GündemSalgınlara karşı hayvanlara koruma

Salgınlara karşı hayvanlara koruma

26.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremlerin ardından ortaya çıkması muhtemel halk sağlığı risklerine karşı hayvan hastalıklarıyla mücadele yöntemleri de belirlendi.

Salgınlara karşı hayvanlara koruma

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan genelgede depremin vurduğu illere binlerce kuduz aşısı gönderildiği belirtilirken, vektörel hastalıklara karşı da uyarılarda bulunuldu. Genelgede hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmemesi halinde gıda güvenliği ve insan sağlığının güvence altına alınamayacağına dikkat çekildi. Bu kapsamda, sahipsiz köpeklerin yaşam ortamlarını oluşturan çöplükler gibi tüm unsurlar rehabilite edilecek. Kuduz hastalığından şüphe edilen hayvanlar için müşahede yeri bulunmayan yerel yönetimlerin en kısa sürede yeterli donanıma sahip olması sağlanacak. Aşılamalar ülke genelinde kampanya tarzında yapılacak. Bu süreçte, sahipli ve sahipsiz tüm köpek ve kediler aşılanacak. Genelgede 81 ile gönderilen kuduz aşısı rakamları da yer aldı. Buna göre depremden etkilenen Adana’ya 22 bin, Adıyaman’a bin 400, Diyarbakır’a 4 bin, Elazığ’a bin, Gaziantep’e 6 bin 450, Hatay’a 6 bin, Malatya’ya 2 bin 750, Kahramanmaraş’a 5 bin, Şanlıurfa’ya 3 bin 900, Kilis’e bin 650, Osmaniye’ye ise bin 850 doz aşı gönderildi. Ayrıca 67 bin 250 doz ile İstanbul, gönderilen aşı miktarıyla ilk sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Salgınlara karşı hayvanlara koruma

Hayvan kurtarma ekibi de bölgede

Depremin ardından evcil hayvanlar için de kurtarma çalışmaları sürerken, Human Society International (HSI) adlı uluslararası kuruluşun “Hayvan Kurtarma Ekibi” de deprem bölgesinde. Veterinerlerin de bulunduğu ekip, enkazdan kurtarılan hayvanlara doğrudan sağlık hizmeti sunuyor. İnsan - hayvan bağını güçlendirmek ve hayvanlara karşı zulmün her biçimine karşı koymak için çalışan ABD merkezli kuruluş, Antakya’da enkazları gezerek hayvanlara gıda desteği ve veteriner tedavisi sağlıyor.