11.12.2023 - 20:35 | Son Güncellenme:
Bakan Ersoy'un açıklamaları şöyle; (ATIK SU ARITMA TESİSİ TARTIŞMALARI) Öncelikle siz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yönetmeye talipseniz hesabı doğru yapacaksınız. Turistler aynı gün girip çıkmıyor. Bütün yıla yayılıyor. En yüksek aydan almamız lazım. Temmuz ayıdır. 2.6 milyon turist bu sene. Yabancı turist ortalama 9 ile 10 gün kalıyor. Yerli turist ortalama 4 ile 5 gün kalır. Yüzde 38'lik bir yük getiriyor. Siz niyetliyseniz bir şeyler yapmaya kaynağı bulursunuz. Belediyenin yapması gereken tesisleri biz yapıyoruz. Bunlar kıyı kentleri, çok önemli kentlerimiz. Biz ne yapıyoruz, mavi bayraklar tehlikeye girince belediyeye gittik. Bunları acilen yapmanız lazım. Sayın Genel Başkanın dediği gibi karlı olsa özel sektör yapar. Belediye Başkanı da bu işe girmek istemez. Geri dönüşümü de imkansız yatırımlar. Özel sektör buraya girmez. 50 yılda geri dönüşü olan işe kim girer? Sizin kaynağınızı neye harcamakla alakalı bir şey. Mavi bayraklı riskli olan yerlere öncelik vermek zorundayım. Turizm stratejik sektör ilan edildi. Altyapıyla beraber gitmesi gereken konu. 3 yerde atıksu arıtma tesisi yaptık. Aciliyet olan yerlere biz müdahil oluyoruz.
Vatandaş her şeyin farkında. Büyükşehrin yapması gereken işi Kültür Bakanlığı aldığı için vatandaş bunun farkında. Ben bu kaynakla kültür varlıklarını restore ederim. Envai çeşit geliri var belediyenin. Nisan 2019'dan sonra Antalya'da arıtma yapılmış mı diye baktım. İkisi de Kültür Turizim Bakanlığı. Hesabı doğru anlatın diyorum. 950 bin yük getiriyor. Yüzde 38'lik yük getiriyor. İşletme giderleri de bize ait. O yüzden bunlar kamu yatırımıdır. Niye kimse talip değil? Biz görmezden gelirsek mavi bayraklarını kaybetmeye başlar. Mavi bayraklar kaybederse turizm kaybeder. Düzenli olarak her ay mavi bayraklı sistemi çalıştıran ekip kontrol ediyor.
Mavi bayraklar söz konusu olunca turizm geliri söz konusu olunca biz devreye giriyoruz. Bodrum'da hiç kanalizasyon yoktu. Denize basılıyordu. Mavi bayrak giderse turizm ölür. Bunlar anında takip ediliyor. Bu endişe telaş şu; Belediyenin yapması gereken işi bakanlık yaptığı için vatandaş da bunu gördüğü için telaş yapıyorlar. Sonuçta seçim var. Belediyenin çok çeşitli gelirleri var. Yapmak isterseniz yaparsınız bunları.
(MANAVGAT) Manavgat Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yetki talep ediyor. 2016'da planı yapıyor. 3 tane golf sahası koyuyor, buraya bir yat limanı koyuyor, tersane koyuyor. Bize gönderiliyor bu plan. Biz planı inceliyoruz. Biz plandaki yanlışları düzeltiyoruz. Kumsal alana yat limanı olmaz. Açık denizde ve koy olmayan yerde yat turizmi olmaz. Kaş'tan sonra bir daha Kemer'e kadar hiç koy yoktur. Golf sahasının içine tersane konur mu? Bir şey üretemeyenler algı üretmekte mahir oluyorlar. Ben maalesef şunu görüyorum, CHP'de iftira konusunda değişim olmamış. Antalya sahipsiz değil. İlçe ilçe dolaşıyorum.
(YUNAN ADALARINA VİZE MUAFİYETİ) Yunan adaları Türkler arasında popüler olan adalar. Rekabet de olması lazım. Turizmin dinamizmi açısından faydalı bir şey. Vatandaşlar arasındaki dostluğu geliştirmek bize her koşulda fayda sağlar. Muhtemelen buradaki sonuçları görünce AB ülkeleri için güzel örnek teşvik eder. Yunanistan'dan bize 600 bin civarında turist geldi. Aşağı yukarı aynı dengelerle geliyor.
(AYASOFYA CAMİİ) Yoğunlukla alakalı bir şey. Ayasofya bin 500 yıllık bir yapı. UNESCO'nun da ziyaret yönetim planı ile ilgili tavsiye kararı var. Ziyaretçi yönetim planı gerçekleştirdik. 15 Ocak'ta devreye girecek. İki ayrı giriş noktası olacak. Normal şu anda kullanılan kapılar ibadet amaçlı bir de turistlik amaçlı ziyaret yapılıyor. İkisinin trafiğini birbirinden ayırdık. Turistik amaçlı gelenlerin güzergahını değiştirdik. Yoğunluğu ayrıştırmış oluyoruz. Turistik amaçlı gelenleri ücretli hale getiriyoruz. QR kod uygulaması yapılacak. Burada restorasyona başladık. Ayasofya'da 1.etap restorasyonu tamamlanmak üzere. İkinci etap restorasyon başlıyor.
(ARKEOLOJİ ÇALIŞMALARI) Turizmi 12 aya yayacağız. Burada en etkili şey arkeolojidir. Yaz sezonuna endeksli değil. 12 ay ziyaret edebilirsiniz. Kurumlarınızı hazır hale getirmeniz gerekiyor. Eskiden Türkiye'de 45 -60 gün arasında kazı yapılıyordu. Türk kazı başkanlıkları olduğu yerde 12 aylık kazı programına geçeceğiz. Bu sistemi geçen dönem kurduk. İkinci aşamaya geçtik bu dönem. 160 yıl önce Türkiye'de kazılar başladı. Yıl sonuna kadar yabancı kazı başkanlıklarının tamamına koordinatör Türk kazı başkanı atayacağız. Türkiye'nin şu anda yüzde 10'u bile kazınmadı. Tüm tarih ortaya çıkacak. 'Geleceğe Miras Projesi' diyoruz buna.