuşak zemine geliyorsa hızı yavaş oluyor, sallantı fazla oluyor. Deprem kaya zeminde oluyorsa hızlı gidiyor ve fazla sallantı olmuyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN YERLER

Birinci olarak; Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay'da deprem oldu. Hatay'dan sonra Suriye tarafında devamlı olarak deprem domino taşı gibi sıra sıra geliyor. Ve bu güney tarafına da gitti. Batı kol olarak Adana'dan Kıbrıs'a giden bir fay hattı var. Sıra olarak Adana'dan da Kıbrıs'a giden bir fay hattı var. İlk olarak o bölge söylenebilir.

Bu bölgede deprem oluyorsa eğer o zaman tsunami de olabilir. Türkiye'de genel olarak 1 metre tsunami olabilir, en kötü senaryo ise 3 metre diye söyleyebilirim.

Japon deprem uzmanı Moriwakiden Avcılar yorumu Enerji birikti dedi, bu ilçeleri uyardı

İkinci olarak; Bingöl, Karlıova, Muş, Bitlis...

Üçüncü bölge olarak; İzmir tarafları... Fay hattı yatay olarak çok fazla var. İnce ama kısa. Küçüp depremler olabilir. 6-6.5 gibi depremler olabilir.

Haberin Devamı

"6.5'TEN 7.9'A KADAR OLABİLİR"

Dördüncü olarak; Marmara Bölgesi... Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolu olarak 1999'da Yalova Çınarcık'a kadar fay hattı kuruldu. Oradan Adalar, Tekirdağ, Çanakkale'ye doğru gidiyor. Bu bölge 1912'de Tekirdağ'dan Çınarcık'ın güneyine kadar 175 km olarak uzun zamandır kurulmadığı noktalar var. Orada 175 km'nin içinde 8 tane ayrı ayrı fay hattı var. 175 km'nin tamamı da kırılabilir ama çok az ihtimal. 3 fay veya 1 fay da kırabilir. O da 6.5'ten 7.9'a kadar olabilir. Tabi 7.9 çok az ihtimal. Genel olarak 7.5'i düşünebiliriz.

ENERJİ BİRİKTİ, İSTANBUL'U BÜYÜK DEPREM BEKLİYOR

İstanbul'a çok yakın olarak 1509'da büyük deprem oldu. O dönem İstanbul'da binalar tamamen çöktü. 1766'da büyük deprem oldu. O dönem tsunaminin olduğuna dair de kayıtlar var. 257 senedir enerji biriktiriyor diye düşünebiliriz. Artık bu enerjiyi biriktirdi. İstanbul'u yakın zamanda büyük deprem bekliyor diye söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Herkesin hazır olması lazım. Binanın temeli iyi mi kötü mü bakılması lazım. 2000'den sonraki mi, önceki bina mı ona da bakmak lazım. Çünkü '2000'den sonraki binalarda mutlaka zemine bakılsın, sondaj yapılsın, zemin nasıl, zemin kötüyse iyileştirme yapıldıktan sonra bina yapılsın' deniliyor. Ama 2000'den önceki binalarda bunlar yoktu, sıkıntı var diye söyleyebilirim. Ruhsat, iskan var mı, devlet kontrolünde mi yapıldı, kaçak bina mı... Bunlara da bakılması gerekiyor.

YAŞAM ÜÇGENİ

Merdivenleri kesinlikle kullanmamak lazım. Maalesef depremlerde en fazla ceset görülen yer merdivenler. Yatağınızın yanında, koltuğunuzun yanında oraya kaçabilirsiniz. Yaşam üçgenine hazır olunmalı. En önemlisi su. Az miktarda bisküvi tipi çikolata insana güç veriyor. Ve düdük de varsa daha iyi. Yaşam üçgenine de hazır olunsun diye herkese söylüyorum.