09.06.2022 - 11:30 | Son Güncellenme:
Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Yakın zamanda Facebook CEO’su Mark Zuckerberg tarafından duyurulan Metaverse, gelecekte çok daha fazla karşımıza çıkacak gibi duruyor. Artık yatırım amaçlı arsa almayı Metaverse üzerinden gerçekleştiren insanlar, geleceğin bu yönde ilerlediği konusunda hemfikir.
VR teknolojisini kullanarak başka bir evrene geçiş yaptığımız, arkadaşlarımızla buluştuğumuz, dünyanın bir ucundaki konseri dinlediğimiz ve hatta ölen yakınlarımızı görebildiğimiz artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kullanıldığı evren ötesi dünya: Metaverse.
PARSEL PARSEL ALIYORLAR
İlk kez 1992’de yayınlanan Neal Stephenson imzalı ‘Snow Crash’ romanında ortaya atılan Metaverse, 30 yıl sonra hayatlarımıza hızlı bir şekilde entegre olmaya başladı. Ovr isimli bir sanal evrende, Türkiye’nin en iyi arsaları satışa çıktı. Türkiye’de şimdiye kadar sanal olarak 20 bin parsel satılırken, İstanbul satışlarda ilk sırada kendine yer buldu. İstanbul’un en hareketli yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi'ndeki tüm parseller satıldı. Arka sokaklarda kalanlar için ise istenen fiyat yaklaşık 400 TL.
İstanbul’da modanın nabzını tutan Nişantaşı’ndaki arsaların çoğu satılırken, boş parseller yaklaşık 250 TL’ye satın alınıyor. İstanbul’da satılan gayrimenkullerin çoğu Avrupa yakasında. Anadolu yakasında ise Kadıköy ve Üsküdar ön plana çıkıyor. Ortaköy ve boğaz hattında parseller 500 TL iken, Bağcılar ve Esenler’de yaklaşık 135 lira civarında satılıyor. Satın aldığınız parselin fiyatını da aslında gerçek yaşamdakiyle benzer kriterler belirliyor.
Lokasyon ve semtinizin canlılığı önemli bir husus. Merkeze yakın bir arsa ve parsel daha pahalıyken içerilere doğru gidildikçe fiyatlar düşüyor. İleride değerlenecek ve yüksek fiyatlara bu parseller satılacak umuduyla şimdilerde herkesin gözü Metaverse arsalarında.
ARSA SATIN ALMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Peki bu arsaları nasıl satın alabiliriz? Öncelikle kendinize dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler ile ya da sanal cüzdan üzerinden Metaverse'ün yerel para birimi kripto para ile arsanızı satın alabilirsiniz. Arsanızı satan satıcıya fiyat konusunda teklif de verebilirsiniz.
Metaverse sınırları zorlayıcı sanal dünyasında sadece arsa alıp, arkadaşlarınızla bir araya gelmiyorsunuz. Aynı zamanda kaybettiğiniz yakınlarınızla da buluşmak Metaverse ile gerçek oluyor. Kulağa oldukça ilginç gelse de önümüzdeki zamanlarda yıllar önce ölen yakınlarıyla bu evrende bir araya gelen insanları daha sık görmeye başlayacağımız da bir gerçek.
'YAKINDA DOKUNMA VE HİSSETME GİBİ ÖZELLİKLER DE DEVREYE GİREBİLİR'
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi A. Seçkin Canan, öncelikle Metaverse’ün çok temel bir içgüdü olan iletişimden ortaya çıktığını, herkesi kasıp kavuran bu sanal dünyanın gelişiminde başta Facebook olmak üzere Epic Games, Snapchat, Nvidia, Microsoft ve Apple gibi devlerin büyük rol oynadığını dile getirdi.
'ÖLEN YAKINLARINIZLA BULUŞMAK MÜMKÜN OLACAK'
VR ve AR yani sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin entegre olarak hayat bulduğu bu yeni dijital dünyada sınırlar ortadan kalkıyor. Şimdilerde teknolojinin elverdiği doğrultuda bazı ekipmanlar kullanarak pek çok şirketin sanal toplantılar ve buluşmalar yaptığını, etkinlikler gerçekleştirdiğini, showroom açarak ürünlerini sergilediğini görüyoruz. Bu sanal evrende biraz daha ileri gidersek bizleri oldukça farklı deneyimlerin bekliyor.
Şimdilerde sadece bir avatar olarak yer alıyorken ileride dokunma ve hissetme gibi özelliklerin de devreye girmesiyle benzersiz bir deneyim elde edileceğini dile getiren A. Seçkin Canan, “Bu sınırsız dünyada elbette kullanıcı profillerinin tanımlanarak yapay zekâ yardımıyla davranışların analiz edilmesi ve takibinde ölen yakınlarınızla buluşmaların gerçekleşmesi de mümkün olacak. Ancak bu noktada şunu belirtmeliyim ki böyle bir varsayım eldeki veriyle de ilişkili. Avatar niteliğinde bir taklit; ancak ve ancak bilinen bilgiler, kayıtlı ses ya da olası durumlar karşısında karşılık verilen yanıtların kayıt altında olması ve bunların bu kayıtlar doğrultusunda taklit olarak sunulmasıyla ilişkili. Yani kimse ölen yakınıyla buluşmayacak aslında, yalnızca bir yansımayı izleyecek” dedi.
'KORKMAYA DEĞİL, SORGULAMAYA İHTİYAÇ VAR'
NFT tasarımcıları Metaverse mezarlıklar bile tasarlayıp satıyorlar. "Bu sınırı olmayan 'öteki evren' bizi korkutmalı mı?" sorusu akıllara gelse de A. Seçkin Canan, korkmak yerine daha fazla içine girmeyi ve keşfetmeyi tavsiye etti. Neden toplumun metaverse karşısında ilk beklentisinin kaybettikleriyle buluşmak olduğunu sorgulamanın önemli olduğunu dile getiren Canan, “İnsanı anlamak sosyolojik açıdan önemli. Mezar taşları da bunun bir parçası sadece. O sebeple de korkmaya değil, sorgulamaya ihtiyacımız var. Keşfettikçe, bu konudaki okur yazarlığımızı artırdıkça, beklenmedik yanıtlar karşımıza çıkacaktır. Sınırı olmayan dijital bir dünya, asıl heyecan verici ve üzerine düşünülmesi gereken nokta işte burası… Ben de merakla takip ediyorum" dedi.
'HER TEKNOLOJİNİN ŞAŞIRTICILIĞI BİR SONRAKİNE KADAR DEVAM EDER’
İnternette yaşayan büyük bir kitleyi ve Metaverse ile sınırsız dijital bir dünyanın kapılarının aralandığını düşününce, yakın gelecekte bizi çok farklı deneyimlerin beklediğine vurgu yapan Öğretim Görevlisi A. Seçkin Canan, “Teknolojik altyapı ve toplumsal dinamikler sebebiyle biraz süreye ihtiyacımız var ancak bu çok uzun sürmeyecek. Yakın gelecekte zihnimizin sınırlarını zorlayacağımız bir dünya bizi bekliyor. Ancak bir gün bu da bize normal gelecek. Her teknolojinin şaşırtıcı yönü, bir sonrakini görene kadar devam eder ancak. Dediğim gibi yansımalar çarpıcı olabilir ancak normalleştiğini görmemiz de bizi işin kendisinden daha çok şaşırtabilir" diyerek sözlerini noktaladı.