GündemModern zamanların göçebe ressamı

Modern zamanların göçebe ressamı

02.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bu ayki kapağına Türk resminin öncülerinden Mihri’yi taşıyan Milliyet Sanat dergisinde, yine her zaman olduğu gibi Türkiye’den ve dünyadan kültür sanat olaylarının nabzı tutuluyor...

Modern zamanların göçebe ressamı

SALT Galata’da 7 Mart’ta açılacak olan ‘Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı’ sergisi, Milliyet Sanat dergisinin bu ayki kapağına taşınıyor. Mihri’nin elinden çıkma bir portre resmiyle derginin kapağında yer alan sergi sanatçının hayatını ve kimliğini odağına alıyor. Ayrıca, İnas Sanayi-i Nefise’nin ilk öğrencileri üzerinden sanatçıların modernleşme sürecindeki rolünü detaylı şekilde inceliyor. Dergide Mihri’nin sanatçı kimliği, dönemin onun üzerindeki etkisi, karakteri ve eserlerinin bıraktığı mirası değerlendiren bir yazı yer buluyor.

Haberin Devamı

13 Aralık 1885’te Kadıköy’deki Ahmed Rasim Paşa Konağı’nda doğan Mihri’nin tanınmış bir ailenin mensubu olarak büyüdüğü ayrıcalıklı çevre, küçük yaşta resme başlamasına imkân tanımıştı. İmparatorluğun son döneminde yetişen portre ressamı Mihri (1885-1954), henüz 29 yaşındayken kadınlara mahsus güzel sanatlar okulu İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kuruluşunu sağlamasıyla toplumsal dönüşümün kayda değer aktörleri arasında yerini almıştı.

Derginin plastik sanatlar bölümünde ayrıca ressam Taner Ceylan’ın düzenlediği Olimpos Sergileri’nin ilki olan ‘portre’ temalı karma sergi üzerine bir söyleşi yer alıyor. Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda yer alan Gamza Taşdan’ın ‘Tuhaf Şeyler Ormanı’ adlı sergisi üzerine bir söyleşi ve Sidar Baki’nin ilk kişisel sergisi ‘Hiçbir Yer’ üzerine yazılar da okunabilecek.

Haberin Devamı

Modern zamanların göçebe ressamı

Sinema sahne sanatlarına

Derginin sinema sayfalarında yer alan Selin Gürel imzalı yazı, sinemanın piknik sahnelerine odaklanıyor. Gürel, çeşitli piknik sahnesi tasvirleri üzerinden bahar aylarının gözde aktivitesinin sinemadadaki yansımalarına bakıyor. Cannes Film Festivali’nden En İyi Senaryo Ödüllü yeni filmi ‘Mutlu Lazzaro’yu yönetmeni Alice Rohrwacher, derginin okurlarına anlatıyor. Bu ay ‘Us’ adlı filmin başrolünde yer alan Oscarlı oyuncu Lupita Nyong’o’yu merkeze alan bir portre yazısı da sinema sayfalarında dikkat çekiyor.

Ayın söyleşisinde ise Asu Maro, Füruğ Ferruhzad’ın hayatını sahneye taşıyan Nazan Kesal, Şebnem İşigüzel ve Berfin Zenderlioğlu’yla konuştu.

Modern zamanların göçebe ressamı

Derginin sahne sanatları bölümünde Milo Rau’nun yedi çocuk ve bir yetişkin oyuncu ile sahnelediği “Beş Kolay Parça”, “Kenar Açı Kenar”, “Esaretin Bedeli” oyunları hakakında röportajlar yer alıyor.

Önümüzdeki günlerde başlayan elektronik müzik ve teknoloji dünyasının en önemli müzik festivallerinden biri olan Sonar’da sahneye çıkacak Modeselektor ile yapılmış bir söleşi müzik sayfalarında okurun karşısında. Yanı sıra Foals’ın, Hozier’nin beklenen albümleri de sayfalarda mercek altına alınıyor.

Feminist yazarlar anlattı

Haberin Devamı

Feminist edebiyatın dikkat çeken yazarlarından Chimamanda Ngozi Adichie, yeni kitabını ve feminizm hakkındaki görüşlerini edebiyat sayfalarında okumak mümkün. Mine Söğüt de yeni kitabı “Gergedan”ı bu ay Milliyet Sanat okurlarına anlatıyor.