GündemRus saadet zinciri ile milyonluk vurgun

Rus saadet zinciri ile milyonluk vurgun

25.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya’da yasaklanan saadet zincirinin aynısını kuran şebeke Türkiye de milyonlarca liralık vurgun yaptı. Çiftlikbank’ın da esinlendiği şebekenin 30 üyesi baskınla yakalandı.

Rus saadet zinciri ile milyonluk vurgun

Yoksullara yardım adı altında topladıkları paraların yüzde 50’sini kâr payı olarak dağıtmayı vaateden saadet zinciri İstanbul polisince çökertildi. Aralarında Rus uyruklu şahısların da bulunduğu 30 üyesi gözaltına alınan şebekenin, 1994 yılında Rusya’da ortaya çıkan MMM adlı saadet zincirininin kopyası olduğu belirlendi. Sütbank’ı kuran Mehmet Aydın’ın da şebekeyi örnek aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Savcılığına başvurarak Türkiye MMM adlı bir yapı tarafından dolandırıldıkları şikayetinde bulunan 25 kişinin suç duyurusuyla harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri yaptıkları araştırmalarda, MMM Türkiye’nin bir çok dolandırıcılık olayında karşılarına çıkan saadet zincirlerinde görülen “Piramit” yapı özelliği gösterdiğini tespit etti.

Milletvekili oldu

Yapılan çalışmalarda Türkiye versiyonu 3 yıl önce kurulan MMM sadet zincirinin ilk kez 1994 yılında Rusya’da kurulduğu ve farklı bir para modelini savunup yoksullara yardım adı altında farklı bir finans sistemi uyguladığı ve yapının kurucusunun Matematik dehası olarak gösterilen Sergey Mavrodi olduğu belirlendi. Kurulmasının ardından 20 milyon üyeye ulaşan Mavrodi Rusya’da milletvekili dahi seçilmişti. Ancak yapının piramit sisteminin tıkanması ve mağdur oluşturmasıyla Mavrodi tutuklanmış, MMM şirketleri de Rusya’da yasaklanmıştı.

Haberin Devamı

Yoksullara yardım vaadiyle kurulan saadet zinciri her katılana aylık yüzde 30 ila yüzde 50 arasında kar vaadinde bulunuyordu. Katılanların yatırım yaptıkları para “Mavro”ya dönüştürülüyordu. Sisteme ilk kez sokulan kişilerin yatırdığı paraya yüzde 10 kar payı ödeniyordu. Paraların çekimi için belli bir süre geçmesi gerekiyordu. Ancak para yatıranların büyük çoğunluğu ödedikleri tutarı dahi alamamıştı.

2017’de sistem çöktü

Mavrodi-Maksim-Mavrodi isimlerinin başharflerinden oluşan MMM 2007’de yeniden hayata geçti. Rusya’da yasak olan yapı MMM Global olarak yeniden kuruldu. Türkiye’de ise 2015’te faal olarak çalışmaya başladı. Sistem “mmmturket.net” isimli internet adresi üzerinden çalışırken, bazı televizyon kanallarında da yoksul insanlara yardım görüntüleri ile tanıtılmaya başlandı. İki yıl boyunca binlerce kişinin üye olduğu sistem 2017’de çöktü. Sistem güncelleniyor dense de para yatıran binlerce kişi vaadedilen kar paylarını alamadı. Polisin tespitine göre MMM’den şikayetçi olan 25 kişi 1 milyon 250 bin lira dolandırıldı. Ancak farklı illerde şikayetçi olan ve henüz emniyete gitmeyen mağdurların da olduğu belirtiliyor. Yapılan dijital incelemelerde ise yapının en az 4 bin kişiyi dolandırdığı belirlendi. Vurgun yapılan paranın ise milyonlarca lirayı bulduğu belirtildi. Saadet zinciriyle ilgili yapılan araştırmada şebekenin yatırılan paraları kripto paraya çevirdiği de ortaya çıktı. Paraların büyük kısmının bu şekilde yurt dışına transfer edildiği anlaşıldı. Adliyeye sevk edilen 30 şüpheliden 7’si tutuklandı.

Haberin Devamı

Rus saadet zinciri ile milyonluk vurgun

KOD ADI ‘LEYLA’

Siber Polisi’nin çalışmasında dünyada 24 ülkede faal olan yapının Türkiye ayağındaki üst ismin “Leyla” kod adlı Elvir Egorova olduğu belirlendi. Araştırmalarda sistemin diğer yöneticiler de tespit edildi. Polis şebeke yöneticisi 33 şüphelinin yakalanması için önceki hafta düğmeye bastı. Operasyonlarda arasında Rus uyruklu Elvira Egorova’nın da bulunduğu 30 şüpheli gözaltına alındı. Çok sayıda dijital malzemeye de el konuldu. İfadesi alınan Egorova’nın Rusya’dan gelen talimatları Türkçeye çevirerek alt birimlere ilettiğini ifadesinde söylediği öğrenildi. Örgüt üyeliğini kabul etmeyen Rus kadının “Sadece tercümanım” dediği belirtildi.