İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan 52 kişi arasında Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un eşi Zeynep Ayten Gözdem Ongun da bulunuyordu. Emniyetteki ifadesi ortaya çıkan Ongun’a banka hesaplarındaki para hareketleri soruldu. Ongun bu haraketlilik için takı ve seramik şirketi olduğunu söyleyerek, “Şahıs veya şirketler benim şirketimden ürün almış olabilir. Sorulan şirketler belki de şahsi müşterilerimin sahibi olduğu şirketler olabilir ancak şu an net olarak hatırlamıyorum” dedi.
“EV KİRASI OLAN 3 MİLYON 717 bin 400 LİRAYI EŞİM ELDEN VERDİ”
İBB’nin açık hava reklam ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları da Gözdem Ongun’a soruldu. Ongun, “Ben İBB nezdinde hiçbir zaman yönetici veya başka bir vasıfla çalışmadım. Şirketim aracılığıyla hiçbir ihale almadım. İhalelerle ilgili hiçbir bilgim yoktur” dedi. Gözdem Ongun’a ev sahibinin ifadesi de soruldu. Kirayı kendisinin yatırdığını kabul eden Ongun, “Doğrudur. Halen ikamet ettiğim dubleks niteliğindeki daireyi bir yıllık toplamda 3 milyon 717 bin 400 TL’ye kiraladık. Bu kira bedelini eşim bana elden verdi. Ben de bu parayı hesabıma yatırarak oradan ev sahibine gönderdim” dedi.
Soruşturma kapsamında alınan MASAK raporundaki 17 hesap hareketi sorulan Ongun, hesap hareketlerinden 3’ünün eşi Murat Ongun tutuklandıktan sonra maddi sıkıntı yaşadığı için akrabalarından istediği borçlar olduğunu söyledi.
“ÇOCUĞUMUN BAYRAM HARÇLIĞI”
Ev aramasından çıkan 83 bin 700 TL, 227 dolar, 31 bin 50 Euro, bin 640 sterlin paranın kaynağı sorulan Gözdem Ongun, “13 bin 800 TL oğlumun bayram harçlığıdır. Diğerleri ise eşim tutuklu olduğundan dolayı etraftan aldığım ve ihtiyaç halinde kullanmak için tuttuğum borç paralardır. Yakın zamanda oğlumun okul ödemesi vardır. Bu miktarda paranın bu sebeple evde bulunması normaldir. Ben yıllardır çalışan düzenli para kazanan biriyim. Kendi emeklerimle kurup geliştirdiğim şirketimin hesaplarının bu kadar en ince ayrıntısına kadar bakılması beni şahsen rahatsız etmiştir. Eşim Murat Ongun dolayısıyla bu soruşturma kapsamında hakkımda işlem yapıldığını düşünüyorum. Nitekim bu soruşturmalar neticesinde eşinden, dostundan, çevresinden borç isteyen bir konuma geldim. Bu süreçte çocuklarımın hem annelerinden hem de babalarından ayrı kalması ile hak etmediğimiz suçlamalara maruz kalmak beni derinden sarsmaktadır” dedi.
İBB'YE YÖNELİK YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDA GÖZALTINA ALINAN BAZI ŞÜPHELİLERİN İFADESİNE ULAŞILDI
(AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ve Erkan Şimşek'in ifadelerine ulaşıldı.
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay emniyetteki ifadesinde, 2019'da İBB'de satın alma daire başkanı olarak işe başladığını, 2020'den bu yana genel sekreter yardımcısı olarak görevini sürdürdüğünü belirtti.
Alpay'a, bir reklam şirketinin 2019 yılı ekim ayı öncesinde izin verilen Beşiktaş'taki reklam alanının İBB tarafından "İstanbul Reklam İlan ve Tanıtım Yönetmeliği" gerekçe gösterilerek kullandırılmadığı, şirkete ait reklam panolarının zabıta tarafından sökülerek kaldırıldığı ve söz konusu uygulamanın başka şirketlere yapılmadığı, bu şekilde kamunun KDV hariç 260 milyon 755 bin 555 lira zarara uğratıldığı yönünde müşteki Sedat K'nin iddiaları soruldu.
Bu suçlamayı kabul etmeyen Alpay'a gizli tanık "Ladin"in savcılıkta verdiği şu ifadeler okundu:
"İmar dairede İmar Memurluğu Siluet Şefliği olarak bilinen bir birim vardır. Bu birim kapsamında belirli niteliklere haiz binaların imar estetiği konusunda karar verilir. Normalde estetik kurulunda karar alınmadan binaların ruhsat alması mümkün değildir bu komisyon 2020 yılında kuruldu, Arif Gürkan Alpay başkan olarak atandı. Komisyonun yetkisi kapsamında kalan binalar için vatandaş başvuru yaptığında kurum kendilerinden çeşitli taleplerde bulunur. Birincisi kreş yapımını üstlenmeleri, ikincisi binlerce adet market kartı, üçüncüsü ise nakit para talebidir. Bu talepleri karşılamayan kişilerin dosyaları bekletilir. Siluet Şefliği birimi başvurularda görüş niteliğinde rapor hazırlar. Bu raporu Mimari Estetik Komisyonuna sunar. Genelde başvuru yapan vatandaşlar BİMTAŞ'a yönlendirilir ve burada binanın kataloğunun yaptırılması istenir. Ancak BİMTAŞ bu katalogları, olması gerekenin çok üzerinde fahiş fiyatlarla yapmaktadır. Katalog adı altında BİMTAŞ'a kaynak yaratılmaktadır. Kataloğu BİMTAŞ'ta yaptırmayanlar bekletilmekte veya aleyhlerine karar verilmektedir."
