Dark Web’de, kiralık katil, uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığı gibi yasa dışı ilanlar giderek yaygınlaşıyor. Ancak bu ilanların ne kadar gerçek olduğu ya da kimlerin arkasında olduğu büyük bir soru işareti. Özellikle Dark Web’deki suç şebekeleri, gelişmiş gizlilik teknikleri kullanarak kimliklerini saklamaya çalışıyor. Peki, bu tür yasa dışı platformların açılması nasıl önlenebilir? Güvenlik güçleri, anonim şekilde oluşturulan bu profilleri tespit edebilir mi? Etik hacker Tamer Şahin, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Kiralık katil ilanı
Şahin, “Dark Web’de birçok farklı kategoride yasa dışı ilan bulunuyor. Yasa dışı birçok aktivite gerçekleşiyor, kiralık katil bulma, uyuşturucu ve silah ticareti, insan kaçakçılığı, kölelik ve farklı yaşlardaki erkek ve kız çocukları üzerinden insan ticareti ve benzeri birçok şey yapılıyor” dedi.
Dark Web’de yasa dışı ilanların ve suç faaliyetlerinin belli bir sistem dahilinde işlediğini belirten Şahin, bu yapıyı üç ana kategoriye ayırarak değerlendirdi. “Bunlardan ilki, aslında tamamen dolandırıcılık üzerine kurulu oluşumlar” diyen Şahin, “Bu kişiler, gerçekte herhangi bir yasa dışı hizmet sunmayan, ancak insanları kandırarak kripto para dolandırıcılığı yapan gruplardan oluşuyor. Web sitelerini profesyonel şekilde tasarlıyor, size güven veriyor ve ödeme yapmanız için ikna ediyorlar. Ancak ödeme yapıldıktan sonra ortadan kayboluyorlar. Bu tip dolandırıcılık en yaygın türlerden biri” dedi.
‘Suç taleplerini doğrudan alıyorlar
Bu suç ağlarının bir diğer türünün ise aracı niteliğinde hareket eden gruplar olduğunu söyleyen Şahin “Bunlar, doğrudan suç işlemiyor ama yasa dışı işlemlere aracılık ediyor. Web siteleri üzerinden talepleri topluyor, ödemeleri alıyor ve işlemleri üçüncü taraflara yönlendiriyorlar. Yani bir nevi taşeron olarak çalışıyorlar” diye konuştu. Ancak Şahin’e göre en tehlikeli yapı, en üst seviyede gizlenmiş kapalı ağlar. Şahin bunlarla ilgili de şunları söyledi: “Bu gruplar, tamamen organize bir suç örgütü gibi çalışıyor. Kendi web sitelerini oluşturup talepleri doğrudan alıyorlar ve müşteriye hizmet sunuyormuş gibi profesyonel şekilde hareket ediyorlar. Bu tür suç yapılanmaları, devletlerin de en çok zorlandığı gruplardan biri.”
Dark Web, üzerindeki suç faaliyetlerinin tamamen önlenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Şahin, anonimlik sağlayan bu sistemlerin devletler tarafından kontrol altında tutulmasının çok zor olduğunu belirtti. Deep Web’de yasa dışı ticaretin en büyük finansal aracının kripto paralar olduğunu belirten Şahin, özellikle Monero (XMR) gibi gizlilik odaklı kripto paraların takibinin neredeyse imkansız hale geldiğini dikkat çekti. Güvenlik güçlerinin Dark Web’deki suç örgütlerini tespit etmek için çeşitli yöntemler kullandığını belirten Şahin, bu sürecin teknik olarak son derece maliyetli ve zor olduğunu altını çizerek, “Bazı ülkeler, Dark Web’deki yasa dışı faaliyetleri takip etmek için büyük bütçeler ayırıyor. Ancak bu, her ülkenin kolayca yapabileceği bir şey değil. Özellikle ABD ve Avrupa’daki güvenlik birimleri, Dark Web’in temelini oluşturan yazılımlardaki açıkları istismar ederek kullanıcıların IP adreslerini tespit etmeye çalışıyor. Ancak bu, çok ciddi bütçe, eğitim ve teknik altyapı gerektiren bir işlem” değerlendirmesini paylaştı.
Deep Web- Dark Nedir?
Deep Web, temel olarak şifre korumalı veriler, akademik makaleler, devlet arşivleri, banka hesapları, özel e-posta yazışmaları ve şirket içi sistemler gibi herkese açık olmayan içerikleri barındırır. Yani, Deep Web yasa dışı bir alan değil, yalnızca halka açık olmayan bilgilere ev sahipliği yapan internetin büyük bir bölümüdür. Deep Web’in karanlık yüzü ise Dark Web’tir. Dark Web, Deep Web’in çok daha gizli ve genellikle yasa dışı faaliyetlerin gerçekleştiği bölgesidir. Tor gibi özel şifreleme teknolojileriyle erişilebilen Dark Web, siber suçlar, yasa dışı ticaret, uyuşturucu pazarı, sahte kimlikler, hacker forumları ve yasa dışı servislerin merkezi olarak bilinir. Deep Web, arama motorlarıyla erişilemeyen, ancak tamamen yasal ve özel verilerin bulunduğu alan. Dark Web ise anonim erişim sağlayan, genellikle yasa dışı işlemlerin yapıldığı, gizli forumlar ve pazaryerlerinin olduğu kısım.