30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
İlk olarak 2012 yılında kullanılan ve yanında biri varken aşırı seviyede akıllı telefonla ilgilenen bir kişinin çevresindekiler tarafından küçümsenmesi anlamına gelen “fabing” kelimesi, günümüzde çoğu insan için kullanılır hale geldi. Telefon bağımlılığı nedeniyle evililiklerin bile kötüye gittiği belirtilirken, uzmanlar, ilişkilerin bozulmaması ve çevreye rahatsızlık verilmemesi için akıllı telefon kullanmanın “görgü kurallarını” açıkladı. İlk olarak 2012 yılında kullanılan ve yanında biri varken aşırı seviyede akıllı telefonla ilgilenen bir kişinin çevresindekiler tarafından küçümsenmesi anlamına gelen “fabing” kelimesi, günümüzde çoğu insan için kullanılır hale geldi. Telefon bağımlılığı nedeniyle evililiklerin bile kötüye gittiği belirtilirken, uzmanlar, ilişkilerin bozulmaması ve çevreye rahatsızlık verilmemesi için akıllı telefon kullanmanın “görgü kurallarını” açıkladı.
1. Partnerinizle sohbet ederken
Bir görgü kuralları uzmanı ve ABD’de eğitim kurumu Protocol School of Texas’ın kurucusu olan Diane Gottsman, telefona bildirim geldiğinde kişinin istemsiz olarak baktığını belirterek, çiftler eğer evdeyse telefonlarını başka bir odaya koymalarını tavsiye etti. Görgü kuralları ve protokol enstitüsü olan The English Manner’ın yönetici direktörü William Hanson ise “Evde, masada telefon olmaması kuralını sıkı bir şekilde denetlerim” ifadesini kullandı. Uzmanlar, çiftlerin sohbet ederken telefona ne zaman bakmaları gerektiğine karşılıklı anlaşmayla karar vermeleri gerektiğini söyledi.
2. Köpeğiniz, kediniz varsa
Diane Gottsman, “Köpeğinizin yürüyüşe ihtiyacı varsa ve siz telefonunuzda TikTok kullanıyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir. Çünkü bir canlının ihtiyacı telefondan önde gelmelidir. İlk iş olarak köpeğinizi yürüyüşe çıkarın sonra telefona bakın” diyor. Gottsman, aynı zamanda kendisinin de kucağında kedisi varken onu sevmek yerine sosyal medyada dolaştığı zaman suçluluk hissettiğini dile getirdi.
3. Önce eşinize ‘günaydın’ deyin
Uzmanlar, çiftlere yatak odalarında telefon bulundurmamalarını tavsiye ediyor. Uyanmak için telefon kullanmak yerine çalar saat almanın ilişkide önemli bir fark yaratacağını belirten uzmanlar, “Uyandığınızda önce eşinize günaydın deyin. Cihazlardan önce insanları selamlamak iyi bir beraberliğin tutkalıdır” ifadesini kullandı. Ama bilindiği gibi bağımlılık nedeniyle yatağına telefonuyla girip o şekilde uyuyanlar bile var.
4. Toplu taşımadayken
İngiltere’de görgü kuralları eğitimi veren Polished Manners’ta eğitimci olan Laura Akano, toplu taşıma araçlarının kapalı kamusal olanlar olduğunu vurguladı. Bir keresinde başka bir yolcunun telefonda konuşması çok uzun sürdüğü için otobüsten indiğini belirten Akano, “Söz konusu şahıs saygı sınırlarını aşarak beni rahatsız etti, ben de başka bir otobüse bindim. İnsanlar kamusal alanlarda başkalarına saygılı olmak zorunda” dedi.
5. Yemek yerken
Görgü kuralları uzmanı Akano’ya göre, yemek yerken karşınızdakine hiç aldırmadan sık sık telefonunuzu kontrol etmek, masaya telefonunuzla oturmak saygısızlığın ta kendisi oluyor. Akano, “Yemekte telefonlar için ayrılmış bir yer olmadığına göre masalarda sadece tabaklar, çatal ve kaşıklar olmalı. Yemek masalarında telefonlara yer yok. En temel görgü kurallarından biri yemeğe telefonsuz oturmaktır” diye konuştu.
6. Yalnız yürürken
İngiliz görgü kuralları otoritesi Debrett’s’in danışmanlarından Liz Wyse, sokakta yalnız yürürken telefonla ilgilenmenin ilk bakışta bir sakıncası yokmuş gibi göründüğünü ancak dışarıda yalnız yürümenin kişinin gözlem gücünü geliştirdiğini söyledi. Telefonla ilgilenmenin, yürümenin gözlem ve yargılarda bulunma özelliğini engellediğine dikkat çeken Wyse şunları söyledi: “Gençlere kıyasla yetişkinler yürürken daha fazla telefonla ilgileniyor. Neden bir kenarda durup, telefondaki işlerini bitirdikten sonra yürümeye devam etmiyorlar anlamıyorum.”
7. Konuşma sırasında
Günümüzde akıllı saatler aracılığıyla da kişinin telefonuna gelen bildirimleri hızlıca görebildiğini belirten Gottsman, bu eylemin istemsizce yapıldığını ve “hızlıca bakmakla” konuşma sırasında bakışların uzağa gitmesi arasında fark olduğunu söyledi. Gottsman, “Bunu yapan kişinin, gözlerini başka tarafa çevirmesinin bir kopukluk olduğunu bilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” diyerek herhangi bir konuşma sırasında telefonuyla ilgilenen kişinin kibarca uyarılması gerektiğini ifade etti.
8. Televizyon izlerken
Wyse, birlikte televizyon izleyen bir çift, telefonlarıyla ilgileniyorsa ve her iki taraf da bunu yapmaktan mutluysa bunun bir sorun olmadığını, ancak her akşam tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. Wyse, “Eşim ve ben akşam oturma odasında birlikteysek, konuşmasak ve televizyon izlesek bile bu ikimize ait bir zamandır. TV izlerken telefonla oynamak kabalıktır, çiftleri birlikte olsalar bile yalnızlaştırır” ifadelerini kullandı.
9. Banyo yaparken
Protokol yöneticisi William Hanson, banyoyu kullanırken bir telefon görüşmesi yapmanın kulağa hoş gelmediğini belirterek “Çünkü ses yankı yapar. Bu korkunç bir görgüsüzlük” dedi. Ayrıca bunun hijyenik olmadığını da belirten Hanson, insanların yalnızca acil bir tıbbi durum olursa, banyoda telefon kullanması gerektiğini söyledi. Uzman “Telefonunuza banyonuzu yaptıktan sonra bakın” tavsiyesinde bulundu.
10. Düğünde veya cenazede
Hanson, cenaze törenlerinde telefonunu kapattığını belirterek, insanların üzüntülü olduğu bir ortamda telefonla ilgilenmenin kaba bir davranış olduğunu vurguladı. Düğünlerde de telefonun ortalarda olmasının rahatsızlık verdiğini belirten uzman, “Bir kişi fotoğraf çekmek için telefonu aldığı an, bir mesaj görür ve ona bakma isteği duyar. Ancak bu kabul edilemez. Birileri bir sürü masraf yaparak o düğüne sizi davet ettiğine göre mesaj atacağınıza çevrenizle ilgilenin” diye konuştu.