Gizli tanık "Ladin"in, "Bahsettiğim üç talepten birisi kabul edilirse, proje komisyona iletilip onaylanıyor. Para miktarı ya da talebin türü işin ve firmaların büyüklüğüne göre belirliyor. İlgilisi talebi kabul etmezse dosyası yıllarca bekletiliyor. Başvuru yapıldıktan sonra projenin imar mevzuatına uygun olup olmadığı yönünde değerlendirme yapılır. Raporda bağlanan bu husus Estetik Kuruluna gönderilir. Ancak yukarıda belirttiğim gibi, ilgilisiyle anlaşma halinde rapor kurula intikal eder. Estetik kurul da nihai kararı verir ancak kurulun neye göre karar verdiği belli değildir. Keyfi bir şekilde karar vermektedir. İmara aykırılıklar bulunmasına rağmen estetik kurulun onay verdiği birçok bina bulunmaktadır." iddiası da İBB Genel Sekreter Yardımcısı Alpay'a soruldu.
Alpay, "Gizli tanığın beyanında geçen iddiaları ilk kez ve hayretle burada görüyorum. Anladığım kadarıyla, başvuruların Siluet Şefi tarafından alındığı ve birtakım menfaatler talep edildiği iddia edilmektedir. Ben, Kent Estetiği Komisyonuna başkanlık yapmaya 2022 yılı haziran ayında başladım. Biz önümüze gelen belgeleri teknik gereklilikler ve yasal çerçevede değerlendiririz. BİMTAŞ ve akabindeki konularla ilgili hiçbir iddiayı kesinlikle kabul etmiyorum. 25 yıllık devlet memuru olarak böyle bir iddiayla karşılaşmayı zul sayıyorum. Geçen iddialar asılsız ve iftiradır." şeklinde cevap verdi.
İBB İHALELERİNDEN KAZANILAN PARALARIN AKLANDIĞI İDDİASI
Gözaltına alınan şüphelilerden Erkan Şimşek, emniyetteki ifadesinde araba ve taksi plakası alım satım işleri yaptığını, aylık gelirinin 500 bin lira olduğunu söyledi.
Üzerine kayıtlı mal varlıkları sorulan Şimşek, 1998 model Tofaş arabası, Küçükçekmece ve Sefaköy'de birer evi, Tekirdağ'da bir yazlığı, banka hesabında 60 bin lira parası olduğunu kaydetti.
Kas Taksi ve Nursim Gayrimenkul adlı şirketlerde ortaklığı bulunduğunu, bu şirketler adına çok sayıda mal varlığı olduğunu söyleyen Şimşek, İBB tarafından ürün ve hizmet alım satımı amacıyla gerçekleştirilen ihalelere katılmadığını ifade etti.
Bunun üzerine, "İBB tarafından yapılan belediye otobüslerinin bakım ihalelerinin Fikret Şimşek'in kardeşleri olan Yılmaz ve Erkan Şimşek'in Şimşek Oto isimli şirketleri uhdesinde bırakıldığı, bu şirketin resmiyette var olsa da fiiliyatta olmadığı, İBB ihalelerinden kazanılan paraların Şimşek Oto şirketine aktarılarak aklandığı, ihalelerden elde edilen paralarla Silivri-Çatalca tarafından arsa alındığı, ayrıca Silivri bölgesinde ayrı bir kooperatif kurularak paraların bir kısmının buraya aktarıldığı" şeklinde beyanda bulunan tanık G.T'nin iddiaları soruldu.
G.T'yi tanımadığını ifade eden Şimşek, "Bahsettiği kooperatifle alakalı benim bir ilgim ve bilgim bulunmamaktadır. Ne benim ne de ağabeylerimin Elektronik Kamu Alımları Platformu'na (EKAP) kayıtları bulunmaktadır ve herhangi bir yerde ihale alınmamıştır. Bahsedilen İBB otobüs bakım ihaleleriyle alakalı benim ya da ağabeylerimin, şirketimiz uhdesinde almış olduğu herhangi bir ihale bulunmamaktadır. Bahsedilen kooperatifle alakalı bir bilgim olmadığı gibi, bu kooperatifte benim bir imza yetkim ya da görevim yoktur. Ağabeyim Fikret Şimşek'in kooperatif başkanlığı yaptığını biliyorum." diye konuştu.