GündemOrucu bozan ve bozmayan durumlar nelerdir?

Orucu bozan ve bozmayan durumlar nelerdir?

29.05.2017 - 08:05 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının başlaması ile beraber pek çok Müslüman orucu bozan durumları merak etmektedir. Orucu bozan şeyler nelerdir? Orucun bozulmadığı durumlar nelerdir? Oruç konusunda detaylar haberimizde..

Orucu bozan ve bozmayan durumlar nelerdir

İmsak ve iftar vakitleri arasında hiçbir şeyin yenmeyip içilmemesi ile başlayan oruç sürecini sekteye uğratmamak ve kaza orucu tutmak zorunda kalmamak için bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Oruçluyken boğaza yağmur ya da kar suyu kaçması, şırınga ile vücuda ilaç ya da başka bir şey takviye edilmesi, başkasının içtiği sigaranın dumanını bile isteye içine çekmek, burun ilacı ve astım spreyi kullanmak başta olmak üzere birçok durum orucu bozar. Dil altı ilacını emmek, fitil kullanmak, isteyerek gıda olmasa bile herhangi bir madde yutmuş olmak, makata yerleştirilen pamuğun ya da başka bir cismin tamamen içeri girmesi, bile isteye su buharı solumak da orucu bozan şeyler arasında bulunur.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR? DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

ORUCU UNUTARAK YEMEK YA DA İÇMEK ORUCU BOZAR MI?
Hazreti Muhammed bir kimsenin oruçlu olduğunu unuttuğu durumda yemek yiyip içmesi halinde kesinlikle orucunu bozmaması gerektiğini ve tamamlamasında sakınca olmadığını belirtmişti. Peygamber, bu konuda “Onu Allah yedirmiş ve içirmiştir” diyerek oruçlu olduğunu unutan kişilerin gerçeği hatırlayana kadar yiyip içtikleri şeyler yüzünden oruçlarının bozulmadığını ifade ediyor. Yanlışlıkla oruçluyken yiyip içen birini gördüğünüz durumda kimi din kaynaklarına göre, orucunu unutan kişi zayıf ve halsiz düştüyse ona oruçlu olduğu hatırlatılmaz ama gücü kuvveti yerinde birisi orucunu unutup yemeye, içmeye başladıysa derhal uyarılması gerekir.

İFTAR VE SAHUR SAATLERİ KONUSUNDA HATA YAPILIRSA ORUÇ BOZULUR MU?
Ramazan imsakiyesinde yer alan imsak ve iftar vakitlerine riayet etmek gerekiyor. Eğer ki imsak saatini yanlış hatırlayıp saatin geçmiş, oruç sürecinin başlamış olmasına rağmen yemek yediyseniz ya da iftar vaktinden erken olmasına rağmen, saati yanlış bildiğiniz için orucunuzu açtıysanız orucunuz bozulmuş olur ve kaza orucu tutmakla yükümlü olursunuz. Saatleri karıştırmak isteyerek yapılan bir eylem olmadığı için kefaret orucu gerektirmez.

İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?
Bazı kaynaklarda iğne yaptırmanın orucu bozmadığı iddia edilse de bu iddianın yanlış olduğu belirtiliyor. İlacın ağız yoluyla alınması da iğne yoluyla alınması da orucu bozar. Oruç tutmak için vücuda hiçbir yolla herhangi bir takviyede bulunmamak gerekiyor. Üç büyük İslam alimi de aşı yaptırmanın ve iğne ile ilaç almanın oruca bozduğunu belirtiyor.

KULAĞA İLAÇ DAMLATMAK ORUCU BOZAR MI?
Kulağa damlatılan ilacın orucu bozması için o ilacın mideye ya da boğaza gitmesine gerek yoktur. Kulağa yağ damlatmak, ilaç akıtmak orucun bozulmasına sebep olur. Şafii mezhebinde ise kulağın içine bir şey sokmak bile orucun bozulmasını sağlar.

Haberin Devamı

SEFERİYKEN ORUÇ BOZMANIN HÜKMÜ
Seferi olduğunuz vaziyette niyetli iseniz bile orucunuzu bozmanız halinde kefaret orucu tutmanıza gerek yoktur. İslamın getirdiği seferi olma kolaylığına göre, bir kişi seferi iken orucunu bozarsa bir günlük kaza orucu tutmakla yükümlüdür, kefaret tutması şartı bulunmaz.