GündemMesleki eğitimde uygulama göçü

Mesleki eğitimde uygulama göçü

28.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), mesleki ve teknik eğitimdeki 11. sınıflara, sanayiye yakın okullara geçiş hakkı tanıdı. Öğrenciler, yazılım ve otomasyon gibi alanlarda uygulamalı eğitim alabilecek. Öğrencilere barınma imkânı da sağlanacak.

Mesleki eğitimde uygulama göçü

OZAN ÖMER KADÜKER - MEB, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında öğrenim gören 11. sınıf öğrencilerinin, sektörle iş birliği içinde eğitim almaları için 10 ildeki, 11 mesleki ve teknik eğitim lisesini, “bölge okulu” kapsamına aldı. Bu doğrultuda, Türkiye’nin herhangi bir ilindeki meslek lisesi öğrencileri, kendi alan ve dallarının bulunduğu Adana, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Samsun, İstanbul, Çankırı ve Konya illerindeki bölge okullarına nakil başvurusu yapabilecek. Bölge okulları ile mesleki ve teknik eğitime erişim imkânlarının fırsat eşitliği temelinde artırılması amaçlanıyor. Bilişim, makine, otomasyon, tarım gibi pek çok alanda sanayinin ve teknolojinin yoğun olduğu illerde belirlenen 11 bölge okulunda, sanayinin üretim süreçlerini yeni teknolojilerle birleştiren eğitimler alacak öğrencilerin alanında uzman liderler olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor. 

Haberin Devamı

BARINMA İMKÂNI 

Bölge okullarında yatılı eğitim alacak öğrenciler için pansiyonlar da belirlendi. Pansiyon imkânı olmayan okulların yerine, farklı okulların pansiyonları eşleştirildi. Sanayinin lider şehirlerinde yer alan bölge okulları için nakil başvuruları da başladı. 

'CİDDİ BİR KAZANIM’

Eğitimciler, projenin öğrencilere akademik ve kültürel kazanımlar sağlayacağı görüşünde. 

TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı Şeref Kazcıoğlu: Öğrencilerin alt yapısı yetersiz okullardan, daha iyi okullara gidip daha iyi eğitim almaları sağlanacak. Bazı öğrenciler hiç makine, fabrika görmeden mezun olabiliyor. O yüzden bu proje çok doğru bir karar. 

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI’ 

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Proje diğer sınıflara yayılmalı. Sadece 11. sınıflar olmamalı. Eğitmen kalitesi ve doğru öğrenci seçimine de dikkat edilmeli. Meslek lisesi mezunlarında mesleklerine devam sorunu yaşıyoruz. Meslek lisesinden kendi alanıyla ilgili fark yaratacak öğrenciler çıkarılmalı. Proje sürdürülebilir olmalı.

Haberin Devamı

‘SANAYİYLE BULUŞACAKLAR’ 

Prof. Dr. Levent Eraslan: Proje, eğitime erişimde fırsat eşitliğini artırmayı ve öğrencileri sanayi ile teknolojiyle iç içe bir eğitim modeliyle buluşturmayı hedefliyor. Öğrenciler, aynı zamanda üretim süreçlerini yenilikçi teknolojilerle birleştirme becerisi kazanacak. Proje, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü yükseltme potansiyeline sahip. 

HANGİ ALANLAR VAR?

Bölge mesleki ve teknik Anadolu lisesi kapsamında, okulda açık olan dalların yanı sıra yeni tanımlanan alanlar şöyle: 

Adana Sarıçam Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL): Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Ve Dokuma Üretim Teknolojisi 

Bursa Nilüfer Atatürk MTAL: Bilgisayarlı Makine İmalatı 

Denizli Pamukkale Orhan Abalıoğlu MTAL: Yazılım Geliştirme 

Gaziantep Şehitkâmil GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Elektrikli Cihazlar Teknik Servisi 

Kayseri Melikgazi Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası MTAL: Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Dokuma Üretim Teknolojisi ve İplik Üretim Teknolojisi 

Haberin Devamı

Kocaeli İzmit Sabancı MTAL: İplik Üretim Teknolojisi ve Örme Üretim Teknolojisi 

Samsun İlkadım Samsun Şehit İlhan Hamlı MTAL: Elektrikli Araçlar 

İstanbul Küçükçekmece Dr. Oktay Duran MTAL: Ofset Baskı Sistemleri 

İstanbul Tuzla MTAL: Endüstriyel Bakım Onarım 

Konya Karatay Kılıçarslan Borsa MTAL: Bilgisayarlı Makine İmalatı 

Çankırı Merkez Şehit Mehmet Ata Tarım MTAL: Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı