GündemSiber şiddete karşı dayanışma ağı

Siber şiddete karşı dayanışma ağı

03.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kadınlara yönelik şiddet, toplumsal cinsiyete dayalı diğer şiddet türlerini de içinde barındırıyor. Bunlar arasında, cep telefonları ve akıllı telefonlar, internet, sosyal medya platformları ve e-posta gibi bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak kadınlara uygulanan siber şiddet de bulunuyor.

Siber şiddete karşı dayanışma ağı

Ahenk Beyazıt - Kadınlar; eğitimleri, yaşları, meslekleri, pozisyonları, cinsel yönelimleri, ırk ve etnik kökenleri, ilişki durumları nedeniyle siber şiddet ile karşı karşıya. Dijital ortamlarda daha göz önünde olan kadınlar; siyasetçiler, gazeteciler, sanatçılar, yazarlar, akademisyen veya aktivistler siber şiddete daha fazla maruz bırakılıyor. Economist Intelligence Unit verileri, kadınların yüzde 38’inin kişisel olarak çevrimiçi şiddet deneyimi yaşadığını ve yüzde 85’inin diğer kadınlara yönelik dijital şiddete tanık olduğunu ortaya koydu. Özellikle genç kadınlar siber şiddetten daha çok etkileniyor. Avrupa Birliği’ndeki her 10 kadından biri, 15 yaşından itibaren siber tacize maruz bırakıldığını bildiriyor. Bu durum istenmeyen, uygunsuz, saldırgan, cinsel içerikli, rahatsız edici e-postalar veya SMS’ler almayı ya da sosyal ağlarda karşılaşmayı içeriyor.

Haberin Devamı

Siber şiddete karşı dayanışma ağı

‘Eğitimler verilmeli’

SistersLab-Bilim ve Teknolojide Kadın Derneği’nin kurucu ortağı olan Nihal Güngör, “Kadınlar ve kız çocukları, çevrimiçi ortamda maruz bırakıldıkları taciz, tehdit ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalırken bu durum dijital eşitlik ve katılım hakkını da tehdit etmektedir. SistersLab olarak siber şiddetin toplumsal cinsiyete dayalı şiddet biçimi olduğunun altını çiziyor ve kadınların dijital dünyada güvenle var olmalarını sağlamak için bilinçlendirme çalışmaları, eğitimler ve dayanışma ağları oluşturmanın önemine inanıyoruz” dedi.

Dijital güvenliğiniz için neler yapabilirsiniz

- Şifrelerinizi belirli aralıklarla değiştirmeli ve kolayca tahmin edilemeyecek güçlü şifreler kullanmalısınız. Dijital platformların güvenlik sorularına verdiğiniz cevaplara dair paylaşımlarda bulunmamalısınız. Bütün platformlarda aynı şifreyi kullanmamalı, şifrelerinizi kimseyle paylaşmamalısınız.

Haberin Devamı

- Dijital bir platforma üye olduğunuzda güvenlik ayarlarını gözden geçirin ve gerekli önlemleri alın. E-posta adresi ya da telefon numarasının platform içinde kimler tarafından görülebileceğini seçebilirsiniz.

- Ortak kullanım alanlarında ya da gittiğiniz mekanlarda tanımadığınız kişilerin de erişimi olan internet bağlantıları yerine kendi internet bağlantınızı kullanın.

- Siber şiddete açık olduğunu düşündüğünüz zamanlarda konum bilgisi paylaşmayın.

- Telefon ya da bilgisayarınızı düzenli olarak kontrol edip kurmadığınız uygulamaları kaldırmalısınız. Bu uygulamalar cihazlarınıza, sizi takip için başkaları tarafından kurulmuş olabilir.

- Bir e-postanın kötü amaçlı yazlım barındırıp barındırmadığını anlamak için öncelikle gönderenin e-posta adresini ve ekinin dosya formatını kontrol edin.